Expertii au indoieli ca etichetarea ar avea un impact puternic asupra gruparii Wagner, desi sunt de acord asupra importantei politice si culturale a deciziei Marii Britanii. Wagner, infamul grup de mercenari al Rusiei, urmeaza sa fie declarata organizatie „terorista” in Marea Britanie, asa cum a anuntat de Ministerul de Interne al tarii, ceea ce inseamna ca sprijinul pentru grup va deveni ilegal.

„Wagner este o organizatie violenta si distructiva care a actionat ca un instrument militar al Rusiei lui Vladimir Putin de peste mari”, a declarat ministrul de interne Suella Braverman. „Sunt teroristi, simplu si simplu”, a adaugat ea.

Anna Meier, profesor asistent si expert in terorism, a declarat ca, desi interzicerea terorismului functioneaza putin diferit in fiecare tara, in Marea Britanie, aceasta ar insemna ca a fi membru sau sustinatorul lui Wagner ar fi ilegal, precum si raspandirea propagandei grupului si oferirea de donatii financiare sau de alta natura.

Dar impactul deciziei Marii Britanii ar depasi cu mult pedepsele penale.

„Interzicerea poate avea o serie de alte consecinte, mai politice”, a spus Meier.

„Cand Marea Britanie a interzis grupul neo-nazist National Action in 2016, parlamentarii si-au exprimat ingrijorarea cu privire la implicatiile pentru libertatea de exprimare daca mai multe grupuri de extrema dreapta ar fi interzise in viitor”, a spus ea.

„Este important sa ne amintim ca nivelul de violenta este unul dintre multele criterii de interzicere, iar preocuparile politice sunt intotdeauna mai importante pentru aceste decizii si cand au loc”, a continuat Meier.

Partial, decizia Marii Britanii raspunde cererii presedintelui ucrainean Volodymyr Zelenskyi de a trata mercenarii Wagner drept teroristi, a declarat Ministerul de Interne.

„Interzicerea lui Wagner atrage atat de mult atentia, in parte pentru ca aceasta ar fi prima data cand orice tara, nu doar Marea Britanie, va lista o companie cu scop profit ca organizatie terorista. Prin urmare, aceasta actiune creeaza un precedent international important cu privire la cine este acceptabil ca guvernele sa-l considere „terorist”,” a spus ea.

Exista dovezi ca aceste politici functioneaza?

„Avocatii interzicerii sustin ca aceasta poate actiona ca un factor de descurajare, impiedicand oamenii sa se alature sau sa sprijine anumite organizatii teroriste, sau ar putea perturba atacurile teroriste prin atragerea mai multa atentie din partea serviciilor de securitate”, a declarat Lee Jarvis, profesor de politica internationala si expert in terorism.

Dar, pe scurt, a spus Meier, „dovezile sunt amestecate”, etichetarea unui grup ca organizatie terorista este eficienta in reducerea amenintarii pe care o reprezinta.

„Exista unele cercetari care sugereaza ca interzicerea poate reduce frecventa atacurilor unui grup, desi acest lucru depinde in mare masura de gradul in care guvernele straine coopereaza pentru a viza grupurile interzise, ​​precum si de cat de bine organizat este grupul”, a spus ea.

„Interzicerea a avut, de asemenea, succes in unele cazuri in impiedicarea financiara a grupurilor prin inghetarea conturilor si inchiderea fluxurilor de numerar”, a continuat ea. „Cu toate acestea, poate fi usor, uneori ridicol de usor, pentru un grup sa evite sanctiunile legate de interdictie facand ceva la fel de usor ca schimbarea numelui – sau pentru membrii sa desfiinteze un grup doar pentru a forma altul.”

Meier nu crede personal ca acest tip de politica functioneaza. „Toate interdictiile teroriste maresc puterea statului de a face violenta in moduri imprevizibile si nu exista nimic „eficient” in asta.” ea a spus.

„Marea Britanie l-a sanctionat deja pe Wagner ca organizatie criminala transnationala, iar principala parghie suplimentara care le interzice drept oferte „teroriste” este capacitatea guvernului Regatului Unit de a criminaliza alti actori privati mai departe sub pretextul contraterorismului”, a concluzionat ea. .

Dar Jarvis considera ca etichetarea lui Wagner drept organizatie terorista poate duce, de asemenea, la unele rezultate reale, inclusiv consecinte juridice mai grele pentru sustinatori si membri.

„Marea problema aici este ca exista foarte putine dovezi despre ceea ce functioneaza in combaterea terorismului, in general”, a spus el.

Ceea ce va face decizia Marii Britanii este sa precizeze clar unde se afla tara in ceea ce priveste Wagner si actiunile sale.

Pentru Jarvis, a avea o lista de organizatii teroriste este o modalitate prin care tarile „trag linii intre grupuri si activitati care sunt legitime si cele care nu sunt, este vorba despre a demonstra diferenta inerenta dintre noi si ei”.

Un efect de respingere

Meier se tem de impactul real pe care il va avea decizia Regatului Unit – mai ales in ceea ce priveste tipul de putere pe care o va acorda guvernului britanic.

Numind actiunile lor „contraterorism”, a spus Meier, guvernele au reprimat imigratia, au refuzat solicitantilor de azil refugiul si au facut incredibil de dificil pentru organizatiile umanitare sa lucreze in zonele de conflict.

„Nu este un accident faptul ca aceste politici tind sa sufle inapoi asupra migrantilor si a oamenilor de culoare, chiar daca aceasta nu a fost intentia declarata”, a spus Meier.

„Grupul Wagner este o organizatie oribila care a facut lucruri oribile, dar putem recunoaste asta fara a extinde capacitatea guvernului Regatului Unit de a provoca rau.”