Banca Centrala Europeana a majorat pentru a noua oara consecutiv ratele dobanzilor in campania sa de un an de a elimina inflatia dureros de ridicata si a mentinut usa deschisa pentru noi cresteri, in ciuda temerilor tot mai mari de recesiune. Presedintele BCE, Christine Lagarde, aproape a promis o crestere cu un sfert de punct procentual si a spus ca urmatoarele miscari ale bancii vor fi determinate de ceea ce vor arata datele, inclusiv inflatia si numarul de locuri de munca.

„Avem o minte deschisa cu privire la deciziile care vor fi in septembrie si in reuniunile ulterioare”, a spus ea reporterilor. „Asa ca s-ar putea sa facem drumetii si s-ar putea sa tinem.”

Lagarde a spus ca, daca banca intrerupe, „nu ar fi neaparat pentru o perioada lunga de timp”. Deciziile ar putea varia de la o intalnire la alta, a spus ea, dar a insistat ca BCE este „foarte puternic inradacinata in hotararea noastra de a sparge spatele inflatiei”.

„Suntem multumiti? Reclamam victoria? Nu. Vrem sa mergem pana la sfarsitul jocului”, a spus ea.

Presedintele Rezervei Federale din SUA, Jerome Powell, nu a fost, la fel, neangajat in privinta posibilitatii de a avea loc mai multe cresteri ale dobanzilor, dupa ce Fed si-a majorat rata cheie pentru a 11-a oara in 17 luni.

Bancile centrale din intreaga lume au crescut costurile imprumuturilor pentru a combate inflatia declansata de preturile mai ridicate la energie dupa ce Rusia a invadat Ucraina si sustinerea lantului de aprovizionare, pe masura ce economia globala si-a revenit dupa pandemia de coronavirus.

Inflatia din cele 20 de tari care utilizeaza moneda euro a scazut de la varful de 10,6% in octombrie la 5,5% in iunie – inca cu mult peste tinta bancii de 2% considerata cea mai buna pentru economie.

Gospodariile si intreprinderile se confrunta cu o dubla afectare din cauza cresterii preturilor si a ratelor mai mari, ceea ce face ca oamenii sa obtina imprumuturi pentru a cumpara case si masini sau pentru companii sa obtina echipamente noi sau sa construiasca facilitati.

Tarifele isi fac drum prin economie, cantarind preturile locuintelor si activitatea de constructii si sunt concepute pentru a functiona, astfel incat oamenii sa cheltuiasca mai putin si preturile sa scada. Dar ele pot influenta si cresterea economica, iar zona euro a cunoscut deja trimestre de contractie consecutive.

Odata cu cresterea cu un sfert de punct, BCE si-a majorat rata de referinta la depozitele de la minus 0,5% la 3,75% intr-un an, cea mai rapida inasprire a creditului de la lansarea monedei euro in 1999.

Lagarde indicand posibile cresteri suplimentare, „BCE risca din nou sa fie in spatele curbei. De data aceasta nu prin faptul ca a fost prea intentionat in privinta inflatiei, ci mai degraba prin faptul ca a fost prea optimist si prea favorabil cu privire la impactul economic al propriilor masuri de politica”, a declarat Carsten Brzeski, economist sef al zonei euro la ING Bank.

Lagarde a recunoscut ca „perspectivele economice pentru zona euro s-au deteriorat” si vor ramane slabe pe termen scurt. Dar ea a spus ca este de asteptat ca inflatia sa scada si veniturile sa creasca, ajutand economia sa se redreseze.

Cresterile dobanzilor functioneaza deja: preturile caselor au inceput sa scada dupa o crestere de ani de zile, iar imprumuturile pentru afaceri sunt la cel mai scazut nivel de cand au inceput statisticile in 2003. Perspectivele pentru companiile de constructii din Germania au atins, de asemenea, cel mai scazut nivel din 2010.

Temerile cu privire la recesiune se concentreaza asupra Germaniei, puterea industriala a Europei si cea mai mare economie. Este singura economie dezvoltata pe care Fondul Monetar International se asteapta sa o restranga in acest an.

Germania a inregistrat deja doua trimestre consecutive de scadere a productiei economice, indeplinind o definitie a recesiunii. Un al treilea este posibil, cifrele pentru perioada aprilie-iunie fiind publicate ulterior.

Economia germana trece printr-o „cesiune lenta” – „blocata in zona crepusculara dintre stagnare si recesiune”, spune Brzeski.

Intreaga economie a zonei euro s-a micsorat, de asemenea, usor in primele trei luni ale anului, la fel si a doua scadere trimestriala consecutiva. Cifrele preliminare pentru al doilea trimestru sunt anuntate luni.

Economistii din comitetul de datare a ciclului economic din zona euro, care declara recesiuni, folosesc in deciziile sale un set mai larg de date decat doar doua sferturi din cifrele in scadere a productiei. Pe 30 iunie, comisia a declarat ca discutiile despre o recesiune in zona euro sunt „prematuri”, avand in vedere un somaj scazut record de 6,5%.

Oficialii BCE sustin ca intarirea inflatiei acum evita restrictii si mai drastice de credit mai tarziu, daca inflatia devine inradacinata prin asteptarile pentru salarii si preturi mai mari.