Este scump sa iei un imprumut pentru a cumpara o afacere sau o masina in 2023. Sau o casa: ratele ipotecarelor sunt in jur de 7%, in crestere brusca de la 2,7% la sfarsitul anului 2020. Acesta este rezultatul campaniei Rezervei Federale de a racori economia. Se asteapta ca ratele dobanzilor sa scada in urmatorii ani, dar cat?

Banca centrala si-a ridicat rata dobanzii de politica la un interval de 5,25 pana la 5,5 la suta – cel mai inalt nivel din ultimii 22 de ani – care s-a scurs pentru a creste costurile de imprumut in intreaga economie. Scopul este de a descuraja cererea si de a forta vanzatorii sa inceteze cresterea preturilor atat de mult, incetinind inflatia.

Dar la aproape un an si jumatate de efort, Fed se afla la sau aproape de sfarsitul cresterilor ratelor sale. Oficialii au proiectat doar inca unul in 2023, cu un sfert de punct, iar presedintele Bancii Rezervei Federale din New York, John C. Williams, a declarat intr-un interviu ca nu vede ca este nevoie de mai mult de atat.

„Suntem destul de aproape de ceea ce ar fi o rata de varf si intrebarea va fi cu adevarat – odata ce vom intelege bine acest lucru – cat timp va trebui sa mentinem politica intr-o pozitie restrictiva si ce inseamna asta?”  

Economia se apropie de un punct pivot, unul in care multi consumatori se intreaba cand vor scadea ratele, cat de repede si cat de mult.

„In cele din urma, politica monetara va avea nevoie in urmatorii cativa ani pentru a reveni la un cadru mai normal – oricare ar fi acea normalitate – un cadru de politica mai normal”, a spus domnul Williams.

Pana acum, juriul a aflat ce inseamna normal. Oficialii Fed se asteapta sa reduca ratele dobanzilor anul viitor, dar doar usor – ei cred ca ar putea trece cativa ani pana cand ratele revin la un nivel intre 2 si 3%, la fel ca varful lor in anii dinaintea pandemiei. Oficialii nu prognozeaza o revenire aproape de zero, precum setarea care a permis ca ratele ipotecare sa scada atat de scazut in 2020.

Acesta este un semn de optimism: ratele minime sunt considerate necesare doar atunci cand economia este intr-o forma proasta si trebuie resuscitata.

De fapt, unii economisti din afara Fed cred ca costurile indatorarii ar putea ramane mai mari decat erau in anii 2010. Motivul este ca ceea ce a fost de mult cunoscut drept rata neutra – punctul in care economia nu este stimulata sau deprimata – poate sa fi crescut. Asta inseamna ca economia actuala ar putea fi capabila sa faca fata cu o rata a dobanzii mai mare decat ar putea suporta anterior.

Cateva schimbari majore ar fi putut provoca o astfel de schimbare prin cresterea cererii de bani imprumutati, ceea ce sustine costurile de imprumut. Printre acestea, guvernul a acumulat mai multe datorii in ultimii ani, intreprinderile se indreapta catre mai multa productie interna – potential cresterea cererii pentru fabrici si alte infrastructuri – iar schimbarile climatice determina nevoia de investitii verzi.

Daca acest lucru se dovedeste a fi cazul, va avea implicatii mari pentru companiile americane, consumatorii, proprietarii de case si factorii de decizie politica deopotriva.

Kristin Forbes, economist la Institutul de Tehnologie din Massachusetts, a spus ca este important sa nu fii prea precis in ceea ce priveste ghicitul ratei neutre – se misca si este greu de recunoscut in timp real. Dar ea crede ca ar putea fi mai mare decat era in anii 2010. Pe atunci, economia trecuse printr-o redresare economica foarte slaba din Marea Recesiune si se straduia sa-si recapete vigoarea.

„Acum, economia a invatat sa functioneze cu rate ale dobanzilor mai mari”, a spus doamna Forbes. „Imi da speranta ca vom reveni la un echilibru mai normal.”

