Yoda, Marele Maestru Jedi, ramane unul dintre cele mai misterioase personaje din franciza Star Wars, chiar si la 38 de ani de la prima sa aparitie in The Empire Strikes Back. Marele Maestru Jedi poate sa nu fie la fel de popular printre oameni precum Darth Vader sau Luke Skywalker, dar el ramane unul dintre cei mai emblematici membri ai francizei.

De-a lungul anilor, fanii Razboiului Stelelor au aflat mai multe despre acest erou antic, in mare parte datorita aparitiei sale in prequelele Razboiul Stelelor, „Razboiul Clonelor”, si in unele dintre romanele canonice si seria de benzi desenate.

Unul dintre cele mai unice aspecte ale lui Yoda care il face sa iasa in evidenta de majoritatea membrilor Ordinului Jedi este corpul sau, dar cel mai curios lucru la el este felul sau de a vorbi. De ce are un mod atat de curios de a vorbi? Aici, la Ezpoiler, va spunem de ce.

De ce vorbeste Yoda pe dos? Aceasta ar putea fi explicatia

Dupa cum va amintiti, mai mult de o mare revelatie a avut loc in capitolul 13 din „The Mandalorian”: „The Jedi” , cele mai emotionante revelatii venind din interactiunea dintre Ahsoka Tano si The Child, poreclit cu afectiune Baby Yoda de catre fani.

Atras de cineva care il poate „auzi” prin sensibilitatea comuna a Fortei, Copilul este in sfarsit capabil sa-si dea numele. Desi fara cuvinte, Ahsoka ii dezvaluie lui Din Djarin ca Grogu este capabil de un alt tip de vorbire, care ar putea raspunde la o intrebare de lunga durata despre felul de a vorbi al Maestrului Jedi Yoda.

Gramatica inclinata a lui Yoda face parte din mostenirea personajului, uneori jucata pentru ras si uneori dezvaluind inteligenta si intelepciunea care par sa vorbeasca inapoi. Cuvintele lui sunt aranjate diferit, dar este o tehnica care a fost discutata si laudata de lingvisti inca de la prima sa aparitie pe ecran.

Interactiunile lui Grogu cu Ahsoka adauga un nou strat discutiei despre tiparele lingvistice ale lui Yoda. Grogu are deja cincizeci de ani si inca nu vorbeste, dar este capabil sa comunice cu Ahsoka prin Forta. Ea clarifica ca nu este limba asa cum o stie Din Djarin, ceea ce lasa intrebari despre natura conversatiei lor.

In loc sa comunice prin vorbire, Forta l-ar putea ghida prin conceptele si emotiile tesute in tesatura vietii. Toata existenta fizica din jurul lui este definita de felul in care Grogu isi simte formele prin Forta.

Este un mod de gandire ciudat si mistic si nu se traduce usor. Impresiile telepatice pe care doi Jedi le impartasesc unul cu altul, cu toate straturile si nuantele emotionale ale energiei galaxiei care trec intre ei, se bazeaza deja pe o meditatie profunda care ii ajuta sa devina una cu Forta.

Sa-i explici cuiva care nu poate simti Forta ar fi la fel de dificil ca sa traduci cu acuratete din japoneza in engleza. Deoarece Grogu pare sa aiba aceasta tacere si incubatie lunga in cadrul Fortei, sugereaza ca Yoda insusi ar fi putut fi, de asemenea, nonverbal de decenii sau mai mult, ceea ce ar putea explica cadenta sa de vorbire. 

Este la fel de probabil ca nevoia de a vorbi sa nu fie deloc inerenta speciei. Daca este ceva de invatat tarziu, nu este de mirare ca oamenii lui adopta un dialog singular fortat si poate ca modul in care este perceputa Forta a modelat lingvistica lui Yoda.

Nu se stie daca in viitor Baby Yoda va vorbi fizic pentru ca D in Djarin si ceilalti Jedi sa-l auda, dar cert este ca altceva se va aprofunda in urmatoarele sezoane din „ The Mandalorian”, precum si in urma proiectelor Star. Razboaie precum „Cartea lui Boba Fett” si urmatoarele filme din franciza.