Chiar dacă nu prezinți anumite probleme de sănătate și consideri că nu este nimic îngrijorător în starea pe care o ai, este recomandat să nu aștepți să faci un control medical decât atunci când starea de sănătate se înrăutățește.

Pentru a-ți păstra starea generală bună și pentru a preveni apariția unor probleme medicale care ar putea degenera, este indicat ca periodic să faci un „bilanț al sănătății”. Altfel spus, este recomandat să faci o vizită în cabinetele medicale ale medicilor de diverse specialități măcar o dată pe an, astfel încât să te asiguri că totul este în regulă. 

Ce este un control al stării de sănătate și ce implică acesta?

Atunci când mergi la medic pentru un control medical, un medic specialist îți va evalua starea de sănătate și va examina diverse aspecte. De regulă, sunt realizate analiza de sânge, de urină, se măsoară tensiunea arterială, sunt măsurate înălțimea și greutatea, dar se realizează și diverse analize sau teste, mai ales dacă este vorba despre anumiți factori de risc la care pacientul este expus sau despre aspecte îngrijorătoare ale stării de sănătate care trebuie urmărite la perioade mai mici sau mai mari de timp. Pentru ca examinarea să fie completă, poate fi recomandat și un examen orl sau o examinare ecografică a unor organe diverse: inimă, ficat, fiere, rinichi, colon etc. În cazul în care este vorba despre nevoi specifice, se poate realiza și un examen care ține de dermatologie sau alte specializări medicale.

Când poți avea nevoie de un control medical?

Este posibil să ai nevoie de un control medical în momentul în care starea ta de sănătate nu este bună, atunci când ai orice simptom care ar putea fi, de fapt, un semn de boală, atunci când dorești să gestionezi în mod eficient bolile cronice sau pe cele care persistă pentru mult timp, sau atunci când dorești să verifici efectele secundare pe care le are un nou medicament. De asemenea, un control medical este recomandat și atunci când vrei să gestionezi într-un mod cât mai eficient anumiți factori de risc, așa cum este obezitatea, pentru îngrijirea pe perioada sarcinii sau în perioada postnatală, pentru diverse probleme legate de stilul de viață pe care îl ai sau din alte motive personale.