Pentru ca se apropie alegerile locale, fiecare candidat ȋși pune ȋn aplicare planul cu care spera sa caștige popularitatea ȋn randul cetatenilor.

Aceștia sunt asaltati cu diverse informatii despre planurile avute ȋn vedere de fiecare candidat pentru ca orașul, comuna, satul sau sectorul ȋn care locuiesc sa fie modernizat și sa devina unul dintre cele mai apreciate locuri din punct de vedere administrativ. Ȋn amalgamul de informatii primite, alegatorii uita (sau sunt determinati sa uite) adesea de partile mai putin legale legate de candidat. Orice afacere banuita ca fiind ilegala sau eventuala acuzatie este uitata, iar locul sau este luat de promisiuni și planuri de viitor.

Ȋnsa, pentru ca fiecare cetatean are dreptul de a avea transparenta totala din partea celui care ȋi solicita votul, va readucem ȋn discutie afaceri ale unor candidati pentru Sectoarele Capitalei, afaceri de care protagoniștii cu siguranta ca nu vor sa-și aminteasca, dar de care alegatorii trebuie sa știe.

Unul dintre candidatii implicati ȋn nenumarate afaceri catalogate ca avand un caracter ilicit este Cristian Poteraș, primarul Sectorului 6 și candidatul de anul acesta pentru aceeași functie.

La sfarșitul anului 2010, Poteraș anunta ca este dispus sa achite 121 de milioane de lei fara TVA ȋn vederea ȋncheierii unui acord cadru de patru ani pentru lucrari de arhitectura peisagistica și ȋntretinerea spatiilor verzi și a locurilor de joaca. Calculele realizate de B365.ro la acea vreme scoteau la iveala faptul ca primarul Sectorului 6 aloca o suma de trei ori mai mare pe hectar decat se aloca ȋn Paris. Totodata, potrivit datelor postate pe SEAP (Sistemul Electronic de Achizitii Publice), ADP Sector 6, aflata ȋn subordinea democrat-liberalului Cristian Poteraș, a supraevaluat de 20 de ori valoarea contractului privind realizarea lucrarilor. Cu toate ca a anuntat suma de 121 de milioane de lei, ȋn urma licitatiei foarte rapide, contractul a fost atribuit ȋn vara anului trecut pentru numai 5.988 milioane lei fara TVA consortiului de firme alcatuit din SC Cris Garden SRL, SC Geca Impex SRL, SC Garden Center Grup SRL, SC MBC Construct Prest SRL si SC Pergola Gradini Decorative SRL. Ȋntrebat de problemele aparute ȋn legatura cu valoarea acestui contract și atribuirea sa, Mihai Anghel, consilierul primarului Cristian Poteraș, a declarat reporterilor Ghimpele ca nu cunoaște detaliile acestui proiect pentru ca a fost administrat de ADP. Reamintim ca Administratia Domeniului Public Sector 6 se afla sub controlul direct al primarului Poteraș. Aceeași Administratie a primit contestatii din partea a doua firme pentru licitatia organizata. Este vorba despre SC MDT Inovativ SRL și SC Rosal Grup SA, care au sustinut ca documentatia de atribuire și caietul de sarcini ȋntocmit de ADP Sector 6 ȋmpiedica libera concurenta.

In documente se indica inclusiv materialele si produsele ce urmeaza a fi utilizate, fara a se permite utilizarea unor produse sau materiale similare calitativ, ceea ce reprezinta o ingradire a dreptului de participare al acelor operatori economici care nu detin exact acele produse”, a precizat administratorul firmei MDT Inovativ SRL in contestatia depusa la Consiliul National de Solutionare a Contestatiilor, conform cnsc.ro.

Ca urmare a contestatiei depuse, Consiliul National de Solutionate a Contestatiilor i-a dat caștig de cauza firmei MDT Inovativ SRL și a decis ca:

„Admite contestatia formulata  de SC MDT INOVATIV SRL in contradictoriu  cu  autoritatea  contractanta  ADMINISTRATIA DOMENIULUI PUBLIC SI DEZVOLTARE URBANA SECTOR 6 BUCURESTI.

Dispune anularea procedurii de atribuire in cauza.

Prezenta decizie este obligatorie pentru parti, in conformitate cu prevederile art. 280 alin. (3) din OUG nr. 34/2006 aprobata prin Legea nr. 337/2006 cu modificarile si completarile ulterioare”.

La sfarșitul lunii decembrie a anului 2011, ADP Sector 6 a recunoscut ca cerintele privind achizitiile publice nu au respectat legislatia ȋn vigoare și au modificat o parte din ele.

Aceeași institutie a anuntat prin intermeiul Sistemului Electronic de Achizitii Publice ca urma sa achizitioneaze gard metalic ȋn valoare de 800.000 de lei, ȋnsa fara licitatie. Explicatia gasita de administratie a fost ca “Lucrarile / produsele / serviciile pot fi furnizate numai de un anumit ofertant, din motive legate de protejarea unor drepturi de exclusivitate”. Mai mult decat atat, o asociere de firme necunoscute de bodyguarzi (SC DRUMETUL GUARD SRL si SC STASO PROTECT SRL) urmau sa asigure domeniul public al Sectorului 6 pentru suma de 4,352,670 RON, fara licitatie pentru ca era vorba de „Noi lucrari / servicii, constituind o repetare a lucrarilor / serviciilor existente și solicitate ȋn conformitate cu conditiile stricte conforme cu cele stabilite ȋn directiva”. Trebuie mentionat faptul ca toate aceste spatii pazite cu foarte multi bani intra ȋn atributiile Politiei Locale.

Contactat ȋn legatura cu aceste scandaluri ce ȋl au ca protagonist pe edilul de la 6, Stefan Florescu, președintele PC Sector 6 si potential candidat la Primarie, a declarat reporterilor Ghimpele ca situatia ȋn legatura cu ilegalitatile comise de Cristian Poteraș este mult mai complexa și ca acest lucru se petrece de mult mai mult timp.

Afacerile murdare ale lui Poteraș nu se rezuma doar la Spatii Verzi și le face de mai bine de 8 ani de zile. Nu este singura problema de cheltuire a banului public a lui Poteraș, acesta plateste anveloparea blocurilor cu 55 euro, adica cu 60% mai mult decat restul sectoarelor din București. Afacerile lui Poteraș din sectorul 6 sunt cele cu retrocedari unde are dosar penal și este trimis ȋn judecata pentru retrocedari abuzive de terenuri. Toate afacerile cu spatii verzi, chioșcuri pe domeniul public și panouri publictare pe spatii verzi sunt afaceri care trebuie aratate opiniei publice. Ridicarile auto sunt controlate de clanul Vasiloi.. Eu lupt ȋmpotriva abuzurilor din sectorul 6 de cinci ani”, a declarat pentru Ghimpele Stefan Florescu.