Un oficial ucrainean l-a criticat pe CEO-ul Tesla si SpaceX, Elon Musk, pentru ca le-a ordonat inginerilor sa inchida reteaua de sateliti Starlink din Crimeea anul trecut, pentru a contracara un atac ucrainean asupra navelor de razboi rusesti. In primele zile ale invaziei neprovocate de catre Rusia a Ucrainei, in timp ce guvernele occidentale lucrau pentru a furniza Kievului cu sisteme de artilerie si aparare aeriana, primul dintre terminalele Starlink al lui Musk a ajuns in tara. Miliardarul s-a incurajat in cele din urma la aranjament.

„Starlink nu a fost menit sa fie implicat in razboaie. Era pentru ca oamenii sa poata viziona Netflix si sa se relaxeze si sa intre online pentru scoala si sa faca lucruri bune pasnice, nu lovituri cu drone”, a spus Musk, potrivit cartii. El i-a spus lui Isaacson ca este ingrijorat ca atacul ucrainean asupra navelor rusesti va provoca Kremlinul sa declanseze un razboi nuclear.  

Un consilier de top al presedintelui ucrainean, Volodimir Zelenski, s-a atacat pe Musk in legatura cu aceasta revelatie.

„Nepermitand dronelor ucrainene sa distruga o parte a flotei militare ruse prin interferenta Starlink, Elon Musk a permis acestei flote sa traga rachete Kalibr in orasele ucrainene”, a scris Mykhailo Podolyak joi pe retelele de socializare, dupa ce s-a raportat unele dintre detaliile din cartea lui Isaacson.

“Ca urmare, civili, copii sunt ucisi. Acesta este pretul unui cocktail de ignoranta si ego mare”, a adaugat el pe X, care era cunoscut anterior ca Twitter. Musk a cumparat Twitter anul trecut.

“Regiunile Starlink in cauza nu au fost activate. SpaceX nu a dezactivat nimic”, a spus Musk joi seara intr-un thread X despre revelatie. El a adaugat: “Ambele parti ar trebui sa fie de acord cu un armistitiu. In fiecare zi care trece, mai multi tineri ucraineni si rusi mor pentru a castiga si a pierde mici bucati de pamant, cu granitele abia schimbandu-se. Acest lucru nu merita viata lor”.

Crimeea, o peninsula de la Marea Neagra pe care Rusia a anexat-o ilegal din Ucraina in 2014, gazduieste navele de razboi ale Rusiei la Marea Neagra. In zilele care au urmat invaziei pe scara larga a Rusiei din februarie 2022, flota Marii Negre a tras cu rachete asupra oraselor de coasta ucrainene odinioara harnice, in timp ce impunea o blocada navala devastatoare.

Ministrul digital al Ucrainei, Mykhailo Fedorov, care i-a cerut lui Musk capacitatea Starlink pe Twitter, a postat ca Starlink se afla „aici” in Ucraina – cu o fotografie care arata mai mult de doua duzini de cutii in spatele unui camion.

Starlink este reteaua globala a SpaceX de peste 4.000 de sateliti care ofera servicii in peste 50 de tari. In Ucraina, Starlink a functionat ca tesut conjunctiv pentru comunicatiile cruciale pe campul de lupta.

Isaacson a adaugat ca decizia lui Musk a fost discutata intr-un apel telefonic cu consilierul pentru securitate nationala al presedintelui Joe Biden, Jake Sullivan, si cu presedintele sefilor de stat major al Armatei SUA, generalul Mark Milley.

Musk, potrivit lui Isaacson, a fost, de asemenea, implicat intr-o conversatie prin mesaje text cu Fedorov. Oficialul l-a rugat pe Musk sa restabileasca conectivitatea Starlink, astfel incat dronele submarine ucrainene sa poata efectua atacul asupra flotei de nave de razboi a Rusiei.

Musk a raspuns ca crede ca Ucraina „merge prea departe si invita la infrangere strategica”, potrivit cartii lui Isaacson.

„Cred ca daca atacurile ucrainene ar fi reusit sa scufunde flota rusa, ar fi fost ca un mini Pearl Harbor si ar fi dus la o escaladare majora”, a spus Musk, potrivit Isaacson. „Nu am vrut sa facem parte din asta”.