Valoarea depozitelor din sistemul bancar ale clientilor persoane juridice a scazut cu 2,6 miliarde lei in primele trei luni ale acestui an, de la 194,7 la 192,1 miliarde lei, in conditiile in care firmele au retras 5,5 miliarde lei din bancile romanesti si au plasat 2,9 miliarde lei la sucursale ale bancilor straine, potrivit datelor Fondului de Garantare a Depozitelor din Sistemul Bancar (FGDB).

„In ciuda faptului ca, la sucursalele bancilor straine din Romania, dinamica depozitelor persoanelor juridice s-a aflat in teritoriu pozitiv, sporul inregistrat in trimestrul I 2012 (+2,9 miliarde lei) nu a compensat retragerile depozitelor persoanelor juridice de la institutiile de credit participante la Fond (-5,5 miliarde lei)”, se arata intr-un buletin informativ al FGDB.

Valoarea totala a depozitelor (cumulat persoane fizice si juridice) constituite la banci locale, participante la schema de garantare a FGDB, a scazut cu 0,6% in termeni nominali si cu 2% in termeni reali in primul trimestru din 2012, de la 286,2 la 284,4 miliarde lei.

„Aceasta contractie a fost determinata de retragerile inregistrate pe segmentul persoanelor juridice, cu un declin mai pronuntat in cazul intreprinderilor mici si mijlocii si al altor categorii asimilate acestora”, se afirma in buletinul FGDB.

Potrivit sursei citate, sumele retrase de persoanele juridice au fost de valori mari, corespunzand in principal depozitelor de peste 100.000 euro, denominate in lei sau in valuta, mai accentuat in cazul acestora din urma.

In primele trei luni ale anului 2012, s-au inregistrat retrageri ale depozitelor garantate ale persoanelor juridice pentru ambele categorii de monede, lei si valuta, mai sustinut in cazul celor din urma.

Valoarea depozitelor garantate denominate in lei ale persoanelor juridice s-a redus in trimestrul I 2012 cu 9,3%, iar cea a depozitelor in valuta – cu 11,3%.

„In comparaie cu 31 martie 2011, valoarea depozitelor garantate denominate in lei ale persoanelor juridice a cunoscut o crestere cu 7% (+4,5% in termeni reali), in timp ce depozitele in valuta s-au diminuat cu 2,3% (-4,6% in termeni reali), se spune in buletinul FGDB”.

Pe totalul sistemului bancar si luand in calcul ambele tipuri de depozite (ale persoanelor fizice si juridice), valoarea depozitelor la banci a crescut in termeni nominali cu 0,3% in primul trimestru al anului, la 310,4 miliarde lei, in vreme ce, in termeni reali, s-a consemnat un declin (-1,1%).

Depozitele populatiei au crescut cu 3,7 miliarde lei, pana la 118,3 miliarde lei.

„Aceasta crestere se datoreaza majorarii valorii depozitelor populatiei la institutiile de credit participante la Fond, in conditiile in care la sucursalele bancilor straine din Romania a fost consemnata o stagnare”, precizeaza FGDB.