Sursa foto: Shutterstock

Mierea cu cătină este o combinație puternică ce prezintă numeroase beneficii pentru sănătate. Mierea este un produs natural, dulce, rezultat al muncii albinelor, cu proprietăți deosebite la nivelul organismului uman. Cătina este o minune a naturii ce are o influență pozitivă asupra sănătății generale. Mierea cu cătină are un puternic efect antioxidant, susține sistemul cardiovascular și gastrointestinal, întărește imunitatea, sprijină vindecarea rănilor, prin conținutul bogat de vitamine, minerale și nutrienți esențiali organismului. 

Prezentăm în acest material proprietățile terapeutice ale mierii cu cătină și modul în care acest amestec acționează asupra organismului pentru ca tu să știi când poți folosi acest produs și în ce condiții. 

Compoziție inedită

Mierea este un lichid dulce, produs de albine din nectarul plantelor cu flori diferite. Deși conține preponderent zahăr, mierea mai are în compoziție: aminoacizi, vitamine, minerale, proteine, enzime, acizi organici, substanțe volatile, polifenoli. Dintre minerale și vitamine amintim: potasiu, magneziu, calciu, fier, fosfor, sodiu, mangan, zinc, dar și vitaminele B1, B2, B3, B5, B6, B9, C. (1)

Cătina are numeroși nutrienți și compuși bioactivi. Vitaminele C, A, E, B6, B12, dar și mineralele, polifenolii, acizii grași și fitosterolii oferă beneficii variate sănătății. Combinația dintre cele două elemente a condus la crearea unui super aliment, considerat elixir pentru combaterea numeroaselor probleme de sănătate. (2)

Mierea cu cătină are beneficii, proprietăți, utilizări pe care nu le conștientizezi pe deplin, așadar continuă să citești acest material pentru a afla mai multe și pentru a te bucura de toate avantajele oferite de acest produs. 

Efect antioxidant puternic

Mierea cu cătină are proprietăți antioxidante, antiinflamatorii, antimicrobiene, anticanceroase, neuroprotectoare și hepatoprotectoare. Acest amestec are un puternic efect antioxidant ceea ce înseamnă produsul are posibilitatea de a proteja corpul împotriva stresului oxidativ și de a diminua sau chiar limita daunele pe care radicalii liberi le pot produce la nivelul organismului în mod normal. (1), (3)

Susține sănătatea sistemului cardiovascular

Se știe că mierea poate reduce riscul apariției bolilor cardiovasculare pe fondul antioxidanților conținuți. Mierea cu cătină poate preveni instalarea unor boli cardiovasculare, având implicații și la nivelul colesterolului pe care îl ține sub control sau a tensiunii arteriale pe care o păstrează în limitele normale. Pentru a beneficia de aceste proprietăți terapeutice ale mierii cu cătină, moderația și administrarea în doze mici este cheia. (3), (4) 

Sprijină întărirea sistemului imunitar

Prin efectele sale antioxidante, antiinflamatorii, antibacteriene și antivirale, mierea cu cătină susține sistemul imunitar să lupte cu agenții patogeni care pot pătrunde în organism și care determină afecțiuni diverse când corpul nu poate să îi elimine rapid. 

Contribuie la buna funcționare a tractului gastrointestinal

Mierea cu cătină ajută la ameliorarea afecțiunilor tractului gastrointestinal, așa cum este diareea ce apare în gastroenterită. În plus, mierea cu cătină are toate șansele să fie un sprijin benefic și în ceea ce privește rehidratarea orală sau pentru diminuarea simptomelor neplăcute ale indigestiei. (2), (3)

Protejează pielea

Mierea cu cătină susține vindecarea rănilor fiind considerată un leac naturist pentru arsuri sau leziuni superficiale ale pielii. Mierea cu cătină are un conținut bogat de vitamine și acizi grași care favorizează circulația sângelui și reduce semnele de îmbătrânire. Toți compușii acestui produs sporesc hidratarea și cresc elasticitatea pielii, oferind un aspect de netezire. 

Un produs ce oferă atât de multe proprietăți terapeutice asupra organismului este contraindicat copiilor cu vârsta sub 1 an, tuturor celor alergici la miere, produse apicole sau cătină, femeilor însărcinate sau celor care alăptează. Înainte de a introduce mierea cu cătină în dietă ar trebui să vorbești cu medicul specialist, mai ales dacă ai boli cronice diagnosticate pentru care primești tratament medicamentos. (3), (4)

Materialul despre proprietățile terapeutice ale mierii cu cătină și a modului în care acționează asupra organismului este strict informativ, așadar cere sfatul medicului înainte de a utiliza acest preparat ca parte a unei diete echilibrate și sănătoase și consumă produsul cu moderație!

Surse de informare: 

1. Everything to know about the Health Benefits of Honey –  https://www.healthline.com/nutrition/benefits-of-honey

2. Sea Buckthorn – Uses, Side Effects, and More –  https://www.webmd.com/vitamins/ai/ingredientmono-765/sea-buckthorn

3. Honey –  https://www.mayoclinic.org/drugs-supplements-honey/art-20363819#:~:text=In%20addition%20to%20its%20use,burns%20and%20promote%20wound%20healing.

4. Health Benefits of Sea Buckthorn –  https://www.webmd.com/diet/health-benefits-sea-buckthorn