Sursă foto: Shutterstock

Să-ți creezi propriul mobilier nu este doar o nevoie practică, ci reprezintă și o expresie autentică a creativității individuale. Totuși, pentru a-ți transforma viziunea în realitate, este esențial să dispui de un ghid solid și de instrumentele potrivite. Parcurge acest articol și descoperă de ce ai nevoie pentru a crea mobilier DYI! 

Echipament și materiale necesare pentru a crea mobilier DYI

Dacă vrei să creezi mobilier DYI, atunci ai nevoie de un set de unelte de bază. Fiecare unealtă are un scop specific și este esențială pentru a finaliza proiectul:

 • fierăstrău: pentru a tăia lemnul în diferite dimensiuni;
 • ciocan: pentru a fixa elementele de fixare;
 • șurubelniță și mașină de găurit: pentru a asambla piesele de mobilier;
 • șlefuitor: util pentru a netezi suprafețele și a le pregăti pentru finisare. 

Lemnul este unul dintre cele mai comune materiale folosite în proiectele de mobilier DYI, datorită versatilității și esteticii sale. Există diferite tipuri de lemn, fiecare cu propriile sale caracteristici și utilizări. De exemplu, lemnul de stejar este dur și rezistent, fiind ideal pentru mobilierul care trebuie să suporte greutăți mari, în timp ce lemnul de pin este mai ușor și mai ușor de lucrat, fiind perfect pentru proiectele mai mici. 

Să nu uităm de elementele de fixare și accesoriile pentru a asambla și finisa piesele de mobilier:

 • șuruburi;
 • cuie:
 • colțare metalice pentru consolidarea pieselor;
 • balamale;
 • mânere.

Bineînțeles, vei avea nevoie și de produse pentru finisare: 

 • chit pentru lemn pentru a umple orice găuri sau imperfecțiuni;
 • grund și vopsea pentru a adăuga culoare și a proteja lemnul;
 • lac pentru a adăuga un finisaj lucios și a proteja lemnul de apă și uzură.

Tehnicile de bază pentru crearea mobilierului DYI

Să realizezi mobilier DIY poate fi un hobby plăcut și productiv, dar este esențial să cunoști tehnicile de bază pentru a obține rezultate de calitate.

Începem cu tehnica tăierii, un proces fundamental în toate proiectele de mobilier DIY. Pentru a tăia lemnul corect, este esențial să măsori cu precizie și să marchezi locul de tăiere. Este recomandat să folosești un fierăstrău de mână pentru tăieri drepte, un ferăstrău circular pentru tăieri curbe și un ferăstrău cu panglică pentru tăieri precise în adâncime. 

Un alt aspect esențial este șlefuirea, care contribuie la obținerea unui finisaj neted și profesional. În funcție de natura proiectului, poți utiliza diferite tipuri de hârtie abrazivă. Granulația hârtiei de șmirghel variază de la gros la foarte fin. În general, se începe cu o granulație mai mare pentru a elimina asperitățile evidente, apoi se trece la o granulație mai mică pentru a netezi suprafața. 

Lipirea este, de asemenea, o tehnică esențială în realizarea mobilierului DIY. Există diferite tipuri de adezivi disponibili pe piață, fiecare cu propriile sale avantaje. Lipiciul de lemn este cel mai comun, însă poți alege adeziv epoxidic sau cel pentru poliuretan în cazul în care te ocupi de proiecte mai complexe. În orice caz, este important să aplici adezivul uniform și să asiguri o aderență solidă.

Ultima tehnică de bază este finisarea, care include vopsirea și lăcuirea mobilierului DIY. Pentru a obține o finisare durabilă și uniformă, pregătește corect suprafața, alege tipul potrivit de vopsea sau lac și aplică-l în mod corespunzător.

Planificarea și proiectarea mobilierului

 1. Înainte de a începe construcția, trebuie să înțelegi care sunt cerințele și funcționalitatea piesei de mobilier pe care dorești să o realizezi. Fiecare piesă de mobilier începe cu un plan bine gândit, care ia în considerare necesitățile și cerințele individuale, precum și modul în care piesa de mobilier se va integra în spațiul existent. Este o etapă care necesită atenție la detalii și o bună înțelegere a spațiului și a modului în care va fi utilizat.
 2. Odată stabilită funcționalitatea piesei de mobilier, următorul pas este schițarea unui proiect. Aceasta trebuie să includă dimensiunile, forma și designul piesei de mobilier pe care dorești să o creezi. În funcție de complexitatea proiectului, aceasta poate fi o simplă schiță pe hârtie sau un model 3D realizat cu ajutorul unui software de proiectare.
 3. Urmează alegerea materialelor. Calitatea și tipul materialului au un impact major asupra aspectului final, durabilității și costului proiectului. De exemplu, pentru o piesă de mobilier de exterior, este recomandat un material rezistent la intemperii, cum ar fi lemnul tratat, în timp ce pentru o piesă de mobilier interior, opțiunile sunt mult mai variate.
 4. Planificarea procesului de execuție este ultima etapă a proiectării. Aici, este important să stabilești pașii de lucru și timpul necesar pentru realizarea fiecărei etape.

Să creezi mobilier DIY este o activitate plină de satisfacții, care nu necesită doar talent, ci și cunoștințe adecvate, echipament și materiale. Cu acest ghid complet, ești pregătit să începi propriul proiect DIY, personalizând-ți casa într-un mod practic și economic.