Prin natura sa, omul este o fiinta sociala. Drept urmare, nu putem sa traim fara sa socializam cu cei din jurul nostru. Din contra, lipsa socializarii poate avea efecte negative asupra psihicului nostru.

Pentru a ne intelege cat mai bine cu persoanele din jurul nostru trebuie sa ne focalizam pe dezvoltarea abilitatilor sociale si pe imbunatatirea coeficientului de inteligenta interpersonala. E important sa invatam sa socializam cu alti oameni, sa stim sa construim relatii pozitive dar si cum sa destindem atmosfera cand se ivesc situatii conflictuale tensionate. Iata cateva sfaturi despre cum poti sa ajungi sa iti imbunatatesti aceste abilitati de a socializa.

1. Fii flexibil

Oamenii sunt diferiti atat din punct de vedere fizic cat si compotamental. Daca diferentele fizice le observam din prima, caracterul se dezvaluie ulterior. Tocmai din acest motiv trebuie sa fii flexibil si sa abordezi fiecare persoana in functie de caracteristicile sale personale- rational/emotional, serios/ glumet s.a. Important e sa fii atent la detalii, sa accepti stilul personal al fiecarui om si sa nu incerci sa-l schimbi.

2. Fa primul pas

Persoanele timide nu au suficienta incredere in sine pentru a face primul pas. Acestia sfarsesc prin a se retrage si a lasa pe altii sa preia initiativa. Sau din contra, rateaza oportunitati pentru ca nu se simt suficient de buni.

Daca te afli in aceasta situatie trebuie sa inveti sa nu lasi timiditatea sa iti acapareze viata sociala. De exemplu, incepe prin a-ti invinge teama de a socializa si incearca sa cunosti oameni noi. Te poti inscrie la un club sportiv sau la un curs de pictura. Daca vrei sa-ti depasesti timiditatea in relatiile cu partenerul, poti sa incerci sa socializezi cu alte persoane pe o agentie de matrimoniale. Posibilitatile sunt nenumarate daca ai rabdare sa cauti.

3. Invata cum sa abordezi

Persoanele care nu detin abilitati sociale dezvoltate au tendinta sa fie aroganti sau distanti in raporturile cu ceilalti. Sunt mult prea preocupati de propria persoana pentru a remarca cum se simt celelalte persoane in preajma lor. Asadar, ajung sa dezvolte sentimente de frustrare si se simt respinsi sau subestimati. Poti evita astfel de situatii invatand sa citesti oamenii. Daca vezi ca o anumita abordare nu functioneaza incearca ceva nou. De regula, empatia functioneaza cel mai bine in astfel de situatii. Pune-te in locul celuilat si vei vedea ce usor e sa comunici.

4.Sparge gheata

Poate parea dificil sa fii persoana care ia initiativa. Insa trebuie sa intelegi ca nu ai nimic de pierdut daca faci acest gest. Pe de o parte, dai impresia de o persoana stapana pe sine, accesibila, care nu se teme sa initieze o conversatie. Pe de alta parte, daca interlocutorul nu e deschis, cel putin ii cunosti intentiile.

Oamenii carora nu e le teama sa initieze conversatii au cel mai mult de castigat deoarece ii determina pe cei din jur sa fie mai deschisi. Astfel, iti faci noi contacte sau legi prietenii cu oameni cu care imparatesti aceleasi valori si interese. 

5. Zambeste

Un zambet onest si prietenos este cel mai bun lucru pe care-l poti face atunci cand nu esti sigur pe tine dar vrei ca ceilalti din jur sa te aprecieze la adevarata valoare. Oamenii incruntati sunt de regula evitati asa ca, ia-ti inima in dinti, si zambeste mai des. Razi la glumele celor din jur si pastreaza o atitudine optimista.