Un proverb chinezesc spune așa: ”Uneori, un moment de rabdare intr-un moment de furie, salveaza o mie de momente de regrete”.

Oricat de mult incercam sa ne pastram calmul și echilibrul este aproape imposibil sa nu ne enervam din cand in cand pe anumite persoane sau situații. De multe ori ni se intampla cu persoanele cunoscute sau cu oamenii pe care ii iubim, iar acest lucru ne poate periclita relațiile.

Cum rezolvam problema maniei in viața de zi cu zi?

Stai cu furia

Permite-ți sa te infurii. Nu acoperi emoțiile negative cu un zambet, ai dreptul sa simți ce ai nevoie sa simți in momentul ala.Alege sa nu iei decizii atunci cand ești furioasa. Incearca sa devii conștienta de situația in care te afli și sa aștepți pana te calmezi.Respira. De cele mai multe ori furia se simte și in corp. Fii atenta la zonele afectate și respira, incercand sa le cureți cu aerul inhalat.In loc sa iți ții un discurs despre greșelile facute in discuție și sa te enervezi și mai tare, poarta o discuție blanda cu tine pana reușești sa te calmezi. La final, tu ești responsabila de starea ta mentala, iar acesta poate fi un bun exercițiu sa inveți sa devii conștienta de tine.Comunica fara sa vrei sa domini situația sau sa ți se dea dreptate.

Exploreaza furia

Amintește-ți cum erai inainte de momentul in care te-ai enervat? Ziua era deja proasta, erai anxioasa sau obosita? Este posibil ca celalalt sa fi fost picatura care a umplut paharul, dar sa nu fie responsabil de toți nervii tai?Intreaba-te de ce te deranjeaza atat de tare ce a facut sau spus celalalt? Poate fi o interpretare personala greșita a acțiunilor celorlalți.Daca te supara cineva care a facut niște gesturi pe care le-ai facut și tu de zeci de ori, s-ar putea ca furia sa nu fie despre persoana cealalta, ci despre tine. S-ar putea sa-i pui in carca nemulțumiri proprii, afla care sunt și de ce te supara așa tare.Scrie. Daca ești genul care are nevoie sa țina un jurnal, atunci este indicat sa scrii. Daca acum ți s-a clarificat carei parți din tine ii aparține mania provocata și cata este a celuilalt poți pune totul intr-o scrisoare. Fie o trimiți, fie o pastrezi și o recitești dupa o perioada de timp, moment in care exista posibilitatea sa mai afli cateva ”secrete” despre tine.

Dupa ce analizezi situația care ți-a provocat furie, invața cateva lecții:Ce calitați valoreaza pentru tine la oamenii cu care intri in contact și ce te indeparteaza de ei? Pot fi onestitatea, modestia, loialitatea sau incapațanarea, aroganța și lipsa calmului. In acest fel poți realiza ce fel de oameni vrei sa-ți fie prieteni și cine-s cei de evitat.Invața despre nevoile tale. S-ar putea sa fie necesar sa iți imbunatațești relația cu ceilalți oameni sau din contra, sa renunți la unele. Asuma-ți responsabilitatea nevoilor tale și fii tu!Invața sa comunici clar deoarece situații de criza vei intalni la tot pasul. Fii conștienta de momentul furiei, ridica-te asupra lui și incearca sa comunici cat mai concret pentru a fi auzita și ințeleasa. Nu varsta toți nervii adunați gramada de atata vreme, incearca sa discuți doar despre problema de fața. Și nu uita sa spui cum te-a facut pe tine sa te simți gestul celuilalt, de cele mai multe ori nu percem ce simte celalalt și facem doar presupuneri.Invața sa-ți imbunatațești raspunsul cand apare furia. Poate ai reacționat prea iute, poate au fost emoțiile care au vorbit inaintea rațiunii, poate ai devenit defensiva sau ai cerut socoteala prea brutal… Dupa acest proces de autoanaliza poți invața cum sa raspunzi mai bine la furia celuilalt și cum sa gasiți cea mai buna soluție de rezolvare a problemei.

Schimba atitudinea in viitor. Probabil ca ai realizat ca ai avut și tu un rol in toata situația asta. Foarte rar se intampla sa fie totul imparțit in bine și rau, iar de cele mai multe ori adevarul se situeaza undeva la mijloc. Dupa ce afli care e partea ta și cum s-o educi, atunci relațiile cu cei din jur pot merge inainte intr-un mod sanatos. Și nu in cele din urma, iarta. Accepta furia, stai cu ea, analizeaz-o, invața din greșeli și iarta. Pe tine și pe celalalt

Cu bine,