Cand era copil, actorul Matthew McConaughey isi aminteste ca isi dorea mereu sa fie mai in varsta. Dar acum, la 53 de ani, si-ar fi dorit sa nu fi fost asa. Si vrea ca proprii copii sa nu se grabeasca sa creasca prea devreme. McConaughey este tatal unui tanar de 15 ani, 13 ani si 10 ani. El are un sentiment al presiunilor sociale zilnice pe care le pot experimenta copiii lui. Si el exploreaza acest subiect in noua sa carte pentru copii,” Doar pentru ca”.

Intr-un interviu, el a spus ca, desi este o carte ilustrata, cupletele sale sunt concepute pentru a starni conversatia intre cititorii tineri si batrani, asa cum au facut-o pentru propria lui familie.

“Doar pentru ca ai aruncat umbra nu inseamna ca sunt ferit de soare. Si doar pentru ca m-au inchis nu inseamna ca nu am castigat”, scrie el in Just because .

„Stii, aceasta umbra aruncata, sau trolling, sau raspuns negativ sau comentariu la ceva ce ai crezut ca este cool, sau adevarat, nu inseamna ca iti fura bucuria”, a spus McConaughey. „Inseamna ca asta trebuie sa iti afecteze intreaga zi sau intreaga ta dispozitie?”

 Matthew McConaughey spera ca noua sa carte, Just because , va starni conversatii bine gandite in randul familiilor si va conecta oameni din toate generatiile. 

De ce doar pentru ca ?

 Doar pentru ca cand suntem tineri, ne place sa facem lucruri pentru ca putem, chiar daca nu vrem sau nu avem nevoie. Imbatranim si devenim putin mai maturi. Si incepem sa ne masuram deciziile, nu doar daca putem. Dar ne intrebam, consideram, ei bine, stiu ca pot. Dar vreau sau am nevoie. Asta e inteligent. Asta e maturitatea. Asta e evolutia. Dar am vrut doar sa-i amintesc copilului din noi toti ca „pentru ca poti” poate fi totusi un motiv bun pentru a face ceva. Si nu intr-un mod prostesc. Dar cred ca toate cupletele din aceasta piesa, doar pentru ca, inseamna ca nu exista un absolut, practic. Arata toate contradictiile pe care le avem cu totii cu noi insine, unii cu altii si intelegerea relatiilor umane. Doar a spune doar pentru ca este un lucru nu inseamna ca nu poate fi altul. Este ca ambele sunt adevarate. Este intr-adevar o inspiratie dintr-un verset preferat de-al meu din Biblie – Matei 6:22. Daca ochiul tau este singur, tot trupul tau va fi plin de lumina. Doar pentru ca inlatura multa judecata si iti arata paradoxul vietii.

Inainte sa deschid cartea, am pus-o pe nepoata mea sa o citeasca singura. E pe cale sa implineasca zece ani. Avea o multime de intrebari, dar erau doua lucruri in special. Una a fost: „Doar pentru ca am mintit nu inseamna ca sunt un mincinos”. Iar celalalt a fost: „Doar pentru ca am facut-o din nou nu inseamna ca nu regret”. A trebuit sa ma gandesc cu adevarat la asta. Pentru ca acestea sunt un fel de teme pentru adulti pe care a trebuit sa incerc sa le explic unui copil de noua ani.

