Ar trebui sa facem lucruri de rutina pentru sanatatea noastra, cum ar fi sa ne spalam pe dinti, sa facem dus si sa facem miscare. Si exista sarcini de igiena de baza pentru a va mentine sau imbunatati sanatatea financiara, de asemenea – actiuni pe care le puteti intreprinde anual pentru a va asigura ca sunteti pe drumul cel bun pentru a va indeplini obiectivele.

Gandeste-te la aceasta rutina ca la o verificare rapida a finantelor tale. Sunt  mai multe sugestii pentru gestionarea finantelor tale, dar iata cinci obiceiuri bune pe care sa le inveti in fiecare an – nu este necesara o programare.

Priveste spre viitor

Intreaba-te unde vrei sa fii peste trei, cinci sau zece ani de acum inainte. Brent Weiss, un planificator financiar certificat la Facet, le adreseaza clientilor sai aceasta intrebare atunci cand ii ajuta sa-si elaboreze obiectivele financiare. Si apoi intreaba: „Ce trebuie sa se intample in viata ta pentru ca tu sa te uiti inapoi si sa spui: „Aceasta a fost o perioada extrem de reusita din viata mea?” Dar iata trucul. Nu poti mentiona bani.”

Asta pentru ca banii sunt un mijloc pentru a ajunge la un scop, iar stabilirea obiectivelor tale de viata mai intai te va ajuta sa realizezi de ce ai nevoie financiar pentru a le realiza. De exemplu, poate doriti sa va mutati in alta tara sau sa incepeti o afacere. Weiss spune ca obiectivele tale financiare ar trebui sa te apropie de ceea ce vrei.

Verificati-va investitiile

O data pe an, verificati-va conturile de investitii, cum ar fi 401(k)s, Roth IRA si conturile de brokeraj.

Daca aveti un 401(k), vedeti cu ce contribuiti pe luna sau cu cecul de plata. Poate ai primit o marire de salariu de cand ai stabilit planul; luati in considerare cresterea contributiilor dvs.

In general, atunci cand va verificati investitiile, veti dori sa acordati atentie taxelor. Le veti gasi listate pentru fonduri individuale sub termenul „raport de cheltuieli”.

„Cu cat ratele de cheltuieli sunt mai mici, cu atat comisioanele sunt mai putine”, spune Rita Soledad Fernandez Paulino, CEO al Wealth Para Todos. Cand poti, Fernandez Paulino spune sa investesti in fonduri cu rate de cheltuieli mai mici.

Indiferent de tipul de cont de investitii pe care il aveti, veti dori sa va uitati la cati bani castigati din investitiile dvs. – cunoscut si sub numele de rata de rentabilitate. Puteti gasi rata de rentabilitate pe extrasul de cont sau prin portalul online al firmei dvs. de brokeraj.

„In mod ideal, vei castiga cel putin 10% in medie pe parcursul a zece ani”, spune Fernandez Paulino. „Vor fi ani in care rata de rentabilitate va fi foarte mare, 21%, si vor fi ani in care va fi scazuta”.

Daca rata de rentabilitate este scazuta, nu intrati in panica si scoateti imediat banii. „Este atat de important sa compari, sa verifici, sa vezi cum merge intreaga piata, nu doar portofoliul tau.”

Fernandez Paulino spune sa comparati rata de rentabilitate cu cea a S&P 500, care este un indice bursier format din 500 dintre cele mai mari companii cotate la bursa din SUA.

Daca investitiile tale se desfasoara aproximativ la fel ca S&P 500, Fernandez Paulino spune ca probabil ca esti intr-o pozitie buna. Daca nu, veti dori sa va reechilibrati portofoliul. Modul in care va reechilibrati depinde de situatia dvs. specifica – inclusiv de riscul pe care doriti sa va asumati si cat timp doriti sa va pastrati banii pe piata.  

Asigurati-va ca economiile dvs. cresc

Poate ai deschis un cont de economii cu ani in urma. V-ati gandit sa mutati banii respectivi sau ati verificat ce fel de dobanda acumulati?

„Nu este neobisnuit, daca ai un cont la o banca foarte mare, sa primesti o rata a dobanzii de 0,01%”. „Nu toate conturile de economii sunt create egale.”

Unele banci – institutii financiare doar digitale si unele banci mai mari – ofera conturi de economii cu rate ale dobanzii intre patru si cinci procente. Daca banca dvs. actuala nu va ajuta sa va cresteti economiile, luati in considerare alte optiuni. Doar asigurati-va ca oriunde va puneti banii, guvernul federal ii asigura. Cautati acronimele FDIC sau NCUA pentru a verifica.

Pregateste-te pentru taxe

Ai un angajator? Ia ultimul talon de plata si verifica retinerea impozitului, banii pe care angajatorul tau ii ia din salariul tau si ii trimite guvernului in numele tau. Daca scot prea putin, s-ar putea sa primesti o taxa mare la care nu te asteptai in aprilie. Un contabil sau un planificator fiscal va poate ajuta cu matematica. De asemenea, IRS are un calculator pentru a vedea ce ar trebui sa retina angajatorul tau.

Daca descoperiti ca numerele sunt oprite, puteti descarca un formular W-4 de pe site-ul IRS, il puteti actualiza si il puteti trimite angajatorului dumneavoastra.

Daca desfasurati o activitate independenta sau un antreprenor independent, va puteti pregati pentru facturile fiscale trimestriale. „Cred ca un obicei foarte bun de construit imediat este sa infiintezi un cont de economii fiscale”, sugereaza Paco de Leon, autorul cartii Finance for the People si proprietarul unei agentii de contabilitate.

„Exista o regula generala ca ar trebui sa economisiti intre 10% si pana la 30% din fiecare dolar pe care il castigati. Puneti-l in contul dvs. de economii fiscale si, astfel, economisiti pentru a putea plati impozite pe venit”, spune de Leon.

Profitati la maximum de asigurarea dumneavoastra de sanatate

Weiss spune ca multi oameni au lasat beneficiile de anul trecut sa se rastoarne. Dar daca faci asta, s-ar putea sa ratezi oportunitati de economisire a banilor. De exemplu, este posibil sa platiti din buzunar pentru ceva care ar putea fi acoperit. “Fa-ti timp, stai jos. Priveste orice actualizari ale planurilor tale de asigurari de sanatate.”

Atentie la inscrierea deschisa, care tinde sa inceapa in noiembrie. In timpul inscrierii deschise, puteti obtine un nou plan de asigurari de sanatate in schimburile administrate de guvern. Si daca obtineti asigurare prin angajator, atunci acesta va va cere sa va alegeti planurile de asigurare pentru anul.