Cand HMCS Ottawa a intrat la rasaritul soarelui in corpul de apa aglomerat si critic din punct de vedere strategic, acesta a fost flancat de trei nave de razboi chineze inarmate cu rachete si torpile. Ei au reflectat miscarile lui Ottawa pentru intreaga traversare de 17 ore. Canada a facut calatoria impreuna cu USS Ralph Johnson, un distrugator de rachete ghidate de Marina SUA, in ceea ce ambele tari descriu drept un exercitiu de libertate de navigatie.

„Deplasarea prin stramtoarea Taiwan inseamna a demonstra un Indo-Pacific liber si deschis”, a spus Sam Patchell, ofiterul comandant al navei canadiane.  

„Singurul mod in care putem face asta este sa venim aici si sa semnalam”.

China revendica proprietatea stramtorii

Stramtoarea Taiwan are o latime de 160 de kilometri in punctul sau cel mai ingust si separa China continentala de Taiwan. Guvernul chinez sustine atat Taiwanul, cat si stramtoarea ca fiind proprii si a descris trecerile navale anterioare drept „crezand necazuri”.

Purtatorul de cuvant al Ministerului chinez de Externe, Wang Wenbin, a declarat intr-o conferinta de presa din iunie ca China este ferm hotarata sa-si apere suveranitatea si securitatea, precum si pacea si stabilitatea regionala.

Nici Canada, nici SUA nu recunosc independenta Taiwanului. Ambele sunt printre majoritatea tarilor care insista ca stramtoarea Taiwan este in mare parte ape internationale prin care comertul global si navele de razboi pot trece nestingherite.

Multe natiuni – inclusiv Canada – doresc sa protejeze Stramtoarea ca o cale navigabila internationala. Conform dreptului international, China are jurisdictie exclusiva asupra celor 12 mile marine (22 de kilometri) de pe coasta sa. De asemenea, revendica zona de langa coasta Taiwanului.

 Dar, in calitate de semnatar al Conventiei Natiunilor Unite privind dreptul marii, China nu are drepturi exclusive de navigatie in afara acestei zone.

China nu a raspuns inca oficial la traversarea Stramtorii de catre marinele canadiene si americane – desi este probabil sa o considere provocatoare, pe baza reactiilor din trecut.

 Distrugatorii chinezi se confrunta cu o nava de razboi canadiana in apele din largul Taiwanului

Fregata canadiana HMCS Ottawa, aflata intr-o misiune comuna de patrulare cu nave de razboi americane si japoneze in Marea Chinei de Est, a avut un moment tensionat cu un distrugator de rachete ghidat de chinez.

Nava de razboi canadiana in alerta maxima

Toate navele de razboi au actionat profesional in timpul traversarii, mentinand separarea in siguranta una de cealalta.

Insa echipajul HMCS Ottawa a petrecut saptamani intregi in pregatiri inainte de desfasurarea lor de la Esquimalt, BC, pe insula Vancouver. Aceste exercitii au inclus raspunsul la atacurile cu torpile si rachete, incendiu, coliziuni si avarii la nava.

Avioanele de lupta chineze au zburat de mai multe ori pe un curs de interceptare catre nava, dar au deviat de la cursul lor la mai mult de 30 de kilometri distanta.

O nava de razboi taiwaneza a umbrit, de asemenea, miscarile canadiene, lasand HMCS Ottawa sa separe cele doua parti. 

China are intentia declarata de a reuni insula cu continentul, iar Taiwanul se teme ca va face acest lucru cu forta. China are acum cea mai mare marina din lume dupa numarul de nave si a crescut exponential cheltuielile militare in ultimii 15 ani.

Canada printre putinele tari care fac traversarea

In timp ce Marina Canadei este departe de a fi cea mai mare din lume, tara este una dintre relativ putinele dispuse sa trimita nave de razboi prin stramtoarea Taiwan.

Inainte de traversarea din septembrie, o alta fregata canadiana a urmarit in iunie cum un distrugator chinez accelera si intrerupea USS Chung Hoon, un distrugator de rachete ghidate american.

China a descris disputa Stramtorii Taiwan ca o problema interna, respingand interferenta internationala.

Dar Yuki Tatsumi, co-director al programului Stimson Center pentru Asia de Est, un think-tank de la Washington, spune ca implicarea Canadei respinge aceasta gandire.

„China se va gandi de doua ori sa faca ceva atata timp cat aceasta problema devine mai globala”, a spus Tatsumi.

„Exprimarile de interes in timp de pace ar putea functiona impotriva [Republicii Populare Chineze] chiar si gandindu-se sa recurga la scenarii violente”.

Fregata canadiana evitand navele in timpul traversarii

Stramtoarea Taiwan este intesata de mari transportatoare de marfa si mici nave de pescuit. Le cere celor care conduc HMCS Ottawa sa scaneze in mod constant orizontul si sa urmareasca contactele pe radar.

Se stie ca submarinele chineze traverseaza regiunea, asa ca observatorii de pe podul de comanda al navei canadiane au fost instruiti sa urmareasca periscoapele care se uita prin suprafata apei, in timp ce echipamentul sonar din camera de operatiuni a navei era echipat in permanenta.

La un moment dat, USS Ralph Johnson a deviat brusc cursul ca raspuns la o mica barca alba.

La prima vedere, parea a fi o nava de pescuit. Dar o inspectie mai atenta a scos la iveala un sistem radar neobisnuit, ceea ce a dus la suspiciunea ca ar putea fi o nava de supraveghere sub acoperire folosita de armata chineza. 

 „Unele masini de politie nu au marcajele laterale, iar altele au”, a spus Patchell in timp ce Ottawa se deplasa in jurul navei suspecte.

„O vom investiga, vom lua niste imagini si o vom impartasi cu echipa noastra… exista tot felul de modalitati de a infunda ceea ce faci aici.”

Desfasurarea HMCS Ottawa continua

Fregata canadiana se afla intr-o desfasurare de aproape cinci luni si navigheaza acum in Marea Chinei de Sud, prin care trec anual peste 4,6 trilioane de dolari in marfuri, o treime din tot comertul global. 

Marea Chinei de Sud este, de asemenea, supusa pretentiilor teritoriale ale Chinei, asa ca exercitiul libertatii de navigatie a Canadei va continua.

China contesta dreptul de proprietate asupra anumitor insule, cum ar fi cele revendicate mult timp de Filipine.

De asemenea, a construit insule artificiale si a facut revendicari teritoriale asupra apei din jurul lor. A amplasat echipamente militare pe aceste insule si, intre 2014 si 2016, a construit mai multa suprafata insula noua decat toate celelalte natiuni combinate in istorie.

Statele Unite au considerat ca pretentiile Chinei in Marea Chinei de Sud sunt ilegale.