1 ianuarie 2007 a insemnat pentru Romania un moment decisiv: aderarea la Uniunea Europeana (UE). Privit cu foarte mare entuziasm, acest moment istoric a creat efecte de profunzime si, din pacate, nu intotdeauna pozitive. Care sint efectele “europenizarii” judetului Iasi?

“Personal, nu simt sa fi aparut vreo schimbare. Romania nu este capabila si nu are vointa politica de a face o legislatie flexibila si corecta potrivit normelor UE. Plec de la un principiu care se discuta in 1990: autonomia locala. Totul se rezuma la o demagogie ieftina si la norme juridice total inaplicabile. Cand discutam de autonomie, trebuie sa plecam de la autonomia financiara. Cata vreme iesenii platesc toate taxele si impozitele la Trezorerie si banul public merge in sistem centralizat, nu se poate vorbi de autonomie locala. Votul unor consilieri judeteni, municipali, orasenesti sau comunali este legat ombilical de Bucuresti si nu se poate pune in discutie autonomia. Restul sunt niste formulari cu caracter general care nu au acoperire prin lege. In Iasi, lucrurile nu s-au schimbat absolut deloc. Este o chestie superflua”, a declarat Ion Serbina, secretarul judetului. 

“Avem posibilitatea sa facem proiecte in conditiile impuse de UE si chiar sa obtinem fonduri europene. In Primarie, dar si in alte institutii, trebuie sa respectam standardele care sunt si in celelalte tari dezvoltate. Acum avem posibilitati mari. Depinde de noi, de cat de bine stim sa ne organizam”, a afirmat primarul Gheorghe Nichita.

“Eligibilitatea pentru fondurile europene este un alt lucru foarte important. Institutiile de invatamant superior pot participa la competitii pentru a obtine surse de finantare, care sunt destul de spectaculoase, mai ales in domeniul cercetarii”, a afirmat prof.univ.dr.ing. Alexandru Salceanu, purtatorul de cuvant al Universitatii Tehnice “Gh. Asachi”.

“Pe parcursul lui 2008 am primit 3 alerte europene, una pentru melamina, una pentru dioxina si alta pentru elementul E127, un colorant aflat in suplimentele nutritive. Din fericire, judetul nostru nu a fost afectat. Acest sistem de alerta este o noutate adusa de aderarea la UE si reprezinta unul dintre marile beneficii pe care le atrage integrarea intr-o comunitate moderna”, a precizat Vasile Gaboran, directorul executiv al DSVSA Iasi.

“Fiecare tara in parte stabileste modul de acordare a indemnizatiilor de somaj. Durata stagiului de cotizare difera de la un stat la altul, iar in functie de aceasta perioada sunt stabilite si indemnizatiile”, a explicat Gabriela Vasilache, directorul AJOFM Iasi.