Lucerna o planta de nutret extrem de valoroasa. Aceasta rezista excelent atat la secete cat si la frig. In plus, se regenereaza extraordinar de repede si de bine dupa procesul de cosire. Lucerna se cultiva din cele mai vechi timpuri si la noi in tara cultivarea sa este foarte populara. Insa, pentru a cultiva lucerna este esential sa cunosti toate informatiile legate de cultivarea si intretinerea acesteia.

Ce trebuie sa stii despre lucerna

Aceasta planta furajera perena se incadreaza in familia leguminoaselor si poate ajunge la inaltimea de aproximativ 2 metri in sol. Cultivarea sa se realizeaza pe suprafete foarte intinse si de cele mai multe ori se confunda extrem de usor cu trifoiul clasic in primele etape de vegetatie. In plus, este nevoie de stomp erbicid pentru o pregatire excelenta astfel incat sa se obtina rezultatele dorite. Incepand cu luna mai, aceasta planta incepe sa infloreasca, proces care dureaza pana in luna octombrie. Durata sa de viata este de pana la 10 ani, iar productia lucernei este de-a dreptul impresionanta. Lucerna se foloseste atat sub forma de fan uscat cat si ca masa verde. De asemenea, este important de stiut ca lucerna este bogata in potasiu, calciu, substante estrogene, fier si caroten.

Soiuri de lucerna

In Romania se cultiva la momentul actual soiuri provenite din alte tari si soiuri genetic romanesti. Principalele soiuri cultivate in tara noastra sunt: Primula si Pomposa, Magnat, Fundulea, Gloria, Roxana, Cezara, Mihaela si Triumf. Principalul avantaj al soiurilor romanesti este acela ca sunt foarte rezistente la seceta si iernare, iar valoarea lor nutritiva este una foarte ridicata. Totodata, valoarea nutritiva este extraordinara iar adaptabilitatea la conditiile pedoclimatice este excelenta. Prin urmare, o afacere cu lucerna are toate sansele sa devina una profitabila daca respecti toti pasii pentru cultivarea si intretinerea acesteia.

Semanatul lucernei

In ceea ce priveste semanatul acestei plante, cel mai important aspect il reprezinta conditiile ideale pentru aceasta planta. Prin urmare, trebuie sa stii ca lucerna iubeste apa si astfel este mult mai productiva atunci cand exista irigari abundente. Tocmai acesta este si motivul pentru care este de preferat cultivarea ei in zonele de campie si luncile raurilor mari. Vei obtine o cultura sanatoasa si bogata in zone precum Campia Transilvaniei, Campia Dunarii, estul Campiei Braganului si Dobrogea. Semanatul se realizeaza la inceputul primaverii sau la inceputul toamnei, insa perioada optima este inceputul toamnei.

Intretinerea lucernei

Atunci cand nu exista precipitatii in zona in care lucerna a fost cultivata, este important sa se asigure o irigare cat mai eficienta pentru a obtine o crestere substantiala a productiei. Totodata, este esential sa stii si cum sa combati buruienile aparute in cultura de lucerna. Aceasta planta este sensibila la buruieni mai ales in primul an de la semanat. Ceea ce trebuie sa faci este sa folosesti un erbicid bun pentru a combate eficient buruienile existente in cultura de lucerna. Deseori, se utilizeaza si o masura preventiva insa aceasta nu este intotdeauna eficienta. Tocmai de aceea, este esential sa se urmareasca cu atentie cultura si sa se tina cont de masurile de prevenire si combatere.

Recoltarea lucernei

Este important sa stii cand se seamana lucerna dar si cand se recolteaza aceasta. Daca recoltarea acestei plante se realizeaza tarziu, atunci productia va fi cu siguranta sub asteptari. Mai mult decat atat, furajul va fi unul de calitate extrem de slaba. Nu se recomanda sub nici o forma ca recoltarea sa se faca atunci cand planta este complet inflorita. Perioada de recoltare optima este cuprinsa inceputul si mijlocul fazei de inflorire. In cazul in care recoltarea nu se realizeaza in aceasta perioada, atunci plantele se vor rari considerabil. In urmatorii ani, se recomanda ca recoltarea sa se faca si mai devreme, chiar in perioada imbobocirii. Retine ca ultima recoltare din an trebuie facuta cu cel putin o luna inainte de inghet.