Cand incendiile de vegetatie au cuprins Maui cu furie distructiva, razboinicii informationali din ce in ce mai plini de resurse ai Chinei au navalit. Dezastrul nu a fost natural, au spus ei intr-un val de postari false care s-au raspandit pe internet, ci a fost rezultatul unei „arme meteorologice” secrete testate de Statele Unite. Pentru a spori plauzibilitatea, postarile au prezentat fotografii care pareau sa fi fost generate de programe de inteligenta artificiala, facandu-i printre primii care au folosit aceste noi instrumente pentru a consolida aura de autenticitate a unei campanii de dezinformare.

Pentru China – care a stat in mare parte pe marginea alegerilor prezidentiale din SUA din 2016 si 2020, in timp ce Rusia a condus operatiuni de hacking si campanii de dezinformare – efortul de a arunca incendiile ca un act deliberat al agentiilor de informatii americane si al armatei a fost o schimbare rapida de tactica.

Pana in prezent, campaniile de influenta ale Chinei s-au concentrat pe amplificarea propagandei care isi apara politicile cu privire la Taiwan si alte subiecte. Cel mai recent efort, dezvaluit de cercetatorii de la Microsoft si de o serie de alte organizatii, sugereaza ca Beijingul face incercari mai directe de a semana discordie in Statele Unite.

Miscarea vine si in timp ce administratia Biden si Congresul se lupta cu cum sa respinga China fara a pune cele doua tari intr-un conflict deschis si cu cum sa reduca riscul ca inteligenta artificiala sa fie folosita pentru a amplifica dezinformarea.

Impactul campaniei chineze – identificate de cercetatorii de la Microsoft, Recorded Future, RAND Corporation, NewsGuard si Universitatea din Maryland – este greu de masurat, desi primele indicatii sugereaza ca putini utilizatori ai retelelor sociale s-au implicat cu cele mai ciudate dintre teoriile conspiratiei. .

Brad Smith, vicepresedintele si presedintele Microsoft, ai carui cercetatori au analizat campania ascunsa, a criticat aspru China pentru ca a exploatat un dezastru natural in scop politic.

„Nu cred ca este demn de vreo tara, cu atat mai putin de orice tara care aspira sa fie o tara grozava”, a spus domnul Smith intr-un interviu de luni.

China nu a fost singura tara care a facut uz politic de incendiile din Maui. Rusia a facut-o de asemenea, raspandind postari care subliniau cati bani cheltuiau Statele Unite pentru razboiul din Ucraina si care sugerau ca banii ar fi mai bine cheltuiti acasa pentru ajutor in caz de dezastru.

Cercetatorii au sugerat ca China construieste o retea de conturi care ar putea fi utilizate in viitoare operatiuni de informare, inclusiv in urmatoarele alegeri prezidentiale din SUA. Acesta este modelul pe care Rusia l-a stabilit in anul care a precedat alegerile din 2016.

„Acest lucru merge intr-o noua directie, care este un fel de amplificare a teoriilor conspiratiei care nu sunt direct legate de unele dintre interesele lor, cum ar fi Taiwan”, a spus Brian Liston, cercetator la Recorded Future, o companie de securitate cibernetica cu sediul in Massachusetts.

Daca China se angajeaza in operatiuni de influenta pentru alegerile de anul viitor, au evaluat oficialii americani de informatii in ultimele luni, este probabil sa incerce sa-l diminueze pe presedintele Biden si sa ridice profilul fostului presedinte Donald J. Trump. Desi acest lucru poate parea contraintuitiv pentru americanii care isi amintesc efortul domnului Trump de a da vina pe Beijing pentru ceea ce el a numit „virusul Chinei”, oficialii serviciilor de informatii au ajuns la concluzia ca liderii chinezi il prefera pe domnul Trump. El a cerut scoaterea americanilor din Japonia, Coreea de Sud si alte parti ale Asiei, in timp ce domnul Biden a intrerupt accesul Chinei la cele mai avansate cipuri si la echipamentele facute pentru a le produce.

Promovarea de catre China a unei teorii a conspiratiei despre incendii vine dupa ce domnul Biden i-a spus in Bali, toamna trecuta, lui Xi Jinping, presedintele Chinei, rolul Beijingului in raspandirea unei astfel de dezinformari. Potrivit oficialilor administratiei, dl Biden l-a criticat cu furie pe domnul Xi pentru raspandirea unor acuzatii false conform carora Statele Unite au operat laboratoare de arme biologice in Ucraina.

Nu exista nicio indicatie ca Rusia si China lucreaza impreuna la operatiuni de informare, potrivit cercetatorilor si oficialilor administratiei, dar adesea isi fac ecou reciproc mesajelor, in special atunci cand vine vorba de criticarea politicilor SUA. Eforturile lor combinate sugereaza ca o noua faza a razboaielor de dezinformare este pe cale sa inceapa, una sustinuta de utilizarea instrumentelor AI.

