Dieta sirtfood a fost lansata in 2016 si este inca un subiect fierbinte care implica adeptii care adopta o dieta bogata in „sirtfoods”. Potrivit fondatorilor dietei, aceste alimente speciale functioneaza prin activarea proteinelor specifice din organism numite sirtuine.

Se crede ca sirtuinele protejeaza celulele din organism impotriva mortii atunci cand sunt sub stres si se crede ca regleaza inflamatia, metabolismul si procesul de imbatranire.

Confort expertilor, sirtuinele influenteaza capacitatea organismului de a arde grasimile si de a stimula metabolismul, ceea ce presupune slabirea cu trei kilograme pe saptamana, mentinand in acelasi timp muschiul. Cu toate acestea, unii experti cred ca este putin probabil ca aceasta sa fie doar o pierdere de grasime, ci mai degraba reflecta modificari ale rezervelor de glicogen ale ficatului si muschilor scheletici.

Ce este dieta Sirt?

Potrivit lui Goggins si Matten, alimentele sirt – sirtfood – favorizeaza actiunea proteinelor sirtuine, cunoscute si sub denumirea de SIRS (Silent Information Regulators in engleza), care sunt responsabile pentru reducerea inflamatiei, precum si pentru crearea acelorasi efecte in corpul nostru decat postul si exercitiile fizice. Acest tip de proteina a fost identificat pentru prima data in 2003 si se gaseste in ulei de masline, tofu, ciocolata neagra, cafea, patrunjel, nuci, vin sau ceapa. Pana acum totul mai mult sau mai putin bine.

Miezul problemei este ca planul alimentar propus consta in reducerea aportului alimentar la 1.000 de calorii pe zi (!) in prima saptamana impartit in trei sucuri de legume (!!) si o singura masa care poate include curcan, patrunjel, pui sau taitei (!!!). Avand in vedere ca cifra normala este de 2.000 si ca persoanele care au urmat initial dieta au fost sportivi, nu este de mirare ca au reusit sa slabeasca 3 kilograme.

Deja intr-o a doua faza va puteti permite 3 mese pe zi si un suc. In cea de-a treia si ultima faza, se recomanda sa urmati o dieta care include multa hrana sirt.

Dupa cum puteti vedea, dieta sirt nu este usor de urmat si necesita sacrificii considerabile.

Alimente permise:

Ceai verde
Ciocolata neagra (minimum trebuie sa aiba 85% cacao)
Mere
citrice
Patrunjel
Curcuma
Kale
afine
capere
vin rosu
curcan
Pui
creveti
Ardei iute
ceapa rosie
Ulei de masline

Riscurile dietei Sirtfood

Acest plan alimentar are aparatori si detractori in acelasi domeniu al sanatatii. A sarit pe arena publica datorita efectului cauzat vedetelor, totusi, vocile critice ale acestei diete miraculoase sunt multe.

Pe de o parte, unele autoritati din domeniul nutritiei explica ca, chiar daca slabesti din cauza consumului minim de calorii in prima saptamana, o astfel de pierdere in greutate nu se sustine in timp.

In plus, aportul caloric scazut, impreuna cu exercitiul fizic, poate provoca anemie si lesin.

Un alt grup de nutritionisti isi exprima ingrijorarea cu privire la ceea ce ei considera o restrictie calorica foarte scazuta de 1.000 de calorii in primele trei zile de dieta, cand sunt recomandate mai multe calorii zilnice. In plus, se pune sub semnul intrebarii faptul ca un singur plan se adapteaza nevoilor fiecarei persoane.

In cele din urma, altii vorbesc impotriva limitarii nutrientilor care sunt furnizati organismului. Acestia mentioneaza ca, prin includerea sucurilor verzi ca sursa de energie prioritara, nu se asigura o alimentatie sanatoasa si echilibrata. Si ca, pe de alta parte, prin favorizarea consumului de ciocolata, vin rosu si cafea se pot crea dependente.

Cu mii de prieteni entuziasti si tot atatea dusmani hotarati, adevarul este ca dieta Sirtfood da multe de vorbit, mai ales ca este draga multor artisti.