Cu siguranta daca cititi aceasta postare este pentru ca aveti copii si, ca atare, sunteti ingrijorat de siguranta copiilor vostri pe Internet. Internetul a adus lucruri bune in societatea noastra dar a adus si lucruri rele, putem gasi orice si daca avem copii, ne-am dori sa controlam ceea ce fac ei pe internet.

Buna utilizare a retelelor sociale

Desi majoritatea retelelor sociale impun de regula ca copiii sub 13 ani sa nu le foloseasca, adevarul este ca tot mai multi copii de varsta scolara se inregistreaza, partajeaza fotografii si videoclipuri cu prietenii lor si participa activ online. Lumea virtuala face parte din viata lor de zi cu zi – chiar mai mult decat a noastra, parintii lor – si este esential sa stim sa-i protejezi de riscurile pe care si le pot asuma.

Intotdeauna sub supravegherea parintilor

Este inutil sa interziceti computerul. Mai mult, in epoca in care ne aflam este necesar ca ei sa stie sa se descurce, dar intotdeauna cu criterii. Este de preferat ca copilul dumneavoastra sa stie ca il poate folosi, dar ca sunteti constient de ceea ce face. Asigurati-va ca dispozitivele sunt intr-un loc comun (de exemplu, in camera de zi) pentru a preveni copiii sa petreaca timpul incuiati in dormitorul lor fara sa stie ce fac online si invatati cum sa utilizati diferitele instrumente de control parental.

Pastrati contul privat

Cand vine vorba de retelele sociale, este important sa-ti inveti copiii sa-si configureze profilurile astfel incat tot ceea ce publica sa fie privat, adica doar contactele lor sa aiba acces la ele. In orice caz, evitati furnizarea unor astfel de date, cum ar fi adrese, numere de telefon sau locatie in timp real. Un copil este foarte usor de convins, asa ca este indicat sa controlezi si tipul de conversatii care au loc in chat-urile retelelor.

Acceptati doar prieteni „adevarati”.

Exemplul tipic de „nu vorbi si nu accepta nimic de la straini” trebuie aplicat lumii virtuale. Explicati-le copiilor dumneavoastra cat de usor s-ar putea uzura un adult necunoscut pentru un copil de varsta lor. De aceea, este esential ca acestia sa accepte doar prietenii si familia pe care ii cunosc si in care au incredere ca contacte in afara ecranului. In plus: nu ar trebui sa accepte pe nimeni inainte ca persoana sa confirme ca intr-adevar i-a trimis o cerere de contact.

Invatati-i sa blocheze utilizatorii

Daca un strain incearca sa-i abordeze pe o retea de socializare, daca lasa mesaje (ofensive sau nu) si nu renunta la refuzul sau de a te accepta ca contact, copiii ar trebui sa te anunte inaintea oricui, apoi sa raporteze sau blocati-l pe reteaua de socializare.

Aveti grija de „reputatia virtuala”

Poate cea mai dificila si cea mai importanta limita a lucrului cu copiii este aceea ca ei inteleg ca tot ceea ce posteaza (sau pe care altii il posteaza despre ei) pe Internet poate deveni viral, poate fi copiat si reprodus – si, eventual, daca este folosit impotriva ta. Din acest motiv, este crucial sa aveti grija sa lasati comentarii jignitoare, sa incarcati anumite fotografii care va incalca confidentialitatea sau sa va implicati in lupte sau discutii virtuale.

La fel, daca sunt victimele unui atac (sau „hartuirii” virtuale), interventia dumneavoastra este necesara. Nu ar trebui sa-l lasi sa treaca drept „lucruri ale copiilor” pentru ca adevarul este ca poate escalada si ajunge sa le faca rau in mare masura.

Retelele sociale pot fi un instrument excelent de comunicare, socializare si petrecere a timpului liber, atata timp cat le folosim cu atentia cuvenita.