Alinierea tuturor elementelor astfel incat vanzarile companiei noastre sa creasca vertiginos este scopul oricarei companii. Pentru a face acest lucru trebuie sa ne asiguram ca atat producatorii, cat si distribuitorii si consumatorii circula fara niciun fel de obstacol in timpul procesului de cumparare.

A face cele trei parti sa beneficieze de tranzactii este obiectivul trade marketingului , o tehnica despre care vom vorbi astazi. Daca vrei sa stii ce este trade marketingul si cum sa-l implementezi in strategia ta, trebuie doar sa continui sa citesti.

Ce este marketingul comercial

Trade marketing este o tehnica bazata pe optimizarea expunerii strategice a produselor la punctele de vanzare cu scopul de a multiplica cererea acestora prin imbunatatirea experientei de cumparaturi a utilizatorului. Cunoscut si sub denumirea de marketing pe canal de distributie, include atat distribuitorii (B2B) cat si comerciantii cu amanuntul (B2C), deoarece ambii agenti sunt parti esentiale ale unui canal de vanzari.

Cand vorbim de trade marketing , vorbim despre diferitele strategii cu care cautam sa ducem punctul de vanzare la un alt nivel, cautand sa-l facem mai atractiv pentru consumatori, ceea ce se traduce printr-o crestere sigura a cererii pentru produsele si serviciile noastre. .

Distributia produselor in zone strategice sau ofertele tipice 2×1 sunt cateva dintre tehnicile obisnuite cu care brandurile lucreaza de obicei in acest scop. In cele din urma, scopul este de a oferi produselor sau serviciilor noastre cea mai buna iesire posibila prin actiuni atractive precum cele amintite.

Elemente de marketing comercial

Exista trei categorii in care putem clasifica componentele marketingului comercial , tinand cont de tipul de activitate si de rolurile pe care le joaca:

  • Componente strategice: care include strategia de piata, clasificarea consumatorilor si analiza sectorului.
  • Componente in operatiuni: este configurat de programele de dezvoltare a pietei, planurile de vanzari si modelul de investitii, printre altele.
  • Componente de executie: este alcatuita din management contabil, servicii clienti si actiuni de piata.

Beneficiile marketingului comercial

Desi in multe ocazii aceste actiuni sunt desfasurate din departamentul de marketing al companiei fara a avea un profil special dedicat trade marketingului , adevarul este ca exista figura managerului de trade marketing , care se ocupa de gestionarea strategiilor legate de brand. cu scopul de a se asigura ca actiunile sunt realizate de cei trei agenti implicati in procesul de cumparare (cum am spus deja, producatorii, distribuitorii si cumparatorii).

Indiferent daca acest profil exista sau nu in companie, nu exista nicio indoiala cu privire la diferitele beneficii pe care trade marketingul le aduce companiilor:

  • O mai buna promovare a produselor si serviciilor prin planuri de actiune specifice la punctele de vanzare, inclusiv studiul duratei promotiilor, obiectivele acestora, bugetul alocat si echipa umana. Asta se traduce prin rezultate de vanzari mai bune!
  • Cunoasterea nevoilor clientilor finali si, prin urmare, a ultimelor tendinte din sector, ceea ce duce la conceperea unor strategii creative care impresioneaza si imbunatatesc experienta consumatorilor.
  • O mai mare agilitate si atentie in cele trei parti ale procesului de achizitie, detectarea oportunitatilor, ajustarea ofertelor, optimizarea cheltuielilor si imbunatatirea beneficiilor.
  • O mai buna perceptie a marcii de catre utilizatori ca urmare a strategiilor pe care le implementam. Pentru aceasta, este important sa monitorizam performanta actiunilor, lucru care ne va permite sa reutilizam sau sa evitam operatiunile pe care le-am folosit in functie de succesul sau esecul acestora.

