Doar 2.100 de ieseni au ajuns soferi in acest an, desi numarul candidatilor inscrisi la examenul pentru permisul auto a fost foarte mare, 14.350. Practic, procentul de promovabilitate a scazut la 14,6 la suta, de la 27 la suta, cat a fost in primul trimestru din 2008.

Politistii sustin ca de vina pentru aceasta situatie nu sunt doar candidatii, care nu invata suficient, ci mai ales scolile de soferi si in special instructorii, care prefera sa ofere lectii “in particular”, platite in plus. Din pacate, multi dintre candidati accepta acest compromis, unii de voie, altii de nevoie. “Cei de la scoala de soferi la care am urmat cursurile au programat doar sase sedinte de legislatie pentru grupa la care eram inscrisa. Pentru ca sunt studenta, as fi vrut sa vin in alte zile sau sa la mai multe sedinte, insa mi s-a interzis acest lucru. Iar in ceea ce priveste orele de conducere, nu toate au decurs asa cum ar fi trebuit: unele erau mai scurte cu cate 15 sau chiar cu 30 de minute. Practic, o sedinta de conducere nu era de doua ore, ci de o ora si jumatate. Stiam de la ceilalti colegi ca ar fi trebuit sa conduc doua ore, insa m-am conformat si am si semnat fisa de parcurs dupa fiecare sedinta”, a spus o absolventa a unei scoli din Iasi care a dat de trei ori examenul pentru a obtine permisul de conducere si care a facut, asa cum era de asteptat, ore supliementare platite, evident, in plus. Alti candidati s-au plans ca, in loc sa mearga pe drumurile Iasului, luau calea Ciricului, unde cursantul “era invitat” sa-si trateze instructorul cu sucuri si cafele in schimbul unor informatii teoretice.

Situatie ingrijoratoare

Numarul candidatilor la examenul auto care reusesc sa promoveze atat proba scrisa, cat si cea de traseu este din ce in ce mai mic, situatia fiind de-a dreptul ingrijoratoare. Doar 39 la suta dintre candidati trec de proba scrisa, iar dintre acestia, doar 40 la suta au succes si la traseu. Dintre cei 14.350 de candidati din ultimele trei luni, doar 5.596 au promovat proba scrisa, iar dintre acestia, doar 2.100 au obtinut permisul auto. “Candatii nu trec de proba scrisa deoarece sunt foarte slab pregatiti si nu mai pot memora chestionarele ca pana acum. La proba de traseu se pica intr-un procent ridicat si din vina unor instructori auto care nu respecta cele 30 de sedinte de condus si prefera sa castige niste bani neimpozabili si neinregistrati din orele suplimentare”, a spus comisarul Tudor Minea, seful Serviciului Public Comunitar Regim Permse de Conducere si Inmatriculare a Vehiculelor.