Ceea ce face piata muncii atat de dificila pentru oameni, este ca exista un nivel ciudat de hiperspecializare pe care o multime de posturi il listeaza si il cauta acum. Chiar daca rata somajului din SUA se afla la niveluri minime istorice, reducerile de locuri de munca din ultimul an, in special in randul firmelor care au inceput sa angajeze frenetic pe masura ce pandemia a inceput sa se ridice, continua sa reverbereze.

O inversare nedorita

Ca exemplu, acum exista doi solicitanti de locuri de munca pentru fiecare rol in medie care este promovat, conform datelor de la LinkedIn. Aceasta este o inversare fata de varful post-pandemie observat la sfarsitul anului 2022, cand raportul era de aproximativ un solicitant per rol, potrivit Kory Kantenga, economist senior.

In cateva momente anul trecut, au existat de doua ori mai multe locuri de munca pentru fiecare solicitant, ceea ce inseamna ca au fost disponibile cel putin doua oportunitati de angajare pentru fiecare somer aflat in cautarea unui loc de munca.

Desigur, unele roluri promovate  vad mult mai multi solicitanti decat sugereaza raportul actual de 2:1.

„Incepe sa semene mai mult cu 2019 si mai putin cu 2022”, a spus Kantenga.

„S-a lasat mult aer sa iasa de pe piata muncii”, a spus Kantenga, sugerand ca lucratorii adopta o atitudine mai protectoare atunci cand vine vorba de angajarea lor.

Acest lucru poate fi motivat, cel putin partial, de rundele recente de concedieri care pareau sa se fi avut loc in pas in randul multor angajatori intr-o mentalitate aproape „de turma”, a spus Julia Sterner-Holden, un director de recrutare.

Desi au existat semne sporadice de crestere a angajarilor recent, anul a inceput cu o inghetare virtuala a angajarilor care a continuat in mare parte, a spus ea.

„Toata lumea cauta sa vada ce fac toti ceilalti”, a spus Sterner-Holde. „Merge in valuri. Cand cineva incepe sa angajeze, toti ceilalti o vor face.”

Peisajul ocuparii fortei de munca se schimba

Datele Departamentului Muncii publicate saptamana aceasta arata ca numarul locurilor de munca deschise in economie, la 9,6 milioane, ramane la maxime istorice. Dar o pondere mai mare a acestor locuri de munca sunt acum compuse din roluri in educatie si servicii de sanatate, comparativ cu un an in urma, cand locurile de munca in afaceri si servicii profesionale dominau numarul de locuri de munca.

Cu toate acestea, chiar daca au locuri de munca disponibile, companiile se misca acum mult mai lent pentru a le ocupa decat in ​​urma cu un an, a spus Michael Steinitz, director executiv senior la o firma de consultanta in resurse umane.

„Procesul de gandire este: „Suntem intr-o recesiune?” Deci companiile sunt mult mai precaute”, a spus el. „Asa ca s-ar putea sa nu avanseze cu anumite proiecte sau sa le puna deoparte si, in schimb, sa maximizeze productia de la personalul lor actual.”

Pentru multi economisti, slabirea pietei muncii este o veste binevenita. In ultimul an, oficialii Rezervei Federale au dat vina pe piata fortei de munca prea puternica drept un factor cheie al ratelor inflatiei nemaivazute in patru decenii.

„Ceea ce vedem este o piata a muncii cu o cerere foarte puternica de forta de munca, care este intr-adevar motorul economiei, oamenii sunt angajati, multi oameni se intorc la munca, primesc salarii, cheltuiesc bani si asta este cu adevarat ceea ce conduce economia. ”, a declarat presedintele Fed, Jerome Powell, la cea mai recenta conferinta de presa.

„Dar asta incetineste treptat, se raceste treptat. Aceasta este o reteta buna pentru a ajunge acolo unde vrem sa ajungem”, a adaugat el, referindu-se la efortul bancii centrale de a reduce rata inflatiei la 2%.

Dar, in transeele pietei muncii, incetinirea ii pune pe lucratori precum Tomachio in pragul unor schimbari substantiale ale stilului de viata. El s-a mutat deja din cartierul tonic Brickell din Miami intr-un apartament de inchiriat la preturi mai rezonabile in Wynwood din apropiere, care a cunoscut recent o gramada de constructie de apartamente noi.

„Imi caut foarte urgent un loc de munca, pentru ca mai am doar atatea luni de economii pana nu-mi pot permite chiria sau sa-mi folosesc masina”, a spus el.