„Nu avem dovezi directe ale coordonarii dintre China si Rusia in aceste campanii, dar gasim cu siguranta aliniere si un fel de sincronizare”, a spus William Marcellino, cercetator la RAND si autor al unui nou raport care avertizeaza ca artificial inteligenta va permite un „salt critic inainte” in operatiunile de influenta la nivel global.

Incendiile din Hawaii – ca multe dezastre naturale din zilele noastre – au generat numeroase zvonuri, rapoarte false si teorii ale conspiratiei aproape de la inceput.

Caroline Amy Orr Bueno, cercetator la Laboratorul de Cercetare Aplicata pentru Informatii si Securitate al Universitatii din Maryland, a raportat ca pe Twitter, platforma de socializare cunoscuta acum sub numele de X, a inceput o campanie coordonata din Rusia pe 9 august, la o zi dupa ce incendiile au inceput. .

A raspandit expresia „Hawaii, nu Ucraina”, dintr-un cont obscur, cu putini adepti, printr-o serie de conturi conservatoare sau de dreapta precum Breitbart si in cele din urma mass-media de stat rusa, ajungand la mii de utilizatori cu un mesaj menit sa submineze asistenta militara a SUA. spre Ucraina.

Aparatul media de stat al Chinei face adesea ecou temelor rusesti, in special animozitatea fata de Statele Unite. Dar, in acest caz, a urmat si o campanie distincta de dezinformare.

Recorded Future a raportat pentru prima data ca guvernul chinez a organizat o campanie ascunsa pentru a da vina pe o „arma meteorologica” pentru incendii, identificand numeroase postari la mijlocul lunii august care sustineau in mod fals ca MI6, serviciul britanic de informatii externe, a dezvaluit „adevarul uimitor din spatele incendiului. .” Postari cu limba exacta au aparut pe site-urile de socializare de pe internet, inclusiv Pinterest, Tumblr, Medium si Pixiv, un site japonez folosit de artisti.

Alte conturi neautentice raspandesc continut similar, adesea insotit de videoclipuri etichetate gresit, inclusiv unul dintr-un cont popular TikTok, The Paranormal Chic, care a aratat o explozie a transformatorului in Chile. Potrivit Recorded Future, continutul chinez a reflectat adesea – si amplificat – postari ale teoreticienilor conspiratiei si ale extremistilor din Statele Unite, inclusiv ale suprematilor albi.

Campania chineza a functionat pe multe dintre principalele platforme de social media – si in multe limbi, ceea ce sugereaza ca a avut ca scop atingerea unui public global. Centrul de analiza a amenintarilor Microsoft a identificat postari neautentice in 31 de limbi, inclusiv franceza, germana si italiana, dar si in altele mai putin proeminente precum Igbo, Odia si Guarani.

Imaginile generate artificial ale incendiilor din Hawaii identificate de cercetatorii Microsoft au aparut pe mai multe platforme, inclusiv pe o postare Reddit in olandeza. „Aceste imagini specifice generate de AI par a fi folosite exclusiv” de conturile chineze utilizate in aceasta campanie, a spus Microsoft intr-un raport. „Nu par sa fie prezenti in alta parte online.”

Clint Watts, directorul general al Centrului de Analiza a Amenintarilor Microsoft, a declarat ca China pare sa fi adoptat manualul Rusiei pentru operatiunile de influenta, punand bazele pentru a influenta politica in Statele Unite si in alte tari.

„Aceasta ar fi Rusia in 2015”, a spus el, referindu-se la robotii si conturile neautentice create de Rusia inaintea operatiunii sale extinse de influenta online in timpul alegerilor din 2016. „Daca ne uitam la modul in care alti actori au facut asta, ei isi construiesc capacitatea. Acum isi construiesc conturi ascunse.”

Dezastrele naturale au fost adesea in centrul campaniilor de dezinformare, permitand actorilor rai sa exploateze emotiile pentru a acuza guvernele de neajunsuri, fie in pregatire, fie ca raspuns. Scopul poate fi subminarea increderii in politici specifice, cum ar fi sprijinul SUA pentru Ucraina, sau, mai general, sa semaneze discordie interna. Sugerand ca Statele Unite testeaza sau foloseau arme secrete impotriva propriilor cetateni, efortul Chinei parea, de asemenea, menit sa descrie tara ca pe o putere militarista nesabuita.

„Intotdeauna am fost capabili sa ne unim in urma dezastrelor umanitare si sa oferim ajutor in urma cutremurelor, uraganelor sau incendiilor”, a spus domnul Smith, care prezinta cateva dintre concluziile Microsoft in fata Congresului marti. „Si sa vezi in schimb acest tip de urmarire este atat, cred profund deranjant si ceva pe care comunitatea globala ar trebui sa traga o linie rosie in jurul valorii de si sa interzica limitele.”

David E. Sanger este corespondent la Casa Alba si securitate nationala. Intr-o cariera de reportaj de 38 de ani, el a facut parte din trei echipe care au castigat premiile Pulitzer, cel mai recent in 2017 pentru reportaje internationale. Cea mai noua carte a lui este „Arma perfecta: razboi, sabotaj si frica in era cibernetica”. Mai multe despre David E. Sanger