Administratia Biden a deschis calea pentru eventuala eliberare a cinci cetateni americani retinuti in Iran, emitand o derogare pentru bancile internationale de a transfera 6 miliarde de dolari in bani iranieni inghetati din Coreea de Sud in Qatar, fara teama de sanctiuni ale SUA. In plus, ca parte a acordului, administratia a fost de acord sa elibereze cinci cetateni iranieni detinuti in Statele Unite.

Secretarul de stat Antony Blinken a semnat derogarile de sanctiuni, a declarat un oficial american la o luna dupa ce oficialii americani si iranieni au declarat ca exista un acord de principiu.

Congresul nu a fost informat despre decizia de renuntare pana luni, potrivit unei notificari a Congresului obtinuta de Associated Press. Oficialul american a confirmat ca administratia a informat Congresul despre aceasta miscare, spunand ca renuntarea este unul dintre pasii finali inainte ca acordul sa poata fi incheiat.

Contururile schimbului fusesera anuntate anterior si era de asteptat renuntarea. Dar notificarea marcheaza prima data cand administratia a spus ca elibereaza cinci prizonieri iranieni ca parte a acordului. Detinutii nu au fost numiti.

„Pe 8 septembrie, secretarul Blinken a intreprins o etapa procedurala intr-un proces in desfasurare pentru a se asigura ca fondurile iraniene pot trece de la un cont restrictionat la altul si raman limitate la comertul umanitar”, a declarat purtatorul de cuvant al Consiliului National de Securitate, Adrienne Watson, intr-un comunicat. „Asa cum am spus de la inceput, ceea ce se urmareste aici este un aranjament prin care asiguram eliberarea a 5 americani detinuti pe nedrept. Acesta ramane un proces sensibil si in curs de desfasurare. Desi acesta este un pas in proces, nicio persoana nu a fost sau va fi eliberat in custodia SUA . Am tinut Congresul informat pe larg inca de la inceputul acestui proces – cu mult inainte de azi – si vom continua sa facem acest lucru, inclusiv cu briefing-uri suplimentare deja programate “.

Renuntarea este probabil sa atraga critici la adresa presedintelui Biden din partea republicanilor si a altora ca acordul va stimula economia iraniana intr-un moment in care Iranul reprezinta o amenintare tot mai mare pentru trupele americane si aliatii din Orientul Mijlociu.

Renuntarea inseamna ca bancile europene, din Orientul Mijlociu si din Asia nu vor incalca sanctiunile americane in transformarea banilor inghetati in Coreea de Sud si transferarea acestora catre banca centrala a Qatarului, unde va fi retinut pentru ca Iranul sa-l foloseasca pentru achizitionarea de bunuri umanitare.

Transferul celor 6 miliarde de dolari a fost elementul critic in acordul de eliberare a prizonierilor, in care patru dintre cei cinci detinuti americani au fost transferati din inchisorile iraniene in arest la domiciliu luna trecuta. Al cincilea detinut fusese deja in arest la domiciliu.

Din cauza numeroaselor sanctiuni ale SUA asupra bancilor straine care se angajeaza in tranzactii menite sa beneficieze Iranul, mai multe tari europene s-au refuzat sa participe la transfer. Renuntarea lui Blinken are ca scop atenuarea preocuparilor lor cu privire la orice risc de sanctiuni americane.

Printre prizonierii americani se numara Siamak Namazi, care a fost retinut in 2015 si a fost condamnat ulterior la 10 ani de inchisoare sub acuzatia de spionaj criticata la nivel international; Emad Sharghi, un capitalist de risc condamnat la 10 ani de inchisoare; si Morad Tahbaz, un conservationist britanic-american de origine iraniana care a fost arestat in 2018 si a primit, de asemenea, o pedeapsa de 10 ani. Al patrulea si al cincilea prizonier nu au fost identificati.

Membrii familiei lui Sharghi au declarat luna trecuta pentru „Face the Nation” ca isi tin respiratia in timp ce negocierile extrem de sensibile pentru a aduce americanii acasa se joaca.

„Eu si familia mea suntem doar pe ace”, a spus sora lui, Neda Sharghi. „Suntem incredibil de nervosi in legatura cu ceea ce se va intampla in continuare”.

Blinken a subliniat parametrii acordului in notificarea catre Congres, scriind: „Pentru a facilita eliberarea lor, Statele Unite s-au angajat sa elibereze cinci cetateni iranieni detinuti in prezent in Statele Unite si sa permita transferul a aproximativ 6 miliarde de dolari in fonduri iraniene restrictionate. detinute in [Coreea de Sud] la conturi restrictionate din Qatar, unde fondurile vor fi disponibile doar pentru comertul umanitar”.

Exonerarea de sanctiuni se aplica bancilor si altor institutii financiare din Coreea de Sud, Germania, Irlanda, Qatar si Elvetia.

„Determin ca este in interesul securitatii nationale al Statelor Unite sa renunte la impunerea de sanctiuni… cu privire la institutiile financiare straine aflate sub jurisdictia principala a Germaniei, Irlandei, Qatarului, Republicii Coreea si Elvetiei, care sunt notificat direct in scris de guvernul SUA, in masura in care este necesar ca astfel de institutii sa se angajeze in tranzactii care au loc la sau dupa 9 august 2023”, a scris Blinken.

Exonerarile de sanctiuni se aplica tranzactiilor care implica entitati penalizate anterior, cum ar fi National Iranian Oil Company si Central Bank of Iran, „pentru a transfera fonduri din conturi din Republica Coreea catre conturi din Elvetia si Germania si din conturi din Elvetia si Germania catre conturi din Qatar; si sa utilizeze fondurile transferate pentru tranzactii umanitare ulterioare, in conformitate cu indrumarile scrise din partea guvernului SUA”, a scris el.