Autorul atacului din Parkland, Florida, in scoala, care a facut 17 morti in februarie anul trecut, avea o arma in stil AR-15 fabricata de Smith & Wesson. A fost purtata si de autorul masacrului dintr-un cinematograf din Aurora, Colorado, in 2012, care a lasat un sold de doisprezece morti. Aceeasi arma a fost purtata de cei care au impuscat personalul Departamentului de Sanatate din San Bernardino in 2015.

O coalitie de surori de calugarite din Statele Unite preseaza producatorul de arme Smith & Wesson, care se numeste acum American Outdoor Brands, sa elaboreze un raport pentru actionarii sai in care sa explice monitorizarea „actelor violente asociate cu” produsele sale si ce eforturi depune. pentru a „face armele mai sigure”.

Sora Judy Byron, in calitate de reprezentanta a Surorilor Sfintelor Nume ale lui Isus si Mariei, coordoneaza aceasta campanie, cu sprijinul altor zece forite de calugarite, inclusiv Catholic Health Initiatives, Surorile Bunului Ajutor din Statele Unite si Surorile Sfantului Francisc de Philadelphia.

„Trebuie ca toata lumea sa se implice pentru a pune capat violentei cu arme: legiuitori, cetateni, politie si producatori de arme”, spune Byron, care a lucrat pentru Coalitia Nord-Vest pentru Investitii Responsabile timp de douazeci de ani si care acum conduce grupul.

Actionarii companiei vor asculta propunerea lui Byron in cadrul unei adunari online a actionarilor de marti. Religioasa explica ca Sturm Ruger, un alt producator important de arme, a aprobat o propunere similara cu 69% din voturile actionarilor in luna mai, rezultat despre care Byron spune ca este unul dintre cele mai de succes in initiative sociale de acest tip.

Dupa masacrul din Parkland din 14 februarie, producatorii si vanzatorii de arme de foc s-au confruntat cu presiuni intense si controlul din partea sectorului financiar. Rezultatul votului de marti viitoare va arata daca aceasta presiune s-a diminuat in cele sapte luni de la impuscarea liceului Marjory Stoneman si va arata daca marii investitori raman ingrijorati de faptul ca lipsa masurilor de prevenire a violentei armate poate afecta negativ rezultatele producatorilor de arme. 

„Cred ca actionarii sunt ingrijorati de sustenabilitatea pe termen lung a acestor companii. Daca nu promoveaza masuri, vor continua sa existe in viitor?”, intreaba Byron. „Nu le cerem sa nu mai produca arme. Suntem constienti ca armele vor continua sa existe in societatea noastra”, adauga Byron.

Scopul campaniei este ca producatorii de arme sa „urmeze lantul de aprovizionare” pentru a vedea de ce armele cad in mainile unor oameni care nu ar fi trebuit sa le aiba niciodata. Ei vor, de asemenea, ca producatorii de arme sa pretinda pentru un protocol universal de verificare a cumparatorilor si finantare federala pentru studiile de siguranta. De asemenea, doreste ca producatorii sa-si impartaseasca cercetarile privind armele mai sigure.

„Intr-o era in care progresele tehnologice schimba totul, nu are sens ca armele de foc sa nu se schimbe”, spune Byron, referindu-se la dezvoltarea tehnologiei care permite companiilor producatoare sa dezvolte arme mai inteligente si, in general, nu le-au adoptat.

„Solutia nu sunt masuri corecte din punct de vedere politic”

La inceputul lunii martie, la doar doua saptamani dupa masacrul din Parkland, BlackRock, un investitor major atat in ​​American Outdoor Brands, cat si in Sturm Ruger, a lansat o declaratie in care explica ce masuri face pentru a raspunde „numarului ingrozitor de victime ale violentei cu arme din Statele Unite. state.

Pe langa faptul ca le permite actionarilor sai optiunea de a nu investi in arme de foc civile, BlackRock, care administreaza active de 6 trilioane de dolari, a anuntat ca doreste sa discute cu producatorii de arme de foc despre practicile de afaceri responsabile.

American Outdoor Brands a raspuns printr-o declaratie in care a contestat BlackRock. Producatorul de arme a sustinut ca primul lucru de facut este „sa se conformeze legislatiei in vigoare” si „sa abordeze provocarile pe care le prezinta bolile mintale grave” si a subliniat ca „solutia nu consta in luarea unor masuri corecte din punct de vedere politic care pot avea un impact negativ asupra companie” sau despre „drepturile clientilor nostri care respecta legea”.

„Orice dezbatere despre afacerile noastre trebuie sa inceapa de la al doilea amendament al Constitutiei, care confera un drept fundamental, prevazut in mod expres in Carta Drepturilor, de a pastra si de a purta arme”, a spus el.

Compania a lansat, de asemenea, un document de la Fundatia Nationala pentru Sporturi de Tragere si Asociatia Comerciala a Producatorilor de Arme, care ridica intrebari cu privire la fiabilitatea tehnologiei actuale „arme inteligente” si la cererea pentru aceasta tehnologie de catre o parte a consumatorilor.

American Outdoor Brands nu a raspuns la cererea The Guardian de a comenta asupra votului actionarilor de marti.

Alti activisti, inclusiv un grup de ofiteri de aplicare a legii si profesionisti din domeniul sanatatii publice convocati de Fundatia pentru zonele industriale, sustin, de asemenea, public ca American Outdoor Brands „proiecteaza si executa un plan cuprinzator pentru a minimiza impactul daunator al produselor sale”.

In anii 1990, Byron, fost profesor si director de scoala, a lucrat in scoli: „Am avut exercitii de cutremur si de incendiu”, dar nu fusesem impuscati niciodata in cladire sau impuscati in ea”.

„Dupa masacrul de la Sandy Hook, m-am gandit ca, daca o tragedie de aceasta amploare nu poate aduce schimbarea, nimic nu o va face”, adauga el.

Cu toate acestea, el crede ca atitudinea manifestata de elevii de la liceul Parkland, care au vorbit impotriva NRA si a politicienilor pro-arme dupa ce colegii lor au fost ucisi, a transformat peisajul politic, deoarece activismul adultilor nu a reusit sa faca acest lucru. Calugarita subliniaza ca studentii din Parkland continua sa isi apere cauza in toata tara si alti tineri s-au alaturat campaniei lor.

Byron a explicat ca in aceasta vara s-a intalnit cu un elev local de liceu care se ofera voluntar intr-o campanie pentru a determina Washingtonul sa ia atitudine cu privire la siguranta armelor. Tanarul a explicat ca odata cu inceperea scolii va trebui sa munceasca mai putin.

„Nu putem permite tinerilor nostri sa poarte greutatea acestei campanii”, spune Byron. „Avem nevoie de legiuitori, bunici, mame… toti sa se implice pentru a pune capat acestei probleme.”