Sfatul expertilor in securitate cibernetica este clar: votul pe scara larga pe internet in acest moment este o idee proasta. In urma cu doi ani, un grup de profesori si profesionisti in domeniul securitatii computerelor au inceput sa se intalneasca cu scopul de a stabili cel putin o lista de baza de standarde pentru modul in care buletinele de vot ar putea fi returnate online in siguranta.

 Grupul de lucru a fost finantat de un barbat pe nume Bradley Tusk, primul consilier politic al Uber, care a fost forta motrice in promovarea votului pe internet in ultimii cativa ani – chiar daca restul comunitatii de vot se misca in directia opusa, catre hartie- sisteme de vot bazate.

Tusk a declarat in 2021 ca doreste ca fiecare american sa aiba ocazia sa voteze pe smartphone-urile lor pana la alegerile din 2028, iar organizatia sa nonprofit a lucrat mai strans cu comunitatea de securitate cibernetica, deoarece incursiunile sale timpurii in spatiul de votare au fost condamnate de expertii in securitate.

Grupul de lucru UC Berkeley s-a intalnit in mod regulat timp de mai bine de un an si, la sfarsit, a produs un raport de 12 pagini care spunea, in esenta, ceea ce expertii in securitate spun de ani de zile: votul sigur pe internet este inca imposibil, iar grupul nici macar nu a putut redacta un set de standarde dupa care sa incepeti sa o luati in considerare.

„Mediul actual de securitate cibernetica si starea tehnologiei fac imposibil ca grupul de lucru sa elaboreze standarde responsabile pentru a sprijini utilizarea buletinului de vot pe internet in alegerile publice din SUA in acest moment”, a scris grupul.

Ceea ce ar fi un lucru daca ar insemna doar un alt obstacol in calea visului lung al lui Tusk.

Dar faptul ciudat este ca votul pe internet are loc deja la fiecare alegere federala. In 2020, peste 300.000 de americani au votat online.

Si statele isi extind numarul de oameni carora le este disponibila optiunea – in ciuda avertismentelor grave din partea expertilor care spun ca nu exista o modalitate fiabila pentru oficialii electorali de a confirma rezultatele atunci cand buletinele de vot ating internetul.

„In mod informal, a pune online un server pentru a sprijini returnarea buletinului de vot online este ca si cum ai cere unui copil sa mearga sa se joace in trafic. Pur si simplu nu este sigur”, a spus Ron Rivest, expert in securitate cibernetica care a fondat companiile RSA si Verisign, intr-o marturie mai devreme. an, opunandu-se unui proiect de lege privind votul pe internet la Washington.

Iata raspunsurile la cateva intrebari frecvente despre votul pe internet:

Deci poti vota online?

Probabil ca nu.

Marea majoritate a alegatorilor americani au voie sa voteze doar folosind un buletin de vot in persoana sau absent, care este apoi numarat de o masina care nu este conectata la internet.

Votul prin internet sau returnarea buletinului de vot electronic este disponibila numai in unele state si, in acele state, este oferit doar alegatorilor de peste mari si militari si, in unele cazuri, alegatorilor cu dizabilitati.

Un aspect confuz al peisajului votului pe internet este ca – ca si in cazul tuturor lucrurilor in alegeri – fiecare stat o face usor diferit.

Potrivit Conferintei Nationale a Legislativelor Statale, 26 de state si Washington, DC, permit alegatorilor militari si de peste mari sa-si returneze buletinele de vot prin e-mail, iar sapte state le permit alegatorilor sa-si returneze buletinele de vot folosind un portal online. Cateva state suplimentare permit alegatorilor sa returneze buletinele de vot prin fax.

In plus, 13 state permit alegatorilor cu dizabilitati sa foloseasca una sau mai multe dintre aceste metode pentru a vota.

Si se pare ca in fiecare an un alt stat sau doua extinde incet alegatorii carora li se ofera aceasta optiune. Procesele sunt un motiv pentru asta.

In ultimii ani, alegatorii cu dizabilitati din state precum Carolina de Nord si Indiana au depus o actiune pentru a forta cu succes statele sa extinda numarul de alegatori care isi pot returna buletinele de vot electronic. Procesele sustin, in general, ca sistemele traditionale de absenta sau de vot prin corespondenta nu permit alegatorilor cu dizabilitati aceleasi drepturi de vot ca si altor cetateni.