Da. Adica, ei bine, asta e ideea ca acestea vor fi o conversatie. Si am avut aceeasi conversatie cu copiii mei. Doar pentru ca mint nu inseamna ca sunt mincinos. Este unul foarte tare pe care l-am invatat cand aveam vreo zece ani. Un prieten de-al meu ma pacalit. L-am numit mincinos. Si l-am vazut devenind complet defensiv – ca si cum tocmai as fi aruncat o trasatura de caracter urata in intreaga lui fiinta. Si a fost cuprins de vinovatie si frustrare si confuzie si apoi de furie. Si nu era nicio cale de iesire cu adevarat din asta. Nu aveam de gand sa-l ducem sa spuna: „Imi pare rau. Te rog sa ma ierti.’ Si apoi mergi mai departe. Si ceea ce am invatat din asta a fost, oh, sa nu etichetati niciodata pe cineva daca a facut ceva o data. Nu-i eticheta ca fiind mincinosi. Asta e o trasatura de caracter. Spui ca m-ai mintit.De ce ai mintit doar ca sa ma minti? Acea persoana, cand spui cuiva, ceea ce mai tarziu m-am dus la acest prieten si i-am spus: „Hei, imi pare rau ca te-am numit mincinos. Dar m-ai mintit. Si apoi a putut sa spuna: „Bine, vorbesti despre acel eveniment specific. Da, ai dreptate. Greseala mea. Iata de ce am facut-o. Imi pare rau.’ Si ne-am intors impreuna. Dar, baiete, nu a existat nicio revenire cand l-am etichetat drept mincinos. Si acesta este un exemplu in general ca trebuie sa urmarim etichetarea oamenilor. Exista lucruri pe care oamenii le fac in anumite circumstante sau situatii. Asta nu inseamna ca este un defect de caracter complet al lor. Nici nu avem dreptul sa le etichetam astfel.  

Ce au spus copiii tai despre carte? Ai un copil de 15 ani, o fiica de 13 ani si un alt fiu de zece ani. Ce au spus ei despre carte?

Fiica [mea] adora pozele. E foarte vizuala. Am vorbit despre multe dintre aceste cuplete in moduri diferite de, cred ca nici nu stiam, dar de ani de zile. Mi-au spus ca am incercat intr-un fel sa introduc unele dintre aceste lucruri in ele. Unul dintre cuplete este: „Doar pentru ca ai aruncat umbra nu inseamna ca sunt ferit de soare. Si doar pentru ca m-au inchis nu inseamna ca nu am castigat. Stii, aceasta umbra, sau trolling, sau raspuns negativ sau comentariu la ceva ce ai crezut ca este cool sau adevarat, nu inseamna ca iti fura bucuria. Inseamna ca asta trebuie sa iti afecteze intreaga zi sau intreaga ta dispozitie? ? Nu inseamna ca treci de la, aw, omule, la tristete, la disperare. Uita-te la asta. Pentru ca, vorbind despre lumea retelelor sociale, se vor ingramadi. Si apoi dintr-o data, poti incepe sa te gramazi pe tine. Asa ca am avut cateva conversatii interesante despre acestea despre diferite cuplete din familia noastra. Si inca suntem. Descoper ca, dupa ce am conversatii cu copiii mei despre aceasta carte, continui conversatii cu mine insumi, conversatii cu sotia mea, conversatii cu alte persoane despre unele dintre aceste cuplete.

Aceasta carte, este mai mult decat o carte pentru copii. Este o carte pentru copii si parinti de citit impreuna. Asta speri ca face aceasta carte? Ca aduce aceste doua generatii impreuna pentru a se intelege mai bine?

Asta este. Sa ne intelegem. Sa ne intelegem pe noi insine. Pentru a intelege umanitatea. Oameni, viata, viata. Si, stii, exista o poezie in viata. Exista insinuari si context. Si suntem atat de nerabdatori ca incercam sa intelegem absolute si sa facem lucrurile sigure in alb si negru. Si ne lipseste jumatate din imagine de multe ori cand facem asta. Stiu ca este un loc mai usor si sigur in care sa mergi, doar pentru a lua o decizie. Cam asa este si nu se va schimba. Doar ca nu este adevarat. Si asa, da, o conversatie intre parinti si copii, inainte si inapoi. Si fiecare persoana, mama, tata, bunica, frate, sora, copil va avea o intelegere personala diferita a ceea ce inseamna fiecare cuplet pentru ei.