Ai planificat o excursie in oras, te-ai mutat intr-un oras european, ai cantarit optiunile despre unde sa studiezi arta sau pur si simplu esti curios despre ce orase europene au cel mai mult de oferit din punct de vedere artistic? Ei bine, in acest articol vei descoperi ce orase sa vizitezi daca un iubitor de arta. 

Compania este unul dintre cei mai importanti dealeri online din Germania pentru produse foto personalizate si a colectat, analizat si clasat cu usurinta cele mai artistice orase din Europa, dezvaluind care orase europene sunt paradisuri pentru artisti si pasionati de arta. 

Ei si-au bazat valorile pe numarul de galerii de arta, numarul de cladiri proiectate de arhitecti celebri, numarul de scoli de arta si festivaluri de arta, precum si numarul de artisti contemporani nascuti in oras.

Deci, care sunt cele mai artistice orase din Europa?

Pe baza celor cinci categorii, Londra se claseaza in general ca orasul numarul 1. 

Restul din Top 5 destinatii care se remarca pentru iubitorii de arta sunt Amsterdam, Roma, Edinburgh si Oslo. Berlinul a ratat cu putin top 5 si, in mod oarecum surprinzator, Parisul intra doar pe 10, cu Milano, Helsinki si Lyon, toate eclipsand capitala Frantei.

Iata defalcarea completa:

Cele mai bune galerii de arta din Europa

 1. Londra, Anglia)
 2. Praga, Republica Ceha)
 3. Paris, Franta)
 4. Amsterdam, Olanda)
 5. Milano (Italia)

Londra se afla in fruntea clasamentului al celor mai bune galerii de arta. Este greu de argumentat, deoarece britanicii exceleaza cand vine vorba de muzee. De la Turner la Van Gogh, Galeria Nationala gazduieste unele dintre cele mai faimoase picturi din lume; Muzeul de Design merita cu siguranta timpul dvs., precum si Muzeul de Istorie Naturala si Muzeul de Stiinta. Si sa nu uitam de Tate Modern, care gazduieste numeroase opere de arta moderna. 

Praga ocupa locul al doilea, cu Galeria Nationala (Narodni galerie Praha) si Muzeul Kampa, ca doua dintre cele mai populare destinatii de arta ale sale. Parisul este pe locul al treilea in clasament, capitala Frantei iese in evidenta cu Centrul Pompidou, care gazduieste cea mai mare colectie de arta moderna din Europa, Musee de l’Orangerie si, bineinteles, Luvru.

Cladiri arhitecturale notabile

 1. Koeln (Germania)
 2. Helsinki (Finlanda)
 3. Antwerpen (Belgia)
 4. Leeds (Anglia)
 5. Valencia (Spania)

Londra coboara pe locul 12, depasita de orase precum Lyon, Glasgow si Valencia pentru cele mai bune orase pentru arhitectura. Koln ocupa locul numarul 1, remarcandu-se prin cladiri proiectate de arhitecti celebri, cum ar fi impozanta Moscheea Centrala din Koln sau Turnul Koln. 

Mai in nord, Helsinki ocupa locul doi, cu biblioteca universitara sau muzeul sau national. Anvers se afla pe locul trei, cu cladiri precum modernul Havenhuis sau impozanta gara Antwerpen Centraal.

Festivaluri de arta obligatorii din Europa

 1. Amsterdam, Olanda)
 2. Bremen (Germania)
 3. Lyon (Franta)
 4. Londra, Anglia)
 5. Hanovra (Germania)

Amsterdam pentru victorie in clasamentul festivalurilor de arta. Peste 100 de artisti isi expun lucrarile la This Art Fair, iar iubitorii de spectacole de arta si muzica neconventionale isi iau banii la Festivalul No Art. 

ArtFest-ul de la Bremen, organizat de studentii Universitatii Jacobs, si La Strada, care celebreaza arta stradala, iau orasului german locul doi pe podium. Top 3 este completat de Lyon, cu o scena artistica infloritoare, printre care si Bienala de la Lyon, care s-a impus ca un eveniment important pentru arta contemporana in Franta si Europa. 

In Top 10, Germania are avantajul, 4 din cele 10 locuri fiind destinate Germaniei.

Renumite scoli europene de arta

 1. Roma, Italia)
 2. Oslo (Norvegia)
 3. Londra, Anglia)
 4. Torino (Italia)
 5. Amsterdam, Olanda)

Scolile de arta sunt cruciale pentru ca o metropola de arta sa prospere. Potrivit constatarilor, Roma se afla pe primul loc cu universitati precum Universitatea de Arte Frumoase din Roma (RUFA) sau Accademia delle arti Roma. 

Oslo ofera, de asemenea, oportunitati vibrante pentru tinerii artisti, cu facilitati de formare precum Academia Nationala de Arte din Oslo sau Scoala de Arhitectura si Design din Oslo. Londra ocupa locul al treilea si ramane una dintre cele mai populare destinatii pentru a studia arta si designul. Alegeti: Colegiul Regal de Arta, Universitatea de Arte din Londra, Universitatea Goldsmiths, Scoala Slade de Arte Frumoase, Colegiul Imperial din Londra. 

In Top 10, Franta are cele mai cautate scoli de arta, cu Toulouse, Paris si Lyon.

Locurile de nastere ale artistilor contemporani celebri

 1. Londra, Anglia)
 2. Paris, Franta)
 3. Amsterdam, Olanda)
 4. Viena, Austria)
 5. Berlin, Germania)

Londra revendica primul loc in clasament cand vine vorba de artisti contemporani. Orasul englez este locul de nastere a numerosi artisti precum Tracey Emin, Antony Gormley, James Nares si Richard Hamilton.

Parisul este aproape in urma, deoarece capitala Frantei a produs si cativa artisti contemporani cunoscuti, precum Sophie Calle, Christian Boltanski sau Camille Henrot. Amsterdam este pe locul 3 in clasament, cu oameni ca Saskia de Brau, Rob Scholte si Inez Van Lamsweerde, care s-au nascut in orasul olandez.