Cultivarea legumelor in sistem protejat este un proces destul de complex, asa ca trebuie sa fii foarte bine informat pentru a obtine rezultatele mult dorite. Continua sa citesti pentru a afla cum sa intretii in mod eficient culturile din sere si solarii. Astfel, iti va fi mult mai usor sa pui in practica planul tau si sa obtii cele mai bune rezultate.

Culturile de legume in sere si solarii

In sere si solarii se pot cultiva fara nici un fel de probleme fructe, legume si flori. Atunci cand vorbim de culturi de primavara in solar, este important sa stii ca aceste spatii se impart in mai multe categorii. In primul rand avem spatiile protejate cu sticla, serele de tip bloc, serele individuale, serele mobile, serele de tip turn, solarii de tip tunel, solarii indivuduale in doua pante, si serele umflate cu aer. Fiecare destinatie in parte are avantaje si dezavantaje, si fiecare dintre acestea se preteaza unui anumit tip de plantare.

Ce implica lucrarile de pregatire

Lucrarile de pregatire reprezinta un pas foarte important, asa ca este necesar sa stii exact ce ai de facut. Sunt esentiale atat amplasarea corecta cat si dezinfectarea in cel mai optimo mod posibil a spatiilor protejate. Totodata, nu trebuie sa treci nici peste pasii de igineizare si pregatirea solului pentru plantare. Lucrarile de pregatire joaca un rol foarte important pentru ca astfel iti poti asigura cultivarea intensiva a plantelor in cele mai bune conditii cu un consum eficient de resurse.

Amplasarea corecta a serelor si solariilor

Atat serele cat si solariile nu trebuie ampalsate la intamplare. Acestea se realizeaza cu respectarea anumitor conditii extrem de importante. Terenul trebuie sa fie cat mai plan si cu expunere sudica. De asemenea, serele si solariile trebuie construite astfel incat sa nu fie pe directia vanturilor dominante. Nivelul apei freatice trebuie sa fie la o adancime de 1,5-2,0 m in cazul in care doresti sa cultivi legume in sera. Totodata, pentru o dezvoltare cat mai buna a culturilor, este esential ca solul sa fie extrem de fertil.

Cum se pregateste solul pentru plantare?

Pregatirea solului pentru plantare consta in igienizarea partilor de constructie a serelor si dezinfectarea corecta si eficienta a uneltelor si echipamentelor. Totodata, si solul se va igieniza inainte de plantare. Acest procedeu se poate face fie termic fie chimic. Igienizarea termica implica folosirea aburului, in timp ce igienizarea chimica implica utilizarea unor substante dezinfectante in forma lichida. Daca optezi pentru cea de-a doua varianta, atunci va trebui sa te asiguri ca dispui si de utilajele necesare.

Ce altceva mai este nevoie inainte de plantare?

Pe langa pasii mentionati mai sus, mai este nevoie sa faci ceva inainte de a incepe efectiv sa plantezi. Nu uita de combatere costrei si de indepartarea resturilor vegetale. Cea de-a doua activitate trebuie realizata dupa fiecare cultura, aceasta fiind o masura de protectie fitosanitara. Afanarea este si ea importanta pentru ca ajuta la realizarea unui drenaj corespunzator si o igienizare extrem de eficienta a acestuia. De asemenea, modelarea solului este un alt procedeu care trebuie urmat cu strictete daca vrei sa obtii cele mai bune culturi.

Cum se realizeaza modelarea solului

Modelarea solului reprezinta ultima etapa inainte de plantarea propriu-zisa. Opteaza pentru nivelarea lui si modelarea sub forma de benzi. Nu uita ca sistemul de cultura in benzi este unul excelent pentru ca permite mecanizarea lucrarilor atat in sere cat si in solarii. Acesta presupune mobilizarea si maruntirea eficienta a solului, plus o tasare corecta a acestuia. Astfel, deplasarea agregatelor agricole se va face exact pe aceeasi urma. Retine ca infiintarea unor noi culturi se realizeaza atat primavara si vara cat si toamna.