Nici unul nu iese prea mult. Liderul de la Kremlin nu a parasit Rusia anul acesta. In cazul lui Kim, fa-i patru ani. Atat Rusia, cat si Coreea de Nord au fost acuzate ca au devenit „state necinstite”. Ambii se afla sub sanctiuni internationale grele. Ambele guverne detesta „hegemonia” Statelor Unite. Adesea, un inamic comun ii poate apropia pe lideri.

Si asa este si cu Putin si Kim. A lor este o casatorie facuta, daca nu in rai, atunci cu siguranta in realitatile geo-politice din 2023.

Un bromant? Nu chiar. Spre deosebire de fostul presedinte american Donald Trump, care a declarat candva ca el si Kim Jong Un „s-au indragostit”, liderii Rusiei si Coreei de Nord sunt mai putin efuzivi in manifestarile lor publice de afectiune.

Dar atat Vladimir Putin, cat si Kim Jong Un vad potentiale beneficii dintr-o relatie mai stransa.

Mult de castigat

Deci, ce este in el pentru Kremlin?

Pentru inceput, Coreea de Nord are o industrie de aparare uriasa, cu capacitati de productie la scara larga. Pe masura ce razboiul Rusiei in Ucraina continua, Phenianul s-ar putea dovedi o sursa nepretuita de munitie pentru Moscova.

Washingtonul suspecteaza ca Kremlinul a observat deja acest lucru. Statele Unite sustin ca discutiile privind armele dintre Rusia si Coreea de Nord au „inaintat activ”, Rusia ar fi cautat aprovizionare cu munitie si obuze de artilerie.

Nicio confirmare din partea oficialilor rusi. Dar o multime de indicii nesubtile ca Rusia si Coreea de Nord intentioneaza sa stimuleze cooperarea militara.

In iulie, Serghei Soigu a devenit primul ministru rus al apararii care a vizitat Coreea de Nord de la destramarea Uniunii Sovietice, cand a participat la evenimentele care marcheaza cea de-a 70-a aniversare a armistitiului coreean. Kim Jong Un a jucat rolul de ghid turistic in timp ce i-a aratat domnului Shoigu in jurul unei expozitii de arme. Ministrul apararii a lasat sa se inteleaga ca exercitiile militare comune sunt in curs de desfasurare.

„Daca ei cauta arme in Coreea de Nord, una dintre cele mai sarace si mai putin dezvoltate tari ale lumii – o tara izolata – in opinia mea, aceasta este cea mai mare umilinta a propagandei „marii puteri” ruse”, crede fostul strain rus. ministru Andrei Kozyrev. Domnul Kozyrev imi vorbea intr-un apel video din Statele Unite, unde locuieste in prezent.

„O mare putere nu ar merge in Coreea de Nord pentru o alianta sau provizii militare”.

Kith si Kim

Dar o putere care intentioneaza sa rastoarne ordinea mondiala ar putea. Odata cu invazia sa pe scara larga a Ucrainei, Vladimir Putin si-a semnalat hotararea de a reface ordinea globala dupa placul Rusiei. Cooperarea militara cu Coreea de Nord poate fi un alt semn al acestui lucru.

Un acord de arme intre Moscova si Phenian ar reprezenta o schimbare. Pana de curand, Rusia a fost cu patru patrate in spatele sanctiunilor Consiliului de Securitate al ONU impotriva Coreei de Nord din cauza programului sau de arme nucleare. Printre altele, acele sanctiuni interzic comertul cu arme cu Coreea de Nord.

„Moscova si-a pus semnatura acelor rezolutii ale Consiliului de Securitate”, le-a reamintit cititorilor saptamana trecuta tabloidul rus Moskovsky Komsomolets. Dar a adaugat:

— Nu conteaza. O semnatura poate fi revocata.

Ziarul il cita pe presedintele Consiliului Rusiei pentru Politica Externa si de Aparare, Fyodor Lukyanov, care a spus:

„De mult timp se pune intrebarea: de ce [Rusia] respectam aceste sanctiuni? Intregul sistem de relatii internationale este intr-o stare de pandemoniu total.

“Desigur, sanctiunile ONU sunt legitime. Este greu sa negi asta. Le-am votat. Dar situatia s-a schimbat. De ce sa nu ne revocam votul?”

Impreuna pentru totdeauna?

Ce altceva poate spera Coreea de Nord sa obtina din Rusia? Aproape sigur, ajutorul umanitar pentru a ajuta la atenuarea penuriei de alimente din Coreea de Nord. Exista, de asemenea, speculatii ca Phenianul a cautat tehnologie rusa avansata pentru sateliti si uz militar, inclusiv pentru submarinele cu propulsie nucleara.

La mai bine de un an si jumatate intr-un razboi care a mers prost pentru Rusia, Moscova ar putea avea nevoie sa-si reinnoiasca stocurile de munitii. S-ar putea sa vada un acord cu Phenianul ca o modalitate de a ajuta la atingerea acestui lucru. Dar asta nu inseamna ca, fara ajutorul Coreei de Nord, masina de razboi a Rusiei este pe cale sa se opreasca.

„Putin nu este disperat”, crede fostul ministru de externe Andrei Kozyrev. „El poate sustine acest lucru foarte mult timp si se poate adapta. Invata in fiecare zi cum sa ocoleasca sanctiunile, cum sa coopereze cu China, cu Coreea de Nord si unele regimuri din Africa. Aceasta nu este o alternativa pentru viitor. Dar este o alternativa pentru prezent. Si poate pentru anii urmatori.”