Intre remanierea titlurilor regale, doua evenimente difuzate la nivel global si cateva stanjeniri publice, monarhia Marii Britanii a avut un an plin de evenimente de la moartea Reginei Elisabeta a II-a. Cand seful statului a murit la varsta de 96 de ani, incheindu-si domnia de 70 de ani, a declansat o serie de schimbari – atat mari cat si mici – in familia regala si in natiune. Nu in ultimul rand, regele Carol a urcat automat pe tron ​​dupa mai bine de sapte decenii de asteptare.

In saptamanile care au urmat, publicul britanic si-a adus omagiul in masa, stand la coada pana la 24 de ore pentru a participa la sedinta reginei in Westminster Hall. Liderii mondiali si membrii regali ai lumii au zburat la Londra pentru a sta alaturi de politicieni britanici la inmormantarea monarhului, vizionata de peste 29 de milioane de telespectatori din Marea Britanie si estimata la alte miliarde de oameni de pe tot globul.

In mai, Charles a fost incoronat intr-o ceremonie de incoronare televizata pe scara larga, marcata ca incluziva si redusa. Dar, in mijlocul unei crize a costului vietii din Marea Britanie, ziua cea mare a lui Charles a venit cu un pret ridicat, intre 50 de milioane de lire sterline si 100 de milioane de lire sterline (63-125 de milioane de dolari), in special in comparatie cu incoronarea mamei sale in 1953, care a costat echivalentul actual a 20,5 milioane de lire sterline. Odata cu transferul puterii, institutiile din Marea Britanie au suferit un rebrand, schimbandu-se in fata si titlul lui Charles intre institutiile, produsele si moneda (care vor fi in circulatie anul viitor). Moartea Reginei a reinnoit si discutiile despre viitorul monarhiei acasa si in natiunile Commonwealth.

Inainte de vineri, Charles a adus un omagiu regretatei sale mame printr-o declaratie emisa prin Palatul Buckingham. „In marcarea primei aniversari a mortii Majestatii Sale si a Aderarii mele, ne amintim cu multa afectiune viata ei lunga, serviciul devotat si tot ceea ce a insemnat pentru multi dintre noi”, se arata in declaratie. „De asemenea, sunt profund recunoscator pentru dragostea si sprijinul care mi-au fost aratate sotiei mele si mie in acest an, deoarece facem tot posibilul pentru a va fi de folos tuturor.” 

Regele in varsta de 74 de ani isi va petrece ziua reflectand in privat la Balmoral Estate din Scotia, unde a murit mama lui. Printul si Printesa de Wales, Kate si William, urmeaza sa-si conduca propriile tributuri in timpul unui mic serviciu in Tara Galilor. 

In timp ce familia regala sarbatoreste un an de la moartea Reginei, iata tot ce s-a schimbat pentru ei de atunci.

Majestatea Sa Regele Carol al III-lea

Timp de 70 de ani, Regina a fost cusuta in tesatura Regatului Unit Chipul ei era pe monede, bancnote si timbre, in timp ce titlul ei Majestatea Sa a fost etichetat pe orice, de la inchisori la cutii postale. Acum, imaginea lui Charles este mereu prezenta, iar limba oficiala a guvernului a trecut la Majestatea Sa. De exemplu, avocatii seniori care lucreaza in Marea Britanie sunt acum numiti drept avocatul King, spre deosebire de avocatul Queen. 

Imnul national britanic, care dateaza din secolul al XIX-lea, si-a schimbat, de asemenea, versurile din „God Save the Queen” in „God Save the King”. 

Cu un an sub centura, observatorii regali spun ca Charles isi pastreaza noul rol. „Familia regala a gasit o noua energie. Sentimentul general de aici este ca regele a facut o treaba buna in primul an”, a spus biograful regal Hugo Vickers pentru TIME. El adauga ca daruirea regelui fata de incluziune – care a fost demonstrata in timpul sau. incoronarea multi-religioasa care rupe traditia — se descurca deosebit de bine. „Oamenii se temeau ca nu se va adapta, dar a facut-o imediat. Era bine pregatit pentru acest rol”, adauga Vickers.