Eric Bridges, presedintele Fundatiei Americane pentru Nevazatori, a declarat in 2020 ca, desi votul in absenta este adesea vazut ca fiind mai accesibil, totusi lasa unii oameni in urma.

„Pentru a completa un buletin de vot pe hartie este necesar, cel putin, sa citeasca textul standard, sa scrie fizic si/sau sa completeze alegerile din buletinul de vot, sa sigileze si sa certifice buletinul de vot printr-o semnatura pe plic si sa trimita buletinul de vot inapoi la adresa corespunzatoare. oficial de vot sa fie numarat”, a scris Bridges atunci intr-o scrisoare catre Congres, in care sustinea optiunile extinse de vot electronic. „Fiecare dintre acesti pasi poate actiona ca o bariera in calea votului pentru alegatorii care sunt orbi si cu dizabilitati”.

OK, dar… este sigur votul pe internet?

Raspunsul scurt este nu.

„Practic, fiecare expert in securitatea alegerilor este de acord ca nu ar trebui sa avem multi oameni sa voteze prin internet”, a spus William Adler, tehnolog senior in domeniul alegerilor la Centrul pentru Democratie si Tehnologie. „Exista intr-adevar mai mult acord in acest punct decat aproape orice altceva in securitatea alegerilor”.

Exista cateva motive fundamentale pentru care votul pe internet nu este inca acolo, pe care grupul de lucru UC Berkeley le-a explicat in lucrarea sa.

Cea mai mare este ca votul prezinta provocari care nu exista in alte tipuri de tranzactii online.

Un refren comun, de exemplu, este ca oamenii transfera online trilioane de dolari in fiecare an, asa ca americanii ar trebui sa poata vota si in acest fel.

Dar votul necesita un secret care nu este necesar in tranzactiile financiare, in care ambele parti pot confirma acuratetea.

„In majoritatea tranzactiilor, rezultatele unui esec sunt urmaribile si deseori evidente pentru toate partile implicate intr-o tranzactie: soldul unui cont bancar este gresit, o masina este livrata intr-o culoare neasteptata, o povara fiscala nu corespunde asteptarilor. a scris grupul. „Lipsa intentionata a trasabilitatii unui vot trimis inapoi la un alegator din cauza cerintei unui vot secret necesita controale tehnice diferite fata de alte tipuri de tranzactii online”.

Si mai abstract, dar extrem de important, este ca miza alegerilor din SUA este mai mare.

„Spre deosebire de majoritatea activitatilor online, alegerile esuate – sau pur si simplu neincrezatoare – pot duce la rezultate semnificative care ii afecteaza pe toata lumea”, a scris grupul. „Depunerile gresite sau frauduloase in declararea taxelor si a altor astfel de tranzactii nu duc la tulburari civile, de exemplu”.

Lucrarea enumera o serie de probleme tehnice care ar trebui, de asemenea, rezolvate inainte ca votul prin internet sa poata fi recomandat pentru utilizare. Acestea includ: programe malware; atacuri directionate de denial of service; o lipsa de acreditari digitale implementate pe scara larga in SUA pentru verificarea identitatii; si o amenintare crescuta de atacuri care ar putea afecta voturile la scara.

In cele din urma, raportul noteaza ca increderea in alegerile din SUA este „in mod ingrijorator de scazuta”, iar lipsa unei piste de hartie cu vot pe internet pe scara larga inseamna ca a convinge alegatorii ca rezultatele sunt valide ar fi chiar mai dificil decat este deja.

Uneori, sustinatorii votului online incearca sa linisteasca ingrijorarile cu privire la lipsa unei piste pe hartie, observand ca oficialii electorali imprima buletinele de vot ale alegatorilor inainte de a fi numarate, presupus ca lasand o inregistrare pe hartie. Dar asta omite faptul ca buletinul de vot ar putea fi manipulat in tranzit.

In Michigan, de exemplu, legislativul ia in considerare un proiect de lege care ar extinde accesul la vot prin internet pentru familiile membrilor militarilor, dupa ce statul a extins anul acesta accesul la vot electronic pentru membrii insisi.

