Intr-o miscare fara precedent, Vaticanul a beatificat duminica o familie poloneza de noua persoane – un cuplu casatorit si copiii lor mici – care au fost executate de nazisti in timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial pentru adapostirea evreilor. In timpul unei Liturghii ceremonioase in satul Markowa, din sud-estul Poloniei, trimisul papal, cardinalul Marcello Semeraro, a citit formula latina a beatificarii familiei.

O pictura contemporana reprezentand Jozef si Wiktoria Ulma insarcinata cu copiii lor a fost dezvaluita langa altar. O procesiune a adus in altar moaste luate din mormant. Este prima data cand o intreaga familie este beatificata.

La Vatican, vorbind publicului de la o fereastra din Piata Sf. Petru, Papa Francisc a spus ca Ulmas „a reprezentat o raza de lumina in intunericul” razboiului si ar trebui sa fie un model pentru toata lumea in „facand binele si in serviciu. dintre cei care au nevoie.”

Papa a invitat apoi multimea de dedesubt sa aplaude familia si a batut din palme. Cei adunati in Markowa au urmarit discursul lui Francis pe ecrane gigantice amplasate langa altar.

Anul trecut, Francisc a declarat martiri pentru credinta pe familia profund catolica Ulma, inclusiv pe copilul cu care Wiktoria Ulma era insarcinata. Ulma au fost ucisi acasa de trupele naziste germane si de politia locala controlata de nazisti in orele mici ale zilei de 24 martie 1944, impreuna cu cei opt evrei pe care ii ascundeau acasa, dupa ce se pare ca au fost tradati.

Jozef Ulma, 44 de ani, a fost un fermier, activist catolic si fotograf amator care a documentat viata de familie si de sat. Locuia cu sotia sa, Wiktoria, in varsta de 31 de ani; fiicele lor Stanislawa, 7 ani; Barbara, 6 ani; Maria, 18 luni; si fiii Ladislau, 5; Franciszek, 3; si Antoni, 2.

Imagine:

 Odata cu ei au fost ucisi Saul Goldman, in varsta de 70 de ani, impreuna cu fiii sai Baruch, Mechel, Joachim si Mojzesz, impreuna cu Golda Grunfeld si sora ei Lea Didner cu fiica ei mica Reszla, potrivit Institutului de Stat al Comemorarii Nationale din Polonia, IPN, care a documentat meticulos povestea Ulma.

A dat ordinele Lt. Eilert Dieken, seful politiei militare naziste regionale. Dupa razboi a slujit in politia din Germania. Doar unul dintre subalternii sai, Josef Kokott, a fost condamnat in Polonia pentru crime, murind in inchisoare in 1980. Suspectul tradator a fost Wlodzimierz Les, un membru al politiei locale controlate de nazisti. Rezistenta Poloniei din timpul razboiului l-a condamnat la moarte si l-a executat in septembrie 1944, potrivit IPN.

Biserica Catolica se confruntase cu o dilema in a beatifica copilul nenascut al lui Wiktoria si in a-l declara martir pentru ca, printre altele, nu fusese botezat, ceea ce este o cerinta pentru beatificare.

Dicasterul pentru Cauzele Sfintilor din Vatican a emis o clarificare in care spunea ca copilul s-a nascut de fapt in timpul ororii crimelor si a primit „botezul cu sange” al mamei sale martirice.

Clarificarea a fost emisa pe 5 septembrie de cardinalul Semeraro, care este prefectul biroului de a face sfinti din Vatican.

Presedintele polonez Andrzej Duda impreuna cu liderul partidului de guvernamant Jaroslaw Kaczynski si prim-ministrul Mateusz Morawiecki, precum si rabinul sef al Poloniei, Michael Schudrich, au participat la sarbatoarea de la Markowa, iar mii de pelerini au venit din toata Polonia pentru a lua parte.

Partidul conservator de guvernamant al Poloniei a subliniat valorile familiei si, de asemenea, eroismul polonezilor in timpul razboiului, iar ceremonia de beatificare a fost un plus binevenit la campania sa politica intensa inaintea alegerilor parlamentare din 15 octombrie in care partidul Lege si Justitie doreste sa castige un partid. al treilea mandat fara precedent.

Dupa Liturghie, Duda, care este aliatul partidului de guvernamant, a vorbit pentru a-i multumi lui Francisc pentru beatificarea Ulmelor. El a subliniat, de asemenea, ca ceremonia a avut si dimensiune politica pentru ca „spunea adevarul despre ocupatia germana nazista” a Poloniei in timpul razboiului. Guvernul polonez cere despagubiri din partea Germaniei pentru daunele din timpul razboiului, dar Berlinul spune ca problema este inchisa.

Beatificarea Ulma ridica cateva concepte teologice noi despre ideile Bisericii Catolice despre sfinti si martiri, care au implicatii si pentru miscarea pro-viata din cauza bebelusului din pantecele mamei, a spus reverendul Robert Gahl.

Poate pentru ca conceptul de „beatificare a unui fat” ar putea fi folosit de miscarea pro-viata, Vaticanul a simtit ca este necesar sa afirme ca copilul s-a „nascut” in momentul in care mama a fost executata.

Afirmand ca copilul s-a nascut de fapt, Vaticanul a afirmat, de asemenea, ca ucigasii intentionau sa-l omoare pe copil din ura fata de credinta, o cerinta pentru o declaratie de martiriu si beatificare, a declarat Gahl.

Dupa beatificare, o minune atribuita mijlocirii Ulmelor ar fi necesara pentru eventuala canonizare a acestora, asa cum se numeste procesul de sfintire a bisericii.

Institutul Yad Vashem din Israel, in 1995, ia recunoscut pe Ulma drept Drepti printre Natiuni care si-au dat viata incercand sa salveze evrei in timpul Holocaustului.

In Polonia, ei sunt un simbol al curajului a mii de polonezi care si-au asumat cel mai mare risc in timp ce ii ajutau pe evrei. Prin decretul nazistilor de ocupare, orice ajutor acordat evreilor era pedepsit cu executie sumara. Un muzeu al polonezilor care salveaza evrei in timpul celui de-al doilea razboi mondial a fost deschis in Markowa in 2016.

Polonia a fost prima tara care a fost invadata de Germania nazista, la 1 septembrie 1939. Aproximativ 6 milioane dintre cetatenii sai au fost ucisi in timpul razboiului, jumatate dintre ei evrei.