Banca Centrala Europeana a ridicat costurile imprumuturilor din zona euro la cel mai ridicat nivel din ultimii 22 de ani si a declarat ca o inflatie incapatanata de mare garanteaza aproape o alta miscare in viitor si probabil si dupa aceasta. Miscarea cu un sfert de punct procentual a fost a opta crestere consecutiva a ratei dobanzii a BCE, de cand a evaluat gresit tenacitatea cresterilor preturilor la inceputul anului trecut si a dus rata de politica monetara la 3,5%, un nivel nemaivazut din 2001.

A venit alaturi de confirmarea faptului ca BCE isi inchide programele de stimulare ramase in perioada crizei si o crestere surprinzator de brusca a previziunilor de baza privind inflatia elaborate de personalul bancii.

„Cu exceptia unei schimbari semnificative a valorii noastre de referinta, este foarte probabil cazul ca vom continua sa crestem ratele in iulie”, a declarat presedintele BCE, Christine Lagarde, intr-o conferinta de presa.

“Am terminat? Am terminat calatoria? Nu. Nu suntem la destinatie. Mai avem teren de acoperit? Da, mai avem teren de acoperit”, a spus ea.

Banca centrala pentru cele 20 de tari care impart moneda euro a mai spus ca acum se asteapta ca inflatia sa ramana peste tinta de 2% pana la sfarsitul anului 2025.

Si-a crescut previziunile pentru 2023 si 2024 pentru inflatia „de baza”, excluzand energia si alimentele volatile, pe care BCE le urmareste indeaproape.

Lagarde si-a dat, de asemenea, cel mai puternic avertisment de pana acum cu privire la cresterea salariilor si la cresterea preturilor companiilor. „Presiunile salariale, desi reflecta partial platile unice, devin o sursa din ce in ce mai importanta de inflatie”, a spus ea. „Mai mult, unele sectoare au reusit sa mentina profiturile relativ ridicate.”

Inflatia din zona euro se modereaza de luni de zile, datorita preturilor mai scazute la energie si a celei mai puternice cresteri a ratelor din istoria de 25 de ani a BCE.

Dar ramane inacceptabil de ridicat pentru BCE, la 6,1%, cresterea preturilor de baza abia incepe sa scada, in ciuda semnelor de stagnare a cresterii economice.

Revizuirea in sus a previziunilor de inflatie pentru anul acesta, urmatorul si 2025 – cand cresterea preturilor este inca de asteptat sa fie peste tinta bancii centrale, la 2,2% – i-a surprins pe economisti.

„Previziunile privind inflatia au fost mai mari in general, dar si-au crescut in special previziunile de baza ale IPC pentru anul viitor”, a spus Colin Asher, economist senior la Mizuho.

„In mod clar, sunt mai ingrijorati.”

Crestere modesta asteptata in 2023

Randamentele obligatiunilor guvernamentale din zona euro si euro au crescut pe masura ce comerciantii au inregistrat o crestere aproape sigura luna viitoare si rate mai mari in general.

In timp ce semnele ca cresterea economica este incetinita ar augura in mod normal o pauza, BCE si-a luat propriile previziuni cu un praf de sare dupa ani in care au ratat obiectivul.

In schimb, cei care stabilesc ratele s-au concentrat pe datele economice reale care au prezentat o imagine mixta.

Doua sferturi de scadere a puterii industriale din Germania au tarat zona euro intr-o recesiune superficiala iarna trecuta, iar economia este probabil sa inregistreze o crestere modesta in acest an.

Dar somajul este la niveluri minime record, iar cresterea salariilor este in crestere, chiar daca este inca in urma cu inflatia.

Cresterea preturilor principale a scazut rapid dupa ce a atins doua cifre la sfarsitul anului trecut. Dar preturile de baza, in special pentru servicii, nu au aratat inca scaderea decisiva pe care factorii de decizie BCE au spus ca ar trebui sa vada inainte de a lua piciorul de pe frana monetara.

Costurile mai mari ale imprumuturilor reduc cererea de credit din partea gospodariilor si companiilor, precum si dorinta bancilor de a acorda imprumuturi, dar consumul se mentine bine in termeni nominali.

„Cresterile trecute ale dobanzilor Consiliului guvernatorilor sunt transmise cu forta la conditiile de finantare si au treptat un impact asupra economiei”, a spus Lagarde.

In timp ce factorii economici opusi sunt probabil sa fi furnizat munitie ambelor parti ale Consiliului guvernatorilor BCE – majoritatea slabita care a facut eforturi pentru mai multe cresteri ale ratelor ramane ferm pe scaunul de conducere.

„Nu ne gandim sa facem o pauza, dupa cum va puteti da seama”, a spus Lagarde.

Nicio pauza in vedere, in timp ce BCE urmareste o crestere a ratei

Banca Centrala Europeana va realiza aproape sigur o noua majorare a ratei dobanzii, continuand lupta impotriva inflatiei chiar daca zona euro intra intr-o recesiune.