Cand secretarul de stat din Michigan, Jocelyn Benson, democrat, a depus marturie in favoarea proiectului de lege, ea a spus ca „buletinele de vot returnate electronic vor fi tiparite de catre functionarul local pentru a fi trecute prin tabulator, creand o urma de hartie auditabila”.

Rivest, expertul in securitate cibernetica, a numit aceasta explicatie de tiparire „un truc obisnuit”, deoarece daca un buletin de vot ar fi modificat in tranzit pe internet, ceea ce este tiparit ar fi un buletin de vot manipulat fara ca nimeni sa stie.

„Puteti numara buletinele de vot pe hartie astfel tiparite, dar numarul pe care il obtineti este doar atat: un numar al buletinelor de vot astfel tiparite”, a spus Rivest. „Ceea ce lipseste este orice fel de dovada ca buletinele de vot astfel tiparite arata cum intentionau alegatorii sa voteze”.

Secretarul Benson a facut aluzie la acest fapt mai tarziu in audierea din Michigan, spunand ca biroul sau ar incuraja alegatorii care folosesc internetul sa trimita si un buletin de vot pe hartie, dar proiectul de lege, asa cum este luat in considerare in prezent, nu impune alegatorilor care returneaza buletinele de vot electronic sa faca acest lucru.

Deci, exact cati oameni voteaza online acum?

O alta ciudatenie este ca este putin dificil de stiut exact. In ciuda faptului ca este cea mai putin sigura metoda de vot, este si printre cele mai opace.

Cel putin 300.000 de alegatori militari si de peste mari au votat electronic in 2020, iar aproape 100.000 au votat in 2022, potrivit unui sondaj care este administrat de Comisia de asistenta electorala din SUA la fiecare doi ani. Sondajul agentiei federale este cea mai buna imagine de ansamblu asupra metodelor de vot din SUA si, desi intreaba jurisdictiilor despre alegatorii militari si de peste mari, nu a intrebat despre alegatorii cu dizabilitati.

Adler, de la Centrul pentru Democratie si Tehnologie, a scris o scrisoare deschisa cu colega sa Ariana Aboulafia la inceputul acestei veri, cerand EAC sa inceapa sa colecteze si date despre aceasta populatie.

„Din cauza riscurilor grave de securitate prezentate de votul pe internet, trebuie sa facem cea mai buna treaba posibila pentru a ne asigura ca votul pe internet este disponibil pentru acei alegatori care au cu adevarat nevoie de el – si pentru nimeni altcineva”, au scris cei doi. „In acest moment, nu stim cat de bine ne descurcam la acest obiectiv”.

Intr-un interviu, Adler si Aboulafia au declarat ca cred ca numarul total de alegatori cu dizabilitati care voteaza electronic este probabil destul de mic, pe baza datelor pe care le-au primit din Colorado, unde putin peste 100 de alegatori care nu erau militari sau de peste mari au folosit aceasta optiune in 2022. .

Daca exista toate aceste riscuri, de ce statele ofera deloc aceasta optiune?

Statele au inceput sa adopte legi care sa permita unor alegatori sa voteze electronic intr-un moment inainte ca riscurile sa fie cunoscute si intelese pe scara larga.

Grupul de sustinere a securitatii electorale Verified Voting mentine un tracker al optiunilor de vot pe internet din intreaga tara. Conform datelor sale, aproape toate statele care ofera o optiune de returnare electronica au inceput sa o ofere acum in 2010 sau mai devreme.

„Oamenii se uita la faptul ca [statele o fac deja] si ajung la ipoteza gresita care trebuie sa insemne ca este rezonabil de sigura”, a declarat Susan Greenhalgh, consilier principal pentru securitatea alegerilor pentru grupul de stanga Free Speech For People. „Dar trebuie sa intelegem ca majoritatea statelor care au adoptat legi pentru a permite returnarea buletinului de vot electronic au facut-o la sfarsitul anilor ’90 si inceputul anilor 2000”.

Ea a adaugat ca la acea vreme, guvernul federal chiar lucra activ la crearea unui sistem de vot online pentru alegatorii militari.