Charles a gazduit o serie de vizitatori de stat, inclusiv presedintele Republicii Africa de Sud, presedintele Cyril Ramaphosa si presedintele american Joe Biden. El a supravegheat, de asemenea, numirea prim-ministrului britanic Rishi Sunak, care si-a asumat un nou rol atunci cand a inlocuit-o pe Liz Truss in octombrie.

Linia regala de succesiune si titluri

Ascensiunea lui Charles a avut un efect secundar asupra liniei de succesiune in familia regala. Titlul demult detinut al monarhului de Print de Wales si mostenitor a trecut lui William, facand astfel pe Kate Printesa de Wales. Linia de succesiune cuprinde in prezent 23 de membri ai familiei regale, care se incheie cu maestrul Lucas Tindall, in varsta de 2 ani, unul dintre stranepotii Reginei. William este urmat de fiul sau cel mare, Printul George, singura sa fiica, Printesa Charlotte si fiul sau cel mic, Printul Louis, printul Harry fiind al cincilea la rand. 

Intre timp, Camilla a beneficiat „enorme” de titlul de regina, care a ajutat la legitimarea domniei ei, spune expertul regal Richard Fitzwilliams.

Ascensiunea lui Charles a fost, de asemenea, profitabila. Forbes estimeaza ca el a mostenit 500 de milioane de dolari la moartea reginei, prin proprietatile ei private si investitiile ei personale. El a mostenit, de asemenea, un portofoliu mare de terenuri si proprietati care sunt detinute din punct de vedere tehnic de guvernul Regatului Unit, estimate de Forbes la 24 de miliarde de dolari. William este si el miliardar, cel putin pe hartie. Mostenitorul a mostenit Ducatul de Cornwall, aproximativ 130.00 de acri de teren din sud-vestul Angliei, in valoare de aproximativ 1,2 miliarde de dolari.

Controversele Printului Harry si Meghan Markle

In timp ce familia regala a incercat sa proiecteze o imagine de stabilitate in ultimul an, printul Harry le-a ingreunat sarcina. Fiul mai mic al lui Charles si-a asigurat o serie de colaborari importante care au scos la iveala dispute in familia regala.

In decembrie, Harry si sotia sa Meghan Markle au lansat o serie de documente Netflix in sase parti, care povestea despre curtarea si plecarea lor din viata regala din Regatul Unit si rasismul cu care se confrunta Markle acolo. O bomba mai mare a venit in memoria lui Harry, Spare , care a devenit un bestseller imediat cand a fost publicat in ianuarie. Cartea a acoperit istoria sa de consum de droguri, pierderea virginitatii cu o femeie mai in varsta, uciderea a 25 de persoane in Afganistan in timp ce slujea in armata si a fost agresat fizic de fratele sau.

Viitorul Commonwealth-ului

In timp ce Regatul Unit a facut tranzitia cu usurinta la un nou rege, unele dintre fostele sale colonii au luat aceasta schimbare ca pe o oportunitate de a reconsidera rolul monarhiei in guvernele lor. „Se crede ca mai multe dintre cele 14 taramuri ale Commonwealth-ului pot deveni republici, dar nu exista un calendar pentru asta”, spune Fitzwilliams. Cu toate acestea, in loc sa se micsoreze, Commonwealth-ul sa extins cand Gabon si Togo, nici fostele colonii britanice, s-au alaturat in iunie 2022, el adauga.

Dar in noiembrie 2021, Barbados a trecut intr-o republica parlamentara, cu un presedinte ales ca sef de stat. In timpul turneului in Caraibe al lui William si Kate din martie 2022, liderii din Bahamas, Jamaica si Belize si-au exprimat dorinta de a se rupe de monarhia britanica. Cuplul a fost intampinat cu valuri de proteste si solicitari pentru reparatii pentru sclavie. William si-a exprimat „mahnirea profunda” pentru comertul cu sclavi, dar nu a reusit sa-si faca scuze oficiale pentru rolul familiei sale in aceasta.

Moartea Reginei a determinat si alte natiuni sa-si reconsidere viitoarele legaturi cu monarhia, Australia, Antigua si Barbuda si St. Vincent si Grenadinele regandind relatia.