Inchiderea perimetrelor miniere ar trebuie sa aiba și componente care sa vina in sprijinul comunitaților. Realitatea din Valea Jiului arata insa ca banii dați in cadrul proiectelor de inchidere a perimetrelor miniere se duc pe lucrari slabe calitativ și ineficiente.

Centura orașului Petrila, sau drumul tehnologic cum este denumita de autoritațile locale, reprezinta exemplul cel mai bun in acest sens. Cei circa 5 kilometri au costat undeva la 1,5 milioane de euro, insa tot ceea ce s-a facut a fost sa se taseze o griblura roșie peste drumul de pamant existent inainte. Bani cheltuiți degeaba, prost și pe ceva ce nu este utilizat in mod frecvent.

Drumul, plin de gropi de la un capat la altul, este aproape nefolosit. Singurele ocazii cand pe acolo se poate spune ca circula mașini sunt cele in care este inchis traficul pe drumul principal care face legatura intre Petroșani și Petrila.

Reprezentanții administrației locale de la Petrila recunosc faptul ca drumul este plin de gropi și aproape ineficient, dar  susțin acum, la circa vreo doi ani de cand ”drumul tehnologic„   a fost realizat ca l-au dat din nou in administrare. Este vorba de Societatea Naționala de Inchideri Mine Valea Jiului. Asta pentru ca mina Petrila este in procedura de inchidere, iar reprezentanții primariei vor ca Societatea Naționala de Inchideri Mine Valea Jiului sa asfalteze tronsonul cu pricina. Pentru asta, primarul din Petrila este dispus sa renunțe a mai avea vreo pretenție asupra patrimoniului industrial al minei Petrila, patrimoniu pe care unii ar vea sa il pastreze cel puțin intr-o mica parte.

In urma cu mai mulți ani, specialistii in inchideri de mine au ajuns la concluzia ca pentru a compensa inchiderea Preparatiei Petrila, comunitatea petrileana trebuia sa fie rasplatita. Asa ca au creat un drum tehnologic, pe care urmau sa ruleze camioanele incarcate cu molozul rezultat din demolarea preparatiei, spre groapa de gunoi.Specialistii nu au tinut cont ca groapa de gunoi de la Petrila este una neconforma ce va fi inchisa. Asa ca drumul tehnologic a ramas in plan si statul a si dat bani pentru constructia lui.  Drumul e gata, dar impracticabil din cauza multitudinii de gropi din macadam.Tronsonul lung de vreo cinci kilometri, care ocoleste orasul mergand paralel cu Jiul de Est pana in spatele primariei ar trebui folosit pentru devierea traficului greu. E aproape imposibil acest lucru, intrucat pe destule portiuni abia incape o singura masina.

Proiectarea drumului arata ca destinatia acestuia nu a fost una de larga utilizare, asta pentru ca, de-o parte si de alta a tronsonului, exista si case, iar mutarea limitelor proprietatilor cu cativa centimetri nu a rezolvat problema.Mai mult, intersectia soselei de centura a Petrilei cu un drum de acces ce apartine de municipiul Petrosani reprezinta si ea o poblema a carei rezolvare deocamdata reprezinta o necunoscuta. Asta pentru ca pe drumul municipalitatii de la Petrosani este impusa o restrictie de tonaj.