Tortura, crima, jafurile — lista groaznica de acuzatii continua. In ultimii ani, grupul mercenar Wagner, detinut de oligarhul rus Evgheni Prigojin, acum decedat, a fost acuzat de multiple crime de razboi in diferitele zone de razboi pe care le opereaza. Armata privata joaca un rol de lider in razboaiele proxy si conflictele armate pe care Rusia le-a purtat pe tot globul.

In Libia, de exemplu, gruparea militara ar fi plantat mine de teren, care sunt interzise de dreptul international. In Mali si Republica Centrafricana, se spune ca ar fi efectuat executii. Si mercenarii Wagner ar fi torturat si ucis civili ucraineni.

„Operatiunile sale din Ucraina, Orientul Mijlociu si Africa reprezinta o amenintare la adresa securitatii globale”, a declarat ministrul britanic de interne Suella Braverman, adaugand ca „sunt teroristi, simpli si simpli”.

De aceea, ea vrea sa vada in viitor Grupul Wagner interzis ca atare. Ministerul ei tocmai a propus Parlamentului un proiect de ordin pe aceasta tema. Prim-ministrul Rishi Sunak a salutat in mod explicit aceasta miscare intr-o postare pe X, cunoscuta anterior ca Twitter. 

Ce face o organizatie terorista?

Propunerea lui Braverman se bazeaza pe Terrorism Act 2000, care defineste terorismul ca „folosirea sau amenintarea cu actiuni” care „implica violenta grava” si „este menita sa influenteze guvernul sau sa intimideze publicul… in scopul promovarii unei politici politice, religioase. sau cauza ideologica”. 

Alte state si organizatii internationale folosesc definitii similare, dar conceptele de „teroare” si „organizatii teroriste” sunt in esenta contestate, ceea ce inseamna ca, in ciuda nenumaratelor incercari, nu exista o definitie globala unitara a ceea ce implica acesti termeni. Conform legislatiei germane, terorismul este o lupta sustinuta in scopuri politice, purtata cu atacuri asupra vietii, a madurului si a proprietatii. Cu toate acestea, spre deosebire de Marea Britanie, Germania nu este dornica sa desemneze o organizatie terorista in mod independent, dar ar prefera sa ia o decizie comuna in cadrul Uniunii Europene.

Ce consecinte juridice are desemnarea?

In Marea Britanie, a fi desemnat ca organizatie terorista ar insemna ca orice sprijin pentru compania militara privata ar fi pedepsit prin lege. Ajutoarele care, sa zicem, organizeaza intalniri pentru membrii Wagner, ofera sprijin financiar sau logistic sau afiseaza public simbolurile grupului s-ar confrunta cu sanctiuni financiare mari sau pana la 14 ani de inchisoare.

Statul ar putea confisca si bunuri apartinand grupului Wagner. Marea Britanie si multe alte tari si organizatii internationale au sanctionat deja Wagner Group si Prigozhin, inclusiv inghetarea activelor financiare. Pe viitor, membrii si sustinatorii Grupului Wagner vor intampina dificultati suplimentare in achizitionarea de fonduri in Marea Britanie, deoarece aceasta activitate ar putea fi urmarita penal.

In plus, eticheta terorista creeaza si o baza legala pentru ca victimele sa dea in judecata Grupul Wagner in instantele britanice pentru daune de milioane pentru nedreptatile suferite, chiar daca aceste crime nu au fost comise pe teritoriul britanic.

Cine a mai facut acest pas?

Chiar inainte ca Rusia sa-si lanseze atacul pe scara larga asupra Ucrainei, Grupul Wagner era deja in miza organizatiilor internationale pentru drepturile omului pentru presupusele sale crime de razboi din Orientul Mijlociu si Africa. In 2020, Statele Unite si UE l-au sanctionat pe Prigozhin si armata sa privata pentru ca au luptat alaturi de generalul Haftar in Libia.

La inceputul anului 2023, SUA au desemnat proxy-ul rus Wagner Group drept „organizatie criminala transnationala”. Simultan, au aparut diverse eforturi pentru a eticheta Grupul Wagner drept organizatie terorista.

Au fost propuneri in Parlamentul European, Congresul SUA, Adunarea Nationala Franceza si Riksdag suedez. In timp ce UE inca ezita sa emita o interdictie la nivelul intregului bloc, Lituania a catalogat deja Grupul Wagner drept organizatie terorista. Adunarea Parlamentara a Organizatiei pentru Securitate si Cooperare in Europa (OSCE) a adoptat o rezolutie similara.

Vor urma si alte tari in curand exemplul?

In Germania, presiunea este in crestere pentru a cere o clasificare de acest fel la nivelul UE. La sfarsitul lunii mai, grupul parlamentar de opozitie CDU/CSU a inaintat o cerere la Bundestag, dar, in starea actuala, coalitia de guvernare nu vede o baza legala pentru aceasta.

„Cerintele legale pentru includerea pe lista UE ca organizatie terorista sunt ridicate”, a raspuns guvernul federal la cererea opozitiei, dupa cum a raportat cotidianul german Frankfurter Allgemeine Zeitung . 

Clasificarea Grupului Wagner ca atare ar necesita un „pachet cuprinzator de dovezi bazat pe informatii disponibile public”. In caz contrar, informatia nu ar putea fi folosita in instanta, iar miscarea pentru clasificarea ca grup terorist ar fi o sabie plictisitoare, fara consecinte juridice aplicabile.

In SUA, discutia privind clasificarea Grupului Wagner drept organizatie terorista este in plina desfasurare. Aici se cantaresc si motivele pro si contra unei astfel de decizii. Cu toate acestea, considerentele nu sunt doar juridice, ci si politice. Plasarea Grupului Wagner la acelasi nivel cu organizatii precum Boko Haram, asa-numitul Stat Islamic sau al-Qaida ar transmite un mesaj puternic de condamnare.

Dar administratia presedintelui Joe Biden isi face griji ca acest lucru ar putea pune in pericol serios relatiile SUA cu tari africane precum Mali si Republica Centrafricana, unde Grupul Wagner actioneaza adesea cu aprobarea tacita a guvernelor in cauza.