Cum sa utilizati marketingul comercial in compania dvs

Intelegand teoria, sa trecem la actiune! Si cel mai probabil, daca ati ajuns pana aici, va asteptati la o serie de strategii de trade marketing pe care sa le implementati in afacerea dvs., lucru pe care vi-l vom oferi mai jos fara a uita sa va amintim ca fiecare brand este o lume si ca The sfatul principal este sa adaptezi fiecare propunere si sa-ti lasi imaginatia sa zboare cu ideile care iti vin in minte.

1# Lucreaza canalele

Atat cele ale consumatorului cat si cele pe care le ai cu distribuitorul, incercand sa ofere preturi realiste. Nu este vorba de a pune preturi sub ceea ce iti poti permite, dar poti face oferte atunci cand vine vorba de a solicita materiale de care ambele parti vor avea nevoie in procesele de distributie si productie.

2# Imbunatatiti-va comunicarea

Este ceva ce poti face prin canale cu scopul ca toate obstacolele care apar intre produse si distribuitor sau intre distribuitor si cumparator sa ajunga in mainile departamentelor implicate, care vor fi cele care pot rezolva problema.

3# Contactati alte marci

Cu scopul de a le face parte din procesul de achizitie, ceva care va va permite sa consolidati identitatea companiei inca din momentul fabricarii produselor.

4# Aveti grija de ambalaj

Cele mai mici detalii sunt cele care fac diferenta si cele care cuceresc consumatorul. Ingrijirea procesului de ambalare (ambalaj) va imbunatati prezentarea produselor dumneavoastra, lucru care va influenta perceptia marcii de catre producatori si consumatorii finali.

5# Optimizati timpii de livrare

Logistica este esentiala pentru ca ei sa ne tina cont si sa repete impreuna cu noi. Nu conteaza daca vorbim despre comenzile plasate de producatori sau despre cererea facuta de cumparatori: trebuie sa fim agili cu oricare dintre ele. Imagineaza-ti cat de greu le va fi sa parieze pe tine daca ocoliti aceasta problema impotriva unor giganti precum Amazon, care isi livreaza comenzile peste noapte la usa clientilor dupa cateva clicuri simple.

Trei exemple de succes de marketing comercial

Toate actiunile de trade marketing trebuie sa fie insotite de o definire corecta a proiectului, precum si de o organizare si coordonare adecvata de care sunt constienti responsabilii canalului de distributie si furnizorii. Ganditi-va ca un numar bun de achizitii efectuate prin trade marketing au de-a face cu cumpararea impulsionata, asa ca este important sa tineti cont de influenta lor. De cate ori ai fost obosit la cumparaturi si, pentru a nu pierde timpul, ai luat de pe culoar cel mai bine prezentat sau cel mai atractiv produs? Ei bine, acesta este si rezultatul comertului comercial ! Va prezentam trei exemple de succes de marketing comercial :

1# Teste de produs

Amplasarea unui colt in care se desfasoara actiuni de promovare a unui anumit produs sau brand seduce publicul, mai ales atunci cand acesta poate obtine un beneficiu gratuit , cum ar fi un test de produs. Aceasta tehnica este comuna in supermarketuri si centre comerciale.

2# Instruire si prezentare a produsului catre echipe

A face angajatii unei companii constienti de calitatea produselor pe care le vor vinde este, de asemenea, o modalitate buna de a face marketing comercial . Astfel, rolul important pe care il au oamenii in companie este facut vizibil in acelasi timp cu implicarea echipei in procesul de vanzare. Este obisnuit, mai ales cand lucrezi cu produse noi sau in companii mari.

3# Merchandising 

Practic, toti avem in case un produs promotional de la branduri precum Cola Cao, Coca-Cola sau Nivea. Promovarea cu numele companiilor este o modalitate obisnuita de retinere a consumatorului in acelasi timp in care devine un mediu de publicitate in miscare. Si daca ati facut o plimbare in ultima vreme prin magazinele de imbracaminte, cu siguranta ati vazut cum tinerii cumpara tricouri cu siglele companiei pentru ca sunt considerate cool. De ce sa nu incerci sa joci la fel?