Lansarea unui produs este o sarcina complicata si, mai presus de toate, destul de costisitoare. Elaborarea unui prototip ne ajuta sa obtinem un avantaj competitiv prin influentarea aspectelor pe care consumatorul le percepe ca fiind relevante. Inca nu stiti ce este prototipul si cum sa prototipati un produs? Citeste mai departe si nu rata!

Ce este prototipul?

Sa vedem ce este prototipul. Prototiparea este o versiune initiala a unei idei de produs sau serviciu. Prototiparea ne permite sa testam, sa evaluam si sa validam daca ideea pe care o avem in minte indeplineste efectiv obiectivele companiei si ale utilizatorilor. Datorita acestui prototip vom putea valida acele idei pe care le avem despre produse sau servicii dar pe care nu stim sa reflectam sau sa le ducem pe un teren palpabil.

Prototipul ne ajuta sa avem un instrument fizic cu care sa validam ca aceasta idee are sens, daca exista o piata si daca este ceruta de utilizatori.

Pe de alta parte, ne ajuta, de asemenea, sa estimam costurile si termenele. Adica ai un prototip si vei merge cu el la o echipa de dezvoltare. Echipa de dezvoltare va va spune care va fi domeniul de aplicare al produsului, asa cum il vede intr-un mod mai realist.

De fapt, un alt punct cheie este posibilitatea de a testa cu utilizatori. Cu alte cuvinte, de multe ori, inainte de a trece proiectul echipei de dezvoltare pentru a putea pune cod in el (care este una dintre cele mai scumpe parti ale productiei unui produs digital), cel mai bine este sa-l testati cu utilizatorii. De exemplu, intr-un focus grup, unde putem testa acest prototip si sa vedem ce cred utilizatorii despre el. Vezi unde se blocheaza, emotiile la apasarea unui buton sau altul etc.

Testarea este cheia pentru a putea imbunatati un produs cat mai mult posibil inainte de a iesi. Odata ce produsul este deja pe piata, este dificil sa-l corectati fara a cheltui multi bani. In acest sens, testarea ne ofera informatii foarte valoroase pentru a sti cum sa imbunatatim designul, gradul de utilizare sau experienta utilizatorului pentru a veni cu un produs care sa raspunda asteptarilor consumatorilor.

Pe scurt, un prototip ne va ajuta sa stim cum se raporteaza un utilizator la produs si cum functioneaza relatia utilizator-interfata.

Fazele de prototipare

Desi este probabil ca atunci cand va aflati deja intr-un mediu profesional nu este necesar sa efectuati toate fazele de prototipare, deoarece veti lucra la concepte pe care le-ati facut deja, este adevarat ca exista anumite faze pe care nu le putem sari. Acestea sunt urmatoarele:

Faza 1: Schitare sau schita

Prima faza a prototipului este schitarea sau schitarea. Este vorba despre acele prime idei pe care le punem pe hartie. Este foarte util in faza de ideare si cercetare, ca modalitate de a lua notite, idei etc. Ne ofera o prima impresie agila asupra aspectului elementelor. Acele idei care sunt date, de exemplu, in cadrul intalnirii, si care cumva trebuie facute fizice. Vorbim despre folosirea conturului in avantajul nostru.

Faza 2: Wireframing

A doua faza este despre lustruirea un pic a designului. Este esential sa cunoastem logica de utilizare a ecranelor si faciliteaza crearea prototipului. Ceea ce intentioneaza wireframe-ul este sa se conecteze unul cu altul, sa vada ce se intampla cand este apasat un buton etc. Ne putem ghida dupa o harta de design UX.

Cu un Wireframe, ceea ce incercam sa facem este sa il facem cat mai bine explicat, pentru ca oricine il primeste fara explicatii sa il citeasca perfect. Este foarte important pentru ca este ghidul definitiv pentru a putea crea prototipuri interactive intr-un mod agil. Trebuie sa fii foarte clar cu privire la interactiunile dintre ecrane, logica utilizarii, povestile si cazurile de utilizare inainte de a adauga interactivitate.

Faza 3: Prototip nefunctional

Prototipul nefunctional este a treia si ultima faza. Este faza in care adaugam interactiuni si obtinem un produs care nu a fost inca dezvoltat, dar care va va arata un aspect foarte asemanator cu ceea ce ar putea fi produsul final. Poate fi un site web, o aplicatie etc. Pe scurt, adaugam interactiuni si poate fi „arata” ca o aplicatie sau web reala.

Avantajele prototiparii

Unul dintre cele mai mari beneficii ale prototipurilor este, fara indoiala, posibilitatea de a detecta din timp posibilele probleme de proiectare si fabricatie. In plus, prototiparea ne poate ajuta si sa estimam nevoile si materialele de care vom avea nevoie in viitor, precum si timpul si personalul de fabricatie. Prototiparea este perfecta daca ceea ce doriti este:

  • Prezentati-va ideea
  • Proiectati cea mai buna versiune pentru utilizatori
  • Cunoasteti domeniul de aplicare al proiectului

Datorita testarii, puteti rezolva multe intrebari, cum ar fi daca produsul poate fi produs cu masinile actuale, ce adaptari vor trebui aplicate pentru adaptarea lui, daca este nevoie de utilaje noi etc. Aceste cazuri se refera la prototipuri de produse non-digitale. Am putea evidentia aceste mari avantaje ale prototiparii:

  • Minimizati riscurile, deoarece datorita testarii si prototiparii asigurati succesul produsului, deoarece ati efectuat mai multe teste inainte si ati putut verifica daca functioneaza si ca functionalitatile sunt cele asteptate de utilizator.
  • Posibilitate de testare, deoarece validam concepte esentiale in timpul dezvoltarii.
  • Imbunatateste experienta utilizatorului, prevenind defecte de design, in principal uzabilitate.
  • Primiti feedback de la clienti si utilizatori finali.
  • Ajuta la obtinerea unui avantaj competitiv, deoarece putem influenta si lucra asupra aspectelor pe care consumatorul le percepe ca fiind importante in raport cu nevoile sale. Cu alte cuvinte, am dezvoltat un produs mai bine adaptat, cu mai multa valoare decat cel al concurentei.
  • Viziunea pe care ne-o ofera despre produs ne ajuta sa ne facem o idee despre atributele pe care le va avea produsul. Acest lucru ne va ajuta sa cream strategii de diferentiere pentru marketing.
  • Descoperirea timpurie a problemelor de proiectare.