Sanatatea mamara este un aspect esential al sanatatii feminine. Descopera cum poti avea grija de tine pentru a te proteja eficient impotriva cancerului de san si de ce testele de screening regulat iti pot salva, la un moment dat, viata!

Importanta sanatatii mamare

Importanta sanatatii mamare nu poate fi subliniata suficient, avand in vedere ca, potrivit Organizatiei Mondiale a Sanatatii, cancerul de san este cel mai frecvent tip de cancer la femei la nivel global si reprezinta a doua cauza principala de deces prin cancer la femei. Intelegerea si constientizarea rolului pe care sanatatea mamara il joaca in starea generala de sanatate este primul pas in gestionarea acestui aspect al sanatatii femeilor [1]. 

Implicatiile sanatatii mamare asupra sanatatii generale a unei femei sunt, de asemenea, semnificative. Afectiuni mamare precum cancerul de san pot avea un impact devastator asupra sanatatii si bunastarii unei femei. In plus, exista o legatura intre sanatatea mamara si sanatatea sistemului reproducator, precum si cu sanatatea mintala si emotionala.

Un aspect crucial al sanatatii mamare este reprezentat de preventia si detectarea timpurie a problemelor. Prin efectuarea regulata a auto-examinarilor mamare si a mamografiilor, femeile pot detecta schimbari sau probleme la nivelul sanilor inainte ca acestea sa devina grave. Atunci cand este necesar, se pot recomanda si alte investigatii suplimentare:  elastografie mamara, RMN mamar, punctie mamara sau biopsie. Detectarea timpurie a cancerului de san poate creste semnificativ sansele de supravietuire [2].

Sanatatea mamara are, de asemenea, un impact psihologic semnificativ asupra femeilor. Problemele mamare pot afecta stima de sine, imaginea de sine si calitatea vietii unei femei. Este esential sa se discute si despre aspectele psihologice ale sanatatii mamare si sa se ofere suport si ingrijire adecvate.

Cum sa-ti monitorizezi sanatatea mamara: ghid pas cu pas

Monitorizarea sanatatii mamare este esentiala pentru toate femeile, indiferent de varsta. Primul pas in acest proces este auto-examinarea regulata, care ar trebui sa aiba loc o data pe luna. In acest proces este important sa palpezi ambii sani pentru a detecta orice modificari. Auto-examinarea poate fi efectuata in trei ipostaze simple: in fata oglinzii, in timpul dusului si in pozitie culcata. Orice modificare sau anomalie care se observa ar trebui sa fie raportata imediat medicului [3].

Pe langa auto-examinare, vizitele regulate la medic sunt esentiale pentru monitorizarea sanatatii mamare. Este recomandat sa se consulte un ginecolog sau un specialist in senologie cel putin o data pe an. Aceste controale pot identifica problemele inainte ca simptomele sa devina evidente, ceea ce poate contribui la un diagnostic precoce, crescand astfel sansele de vindecare [1]. 

Un alt aspect important al monitorizarii sanatatii mamare este mamografia. Aceasta investigatie radiologica permite identificarea precoce a tuturor modificarilor structurale ale sanului. Femeile cu varsta de 40 de ani sau mai mare ar trebui sa faca o mamografie anuala. Dupa varsta de 55 de ani, mamografia poate fi facuta o data la doi ani sau mai des, in functie de recomandarea medicului [2]. 

Inainte de varsta de 40 de ani, in cazul femeilor cu sani cu structura densa sau al femeilor care alapteaza, testul de screening preferat este ecografia. Aceasta este, de asemenea, utilizata pentru a obtine mai multe informatii referitoare la eventuale modificari patologice identificate in timpul mamografiei [1].

La femeile cu factori de risc suplimentari pentru cancerul de san, in special pentru cele cu un istoric familial puternic de cancer mamar sau care au mutatii ale genei BRCA, RMN-ul mamar poate fi alternativa recomandata ca test de screening pentru cancerul mamar [2].

Masuri preventive pentru sanatatea mamara

Prevenirea bolilor mamare incepe prin cunoasterea si intelegerea propriului corp. Auto-examinarea sanilor este o masura esentiala pe care fiecare femeie ar trebui sa o adopte. Prin aceasta, femeile devin familiare cu aspectul si textura normala a sanilor lor, astfel incat sa poata identifica orice modificare. Auto-examinarea ar trebui efectuata lunar, preferabil la cateva zile dupa menstruatie.

Adoptarea unui stil de viata sanatos este, de asemenea, o componenta esentiala a prevenirii bolilor mamare. O dieta echilibrata, bogata in fructe, legume si cereale integrale, poate ajuta la mentinerea greutatii corporale optime si la reducerea riscului de cancer mamar. Exercitiul fizic regulat, de cel putin 150 de minute pe saptamana, contribuie la mentinerea unei greutati sanatoase si la reducerea riscului de cancer mamar. Renuntarea la fumat si limitarea consumului de alcool sunt, de asemenea, factori importanti in preventia bolilor mamare [3].

Sanatatea mamara este esentiala pentru starea de bine a fiecarei femei. Intelegerea importantei acesteia, monitorizarea regulata si adoptarea unor masuri preventive pot face diferenta in ceea ce priveste mentinerea unei stari de sanatate optime.

Surse

1. “Breast Health: 3-Step Plan for Preventive Care.” Www.hopkinsmedicine.orgwww.hopkinsmedicine.org/health/wellness-and-prevention/breast-health-preventive-care, accesat la 18.01.2023;

2. CDC. “CDC – Basic Information about Breast Cancer.” CDC, 2019,  www.cdc.gov/cancer/breast/basic_info/index.htm, accesat la 18.01.2023;

3. “Women’s Health Breast Health.” Mayo Clinic, 2019,  www.mayoclinic.org/healthy-lifestyle/womens-health/basics/breast-health/hlv-20049411, accesat la 18.01.2023.