Statul roman are sansa de a beneficia inca de un nivel redus al datoriei publice, de doar 39,2% din PIB, astfel incat mai are loc suficient de indatorare pentru a stimula economia prin investitii publice, iar autoritatile de la Bucuresti trebuie sa se concentreze pe absorbtia fondurilor UE si pe marile proiecte de infrastructura, a declarat Andreas Treichl, CEO-ul Erste, proprietarul BCR, cea mai mare banca din Romania, la conferinta de prezentare a rezultatelor semestriale ale grupului austriac.

„Romania are noroc ca poate sa masuri keynesiene de stimulare a economiei (prin investitii de stat, potrivit recomandarilor economistului britanic John Maynard Keynes – n.r.)”, a spus bancherul austriac, „fara sa-si majoreze prea mult in acest fel datoria publica, cifrata in prezent la doar 39,2% din PIB. Statul roman trebuie sa se concentreze pe imbunatatirea absorbtiei efective a fondurilor structurale de la Uniunea Europeana, care, desi si-a mai revenit in ultima vreme, este totusi insuficienta, situandu-se la 9,2%, si pe marile proiecte de dezvoltare a infrastructurii, de care Romania are mare nevoie”, a declarat Treichl, al carui tata, Heinrich Treichl, a fost membru fondator si presedinte al unuia dintre cele mai importante think-tank-uri care promoveaza ideile economice ale Scolii austriece, libertariene, de gandire – Hayek Institut.

Andreas Treichl a facut aceste declaratii in conditiile in care, in primul semestru din 2012, dintre toate pietele din Europa Centrala si de Est in care grupul Erste este prezent, activitatea din Romania a generat cea mai mare pierdere neta si cel mai inalt cost de provizionare a creditelor neperformante, pe fondul unei activitati foarte slabe de acordare de credite noi, inclusiv din cauza nivelului redus al cererii de imprumuturi.

Astfel, Erste a inregistrat in Romania, in primul semestru din 2012, o pierdere neta de 140,5 milioane euro, de peste 61 de ori mai mare decat cea consemnata in perioada similara a anului trecut (2,3 milioane euro), in conditiile in care provizioanele suplimentare constituite pentru credite neperformante, in special corporate si imobiliare, s-au majorat cu 62,8%, la 364,9 milioane euro.

Deteriorarea calitatii portofoliului de credite si costurile mari de provizionare a acestora au determinat, de altfel, reevaluarea in minus a fondului comercial al BCR, scaderea cifrandu-se la 210 milioane euro.

Pe de alta parte, veniturile nete din dobanzi au scazut cu 19,9%, la 284,3 milioane euro, in principal din cauza cererii reduse de credite de consum si marjelor mai restranse aferente operatiunilor retail si corporate.

„Cresterea creditelor neperformante la BCR este rezultatul unei combinatii de factori, de la situatia economica si caderea pietei imobiliare, la problemele aparute in portofoliul de credite mostenite si viteza cu care au fost tratate creditele la care au inceput sa aiba probleme. Ne-a luat ceva sa implementam standardele Erste de management al riscului, dar portofoliul de credite acordate in ultimii trei ani are o performanta mult mai buna. Insa din cauza caderii cererii cresterea relativa este mai mica decat productia anterioara si ca atare ponderea creditelor neperformante a continuat sa urce”, a declarat Gernot Mittendorfer, Chief Risk Officer al Erste Group.

Cei de la Erste estimeaza ca BCR va reveni pe profit in 2013.

In acest scop, austriecii vizeaza reducerea cu 10% a costurilor administrative la BCR in urmatoarele 12 pana la 18 luni, precum si imbunatatirea performantelor operationale ale bancii, inclusiv prin eficientizarea retelei de sucursale, prin restructurarea portofoliului de produse bancare si prin optimizarea preturilor acestora.

De asemenea, BCR se va concentra, in perioada urmatoare, pe majorarea ponderii imprumuturilor acordate in lei in totalul creditelor acordate de banca.

O alta directie de actiune este imbunatatirea procesului de „curatare” a portofoliului de credite, prin impulsionarea si eficientizarea activitatii de vanzare a imprumuturilor neperformante.