Cand vine vorba de evitarea cresterii in greutate, majoritatea strategiilor se concentreaza pe o combinatie de exercitii fizice si controlul dietei. Si tocmai in acest ultim domeniu monitorizam si limitam ceea ce bem, deoarece desi adesea nu ne amintim, unele bauturi, precum cele care contin alcool, ne influenteaza si greutatea corporala.

„Calorii goale”

Una dintre marile probleme pe care le aduce alcoolul in ceea ce priveste greutatea corporala este ceea ce noi cunoastem sub denumirea de „calorii goale”: adica organismul poate transforma caloriile din alcool in energie, dar acele calorii nu contin nutrienti sau minerale.

De fapt, alcoolul pune o presiune suplimentara asupra sistemului digestiv, care prioritizeaza eliminarea acestuia fata de cea a altor nutrienti.

De exemplu, organismul digera de obicei carbohidratii mai intai. Cu toate acestea, din cauza naturii toxice a alcoolului, atunci cand este prezent organismul isi concentreaza eforturile pe arderea lui, minimizand utilizarea energiei din alte surse.

Rezultatul, de exemplu, este acumularea de grasime in abdomen (celebra burta de bere) pe masura ce organismul opreste arderea energiei din grasime pentru a procesa, in schimb, alcoolul.

Interactioneaza cu hormonii

Un alt mecanism prin care alcoolul este legat de cresterea in greutate este prin interactiunea acestuia cu anumiti hormoni, care sunt cheia pentru reglarea multor procese din organism, inclusiv metabolismul.

Astfel, de exemplu, consumul mare de alcool este legat de cresterea nivelului hormonului cortizol, care, la randul sau, pare a fi legat de cresterea in greutate.

Cert este ca oamenii de stiinta nu sunt de acord asupra cantitatii precise de alcool care provoaca aceasta crestere a cortizolului; Cu toate acestea, acest nivel ar putea fi destul de scazut, deoarece multe studii pe aceasta tema sunt efectuate pe grupuri de persoane care sunt deja obisnuite cu consumul frecvent si important si, prin urmare, au o toleranta mai mare.

Ingreuneaza somnul de calitate

Exista o credinta larg raspandita ca alcoolul te ajuta sa adormi, in parte datorita efectelor depresive (sedative) ale alcoolului asupra sistemului nervos central. Cu toate acestea, se stie ca consumul de alcool, mai ales in exces, este asociat cu o odihna mai proasta in general.

La randul sau, privarea de somn are o lista lunga de efecte negative asupra metabolismului, inclusiv cateva care duc la cresterea in greutate.

Provoaca foame

Pe de alta parte, alcoolul provoaca foame, ceea ce poate determina pacientul sa-si dezechilibreze negativ aportul caloric.

Exista mai multe motive pentru aceasta. In primul rand, alcoolul face ca nivelul de zahar din sange sa scada brusc, ceea ce se traduce prin pofta de alimente bogate in carbohidrati si zahar.

In al doilea rand, alcoolul afecteaza, printre alte zone ale creierului, pe cele care regleaza foamea, putand provoca (mai ales a doua zi dupa consumul excesiv) atacuri intense de foame, aproape intotdeauna concentrate pe alimente bogate in calorii.

In fine, si similar efectului pe care il are asupra nivelului de cortizol, consumul de alcool poate modifica nivelul anumitor hormoni (precum leptina) responsabili de generarea senzatiei de lipsa de pofta de mancare atunci cand suntem satui.

Importanta moderatiei

Trebuie avut in vedere faptul ca aceste efecte ale alcoolului sunt deosebit de periculoase la persoanele care sufera deja sau risca sa sufere de patologii legate de greutatea corporala, si sunt mai pronuntate cu cat consumul de bauturi alcoolice este mai mare si mai frecvent.

Prin urmare, si tinand cont ca nu ar trebui sa incercam sa slabim din motive estetice ci doar atunci cand exista o problema de sanatate derivata din aceasta (si intotdeauna sub sfatul si supravegherea unui medic), nu este vorba atat de efectele alcoolului. asupra greutatii corporale ceea ce ar trebui sa ne preocupe, ci mai degraba ar trebui sa fie alte daune care pot aduce cu ea.

De exemplu, consumul de alcool este asociat cu riscuri crescute de cancer, leziuni hepatice si renale sau boli cardiovasculare; Este o substanta foarte dependenta si este implicata intr-o buna parte a accidentelor de masina. Prin urmare, impreuna cu toate cele de mai sus, este intotdeauna sanatos sa eliminam sau macar sa ne moderam aportul din aceasta substanta.