Chiropractica are la baza un principiu conform caruia corpul uman are puterea de a se vindeca in momentul in care sistemul osos este perfect aliniat iar sistemul nervos functioneaza optim. Pentru a atinge aceste obiective, chiropracticianul isi foloseste mainile sau un anumit instrument pentru a manipula eficient vertebrele. Afla mai jos ce este de fapt chiropractica si cu ce se ocupa aceasta terapie atat de populara in ziua de azi peste tot in lume.

Ce este Chiropractica?

Aceasta metoda a fost descoperita de Daniel Palmer, care a reusit sa vindece un angajat de surzenie lucrand la a reaseza in mod corect anumite oase ale coloanei vertebrale. In momentul in care s-a produs aceasta reusita, Palmer si-a dedicat tot timpul studiului amanuntit al coloanei vertebrale, zona care este strans legata de multe afectiuni, inclusiv vertij. Descoperirea sa in ceea ce priveste aceasta parte a corpului uman a fost ca face parte din cele trei elemente fundamentale. Asadar, coloana vertebrala inconjoara si protejeaza eficient maduva spinarii, este un punct de sprijin pentru mai multi muschi si este realizata din mai multe oase unite si implicit la fel de multe articulatii. Chiropractica functioneaza, asadar, prin corectarea problemelor articulatiilor.

Ce implica aceasta tehnica?

Aceasta tehnica nu este una complicata insa este foarte stricta. Este nevoie sa stii cu exactitate ce miscari sa faci pentru a obtine rezultatul dorit. Un chiropractician isi foloseste atat mainile cat si forta fizica astfel inca sa realizeze anumite miscari asupra diferitelor parti ale corpului uman. Aceasta tehnica implica atat impingeri cat si rotiri sau trageri. Intensitatea acestora este de la medie la mare, in functie de rezultatul care se doreste. Toate aceste miscari au ca scop eliberarea tensiunii de la nivel osos si muscular. In unele situatii aceste miscari pot fi usor dureroase, insa cu siguranta nu s epune problema unor dureri insuportabile.

Ce presupune o sedinta de Chiropractica?

Prima sedinta implica o investigatie atenta a coloanei vertebrale si anamneza, adica istoricul pacientului. Chiropracticianul analizeaza prin palpare si prin observare zona dureroasa. Totodata, in anumite situatii, se fac unele analize astfel incat sa se vada daca exista vreo cauza infectioasa ori alte probleme de sanatate care au nevoie de un alt tip de tratament. Chiropracticianul isi directioneaza forta aproape identic asa cum ar face-o muschii, determinand pozitia optima pentru asezarea unui anumit os in pozitia corecta.  Scopul acestor miscari este acela de a debloca un anumit segment vertebral. De obicei, acest tip de tratament se imparte in trei etape. Insa, numarul de sedinte depinde in functie de situatie.

Ce afectiuni se trateaza prin Chiropractica?

Exista mai multe afectiuni care pot fi tratate eficient prin aceasta tehnica. De exemplu, hernia de disc poate fi tratata eficient, la fel si lumbago, sciatica, deformari ale coloanei vertebrale, functia defectuoasa a soldului si a pelvisului, durerea de cap, accidentele de sport si durerile articulatiiloe membrelor. Asa cum am mentionat mai devreme, in functie de gravitatea cazului, pot fi necesare mai multe sedinte de terapie. Insa, anumite afectiuni mai putin serioase se pot rezolva extrem de usor si de rapid. Asadar, daca te confrunti cu una dintre problemele de sanatate mentionate mai sus, este o idee foarte buna sa consulti un chiropractician.

Indicatii si contraindicatii

Cercetarile au determinat ca este foarte putin probabil ca aceasta metoda terapeutica sa fie daunatoare. Un chiropractician nu iti poate oferi decat beneficii. Totusi, in cazul in care exista anumite afectiuni de sanatate precum cancer, boli neurologice, boli infectioase sau fracturi, tratamentul chiropractic este contraindicat. Tehnica este extrem de eficienta pentru dureri de spate, nevralgii, dureri de piept, ametei, migrene, artrita si reumatism. Mai mult decat atat, infertilitatea si indigestia pot fi ameliorate ca urmare a imbunatatirii fluxului energetic dupa un astfel de tratament.