Acel program a ajuns sa fie abandonat, dupa ce a devenit mai clar ca nu se putea face in siguranta, dar legile de stat au ramas la curent.

Avocatii sustin ca merita sa sacrifici o anumita securitate pentru a face votul accesibil pentru persoanele carora le este cel mai greu sa ajunga la un birou de votare sau sa foloseasca posta, cum ar fi cei din zonele de razboi.

Si Greenhalgh spune ca, teoretic, s-ar putea implica cu acest argument daca ar fi cu adevarat limitat la un numar mic de alegatori. Dar ea este ingrijorata pentru ca nu asta se intampla acum, iar parlamentarii nu par sa inteleaga riscurile.

“Problema este ca nu este cu adevarat limitat. Statele permit alegatorilor militari care sunt rezervisti si care nu sunt chemati, care stau acasa, sa voteze online”, a spus ea. “Adevarul este ca in 2020 au fost transmise peste 300.000 de buletine de vot prin internet. Este urias. Si este doar in crestere.”

Atunci ce urmeaza pentru votul pe internet?

In esenta, toti cei implicati in alegeri sunt de acord ca status quo-ul nu este ideal.

Oameni precum Greenhalgh, Rivest si Alex Halderman de la Universitatea din Michigan continua sa argumenteze impotriva statelor extinderea votului pe internet la orice grup demografic nou.

“Alte state nu urmaresc stiinta privind returnarea buletinului de vot electronic. Dar acesta nu este un motiv pentru a face acelasi lucru”, a spus Halderman la audierea din Michigan in aceasta vara. „Intr-un moment in care alegerile continua sa se confrunte cu potentiale atacuri din partea adversarilor Americii si cand increderea alegatorilor este subminata pentru avantaje politice, Michigan nu isi poate permite sa riste sa expuna democratia noastra la aceste riscuri grave”.

Chiar si secretarul Benson, care sprijina extinderea optiunii la familiile membrilor militarilor, a declarat ca nu sprijina extinderea acesteia la populatii mai mari in acest moment.

„Tendinta in votare este catre mai multe buletine de vot pe hartie decat sa fie indepartate”, a spus Benson.

Dar organizatia lui Bradley Tusk, Mobile Voting, se afla pe partea opusa a acestui spectru, impingand votul pe internet fara descurajare.

Grupul a facut lobby puternic in favoarea unui proiect de lege la Washington, DC, care ar fi adus votul prin internet tuturor alegatorilor districtului pentru alegerile din 2024.

Proiectul de lege a obtinut initial sprijinul majoritatii Consiliului DC, dar a murit dupa ce presedintele comisiei relevante, Charles Allen, a refuzat sa organizeze audieri pe marginea acestuia.

Mobile Voting finanteaza, de asemenea, dezvoltarea unui nou sistem de vot pe internet pe care spera sa il lanseze pentru unii alegatori in 2024.

„Ne dorim cu adevarat sa ne asiguram ca este gata atat din punct de vedere al securitatii, cat si din perspectiva utilizarii, inainte de a-l lansa pentru uz public”, a declarat Jocelyn Bucaro, directorul Mobile Voting si fost oficial electoral din Colorado.

O serie de experti in securitate au declarat ca sunt sceptici ca grupul lui Tusk ia de fapt componenta de securitate in serios, avand in vedere cat de mult a continuat sa insiste pentru votul pe internet, in ciuda aproape consensului din partea comunitatii de securitate cibernetica impotriva acesteia.

Dar Bucaro spune ca de multe ori comunitatea de securitate nu tine cont de faptul ca votul pe internet are loc deja intr-o maniera nesigura in toata tara.

„Ei ar prefera sa vada ca optiunile de transmitere a buletinului de vot electronic sunt eliminate pentru alegatori”, a spus Bucaro. „Cu alte cuvinte: militari activi care servesc in zonele de incendiu din intreaga lume, oameni care sunt orbi si nu pot marca manual un buletin de vot de hartie independent acasa… Ei prefera sa vada ca acesti oameni nu au aceste optiuni decat sa sustina eforturi precum ceea ce incercam sa facem, si anume sa imbunatatim securitatea si verificabilitatea acelor optiuni.”