Cogenerarea presupune producerea simultană în aceeași instalație, din aceeași sursă de energie primară, a energiei termice pe de-o parte, și a energiei electrice pe de altă parte, ambele forme de energie fiind utilizate.

Instalaţia de cogenerare utilizează mai eficient combustibilul primar pentru producerea căldurii şi a energiei decât o fac metodele convenționale separate. Acest lucru înseamnă că energia electrică și termică, produse local și simultan, vor avea un cost semnificativ mai mic în comparație cu varianta tradițională de a cumpăra electricitatea din rețea și de a produce căldură într-o centrală termică.

De ce să implementați un sistem de cogenerare cu turbine în cadrul fabricii dumneavoastră?

1. Creșteți profitabilitatea și eficienta energetica a companiei dumneavoastră, prin optimizarea semnificativă a costurilor și a consumurilor cu energia. Companiile care au implementat un sistem de cogenerare cu turbine beneficiază de economii de 30-35% în factura de energie. Mai mult, reduceți și riscul legat de volatilitatea prețului energiei electrice.

2.Deveniți mai prietenoși cu mediul. Sistemele de congenerare cu turbine vă ajută să contribuiți la sustenabilitatea mediului înconjurător deoarece centralele de cogenerare cu turbine generează emisii de 18 mg/m3 NOx raportat la 50 mg/m3 impuse de legislația curentă de emisii. Pentru a respecta legislația Europeană “Medium combustion Directive”, tehnologiile alternative cu emisii de 500 mg NOx/m3, au nevoie de accesorii complexe și costisitoare, care fac tehnologia inflexibilă.

3. Deveniți independenți față de rețeaua electrică și beneficiați de siguranță în alimentarea cu energie. Centralele de cogenerare cu turbine au capacitatea de a funcționa atât conectate la rețea, cât și în mod stand-alone, fiind astfel protejați în situația unei întreruperi în alimentarea cu energie electrică (blackout). 

4. Aveți costuri operaționale și de mentenanță reduse. Turbinele pe gaz folosesc tehnologia rulmenților pe pernă de aer, cu o singură piesă în mișcare și fără frecări în funcționare. Astfel, uzura este minimală, iar costurile de operare sunt mai reduse față de alte tehnologii, care folosesc peste 100 de piese în mișcare și necesită lubrifianți și mentenanță frecventă.

5. Datorită dezvoltării tehnologiei, scalabile de la de la 65 kW la 30 MW, centralele de cogenerare cu turbine sunt disponibile pentru companii din toate sectoarele economice: industrie, hoteluri, spitale, clădiri de birouri, restaurante, SPA , oil&gas etc.