Foarte multi romani apeleaza la creditele bancare pentru ca altfel nu isi permit sa cumpere o locuinta ori sa investeasca in visul lor. Indiferent daca este vorba de un credit mic sau de unul consistent, este esential sa fii foarte bine informat inainte de a lua decizia finala. Afla din acest articol toate detaliile care te vor ajuta sa faci un credit bancar in cunostinta de cauza.

Stii exact ce este DAE?

Daca inca nu te-ai documentat cu privire la DAE, atunci acum este timpul sa o faci daca te gandesti sa apelezi la un credit bancar. Acest lucru nu este valabil daca te gandesti la credite fara dobanda online. DAE, sau dobanda anuala efectiva reprezinta acel aspect care este de fapt costul total al creditului. Astfel, cu ajutorul DAE, iti va fi mult mai simplu sa compari imprumuturile de la mai multe banci. Acest lucru inseamna ca iti va fi extrem de usor sa decizi care este cea mai buna optiune de credit pentru nevoile tale. Fiecare banca in parte este obligata prin lege sa comunice DAE in mod transparent tuturor celor care aplica pentru un credit bancar.

Alte aspecte importante cu privire la DAE

Dobanda anuala efectiva trebuie stabilita pentru orice tip de imprumut bancar, fie ca este vorba de un credit de nevoi personale, un credit ipotecar, ori un credit auto. Mai mult decat atat, DAE se calculeaza inclusiv in ceea ce priveste cardurile de credit. Asa cum am mentionat mai devreme in acest articol, legile din Romania prevad ca toate institutiile financiare care acorda credite sa calculeze in mod obligatoriu DAE si mai departe sa o comunice protentialilor clienti. De asemenea, este important de stiut faptul ca aceasta dobanda se calculeaza la momentul incheierii contractului de credit.

Cum compari DAE la mai multe institutii financiare

Cu siguranta un credit bancar implica un studiu foarte amanuntit inainte de a lua decizia finala. Prin urmare, este esential sa analizezi cu foarte mare atentie ofertele pe care le au diferite banci. Astfel, vei putea determina care optiune este cea mai potrivita pentru tine. Arunca o privire atenta la rata dobanzii si la celelalte taxe si comisioane pe care unitatile respective le percep. Un credit bancar este cu atat mai avantajos cu cat indicatorul DAE este mai mic.

Sfaturi utile de la specialisti

Te-ai hotarat sa aplici pentru un credit bancar, insa inca nu cunosti toate informatiile necesare cu privire la acest aspect. Ei bine, inainte de a apela la un imprumut, trebuie sa tii cont de tot ceea ce implica creditarea. Nu te lasa pacalit de un imprumut cu o rata a dobanzii foarte mica pentru ca exista posibilitatea ca acel imprumut sa aiba o DAE mai mare. Totodata, asigura-te ca optiunile pe care le analizezi au aceeasi suma, acelasi tip de dobanda si aceeasi perioada de rambursare. Citeste cu mare atentie absolut toti termenii contractuali si intelege exact toate costurile aferente. Asigura-te ca iti permiti sa achiti rata lunara pentru ca intarzierele pot duce la probleme destul de serioase cu banca.

Nu te grabi sa iei o decizie

Pe langa aceste aspecte si informatiile legate de imprumuturi online, mai exista si altele pe care trebuie sa le iei in considerare inainte de a face un imprumut bancar. La urma urmei, vorbim de o suma destul de mare de bani, si cu siguranta nu este o joaca. Exista foarte multe banci pe piata la momentul actual, astfel ca este recomandat sa te interesezi de un credit la cat mai multe dintre ele. Cu cat te informezi mai bine, cu atat iti va fi mai simplu sa stii care optiune este mai potrivita pentru tine. Fa cea mai buna alegere pentru nevoile tale astfel incat sa nu ai nici un regret mai tarziu.