Multi economisti cred ca rate putin mai mari ar fi un lucru bun. Inainte de pandemie, anii de scadere constanta a cererii pentru bani imprumutati au redus ratele, asa ca Fed a fost nevoita sa le reduca pana la cel mai mic nivel de fiecare data cand a existat o criza economica pentru a incerca sa incurajeze oamenii sa cheltuiasca mai mult.

Nici macar ratele aproape de zero nu au putut intotdeauna sa faca acest lucru: cresterea s-a redresat doar lent dupa recesiunea din 2008, in ciuda eforturilor extraordinare ale Fed de a o convinge inapoi.

Daca cererea de bani este usor mai ridicata in mod regulat, aceasta va face mai usor sa se indrepte economia in perioade de necazuri. Daca Fed reduce ratele, va scoate mai multi cumparatori de case, antreprenori si cumparatori de masini de pe margine. Acest lucru ar reduce riscul de stagnare economica.

Cu siguranta, putini economisti proeminenti se asteapta ca ratele sa ramana la niveluri mai ridicate, precum cele care au predominat in anii 1980 si 1990. Cei care se asteapta ca ratele sa ramana ridicate cred ca principala dobanda de politica a Fed ar putea oscila in jurul a 4%, in timp ce cei care se asteapta ca acestea sa fie mai scazute vad ceva mai mult in intervalul de 2 pana la 3%, a spus Joseph Gagnon.

Asta pentru ca unii dintre factorii care au impins ratele in scadere in ultimii ani persista – si s-ar putea intensifica.

„Cateva dintre explicatiile pentru scaderea ratelor dobanzilor pe termen lung inainte de pandemie sunt inca la noi”, a explicat Lukasz Rachel, economist, invocand lucruri precum imbatranirea populatiei si ratele scazute ale natalitatii.

Cand mai putini oameni au nevoie de case si produse, exista mai putina cerere de bani pentru a se imprumuta pentru a construi cladiri si fabrici, iar ratele dobanzilor scad in mod natural.

Astfel de factori sunt suficienti pentru ca domnul Williams, presedintele Fed din New York, sa se astepte ca ratele neutre sa ramana aproape de nivelul lor prepandemic. El a subliniat, de asemenea, trecerea catre serviciile de internet: redarea in flux a unui film pe Netflix nu necesita la fel de multa investitie continua precum mentinerea magazinelor video deschise si aprovizionate.

„Ne indreptam din ce in ce mai mult catre o economie care nu are nevoie de fabrici si de multe investitii de capital pentru a produce o multime de productie”, a spus domnul Williams, adaugand mai tarziu ca „Cred ca rata neutra este probabil la fel de scazuta pe cat este a fost.”

Acest lucru are unele implicatii majore pentru politica monetara. Cand inflatia de aproximativ 3% este eliminata, rata de politica monetara a Fed se situeaza la aproximativ 2,25 pana la 2,5% in ceea ce economistii numesc termeni „reali”. Aceasta este cu mult peste setarea de 1% sau mai putin pe care domnul Williams o considera necesar pentru a incepe sa cantareasca economia.

Daca cresterile de pret continua sa scada, Fed-ul va reprima din greseala economia in acest sens „real”, daca isi mentine rata dobanzii de politica constanta, a spus domnul Williams. Asta inseamna ca oficialii vor trebui sa reduca ratele pentru a evita exagerarea, a spus el – poate chiar de la inceputul anului viitor.

„Cred ca va depinde de date si de ceea ce se intampla cu inflatia”, a spus domnul Williams, intrebat daca Fed ar putea reduce ratele dobanzilor in prima jumatate a anului 2024. „Daca inflatia va scadea, va fi natural. sa scada” rata fondurilor federale anul viitor, in concordanta cu aceasta, pentru a mentine pozitia adecvata a politicii monetare”.

Pentru Dr. Mills, medicul veterinar din Kentucky, aceasta ar putea fi o veste buna, aducand pensionarea partiala mult mai aproape.

„Mi-ar placea sa ma intorc in munca la gradina zoologica”, a spus ea, explicand ca a lucrat cu pisici mari la inceputul carierei sale si ca si-ar placea sa o faca din nou odata ce si-a vandut cabinetul – care este in sine doar pisici. „Este ceva pentru pensionare.”