Administratia Biden anuleaza singurele sapte contracte de inchiriere de petrol si gaze din Arctic National Wildlife Refuge din Alaska. Contractele de inchiriere au fost initial emise de administratia Trump din cauza protestelor ecologistilor si a unor grupuri de nativi din Alaska care sustin ca regiunea ar trebui protejata ca habitat esential al vietii salbatice.

In ianuarie 2021, administratia Trump a emis noua contracte de inchiriere care acopera peste 430.000 de acri; administratia Biden a anulat si rambursat deja doua dintre contracte de inchiriere la cererea detinatorilor de arendare. Autoritatea pentru Dezvoltare Industriala si Export din Alaska, o corporatie de dezvoltare economica detinuta de stat, a detinut restul de sapte contracte de inchiriere – aceasta actiune se aplica acelor tracturi.

„Prin actiunea de astazi, nimeni nu va avea dreptul de a fora petrol intr-unul dintre cele mai sensibile peisaje de pe Pamant”, a declarat Deb Haaland, in timpul unei convorbiri cu reporterii care au anuntat mutarea.

Raspunsurile de la Capitol Hill au fost critice

Miscarea a atras o respingere rapida din partea celor doi senatori republicani din Alaska, care au votat initial pentru Tax Cut and Jobs Act din 2017, legea care ia cerut lui Trump sa organizeze vanzarea inchirierii de petrol si gaze.

Vorbind cu reporterii din Capitoliu, senatorul Dan Sullivan l-a acuzat pe Biden ca nu respecta legea.

„Tocmai au smuls acele contracte de inchiriere”, a spus Sullivan. „Dar acum ne vom pregati pentru urmatoarea vanzare de inchiriere. Da-mi o pauza. Cine dracu’ in mintea lor sanatoasa ar investi bani intr-o vanzare de inchiriere cand tocmai s-au uitat la prima vanzare de leasing cum era smulsa?”

Administratia este obligata sa mai detina cel putin o alta vanzare de leasing in ANWR. Inalti oficiali ai administratiei au declarat ca „intentioneaza sa respecte legea” in ceea ce priveste acel mandat care necesita o alta vanzare a inchirierii pana in decembrie 2024.

Vanzarea initiala, desfasurata in ultimele saptamani ale administratiei Trump, a atras in mod neasteptat de putin interes in industrie. Marile companii petroliere nu au participat, iar statul Alaska a fost cel mai mare ofertant.

Senatorul Lisa Murkowski le-a spus reporterilor de pe Hill ca doreste sa faca presiuni asupra lui Biden pentru a-si anula decizia, dar a avertizat ca este „incredibil sa credem ca oamenii vor avea incredere in aceasta administratie pentru orice are legatura cu petrolul din Alaska”.

Haaland a spus ca evaluarile de mediu facute sub administratia Trump pentru a permite vanzarile de leasing au fost „fundamental viciate si se bazeaza pe o serie de deficiente legale fundamentale”.

Potrivit unui comunicat al Casei Albe Biden, aceasta include esecul de a analiza in mod adecvat o gama rezonabila de alternative si de a cuantifica in mod corespunzator emisiile de gaze cu efect de sera din aval, precum si esecul de a interpreta in mod corespunzator legea fiscala din 2017.

Administratia a declarat ca anuntul „nu are impact asupra drepturilor valabile existente” de la dezvoltarea contractelor de inchiriere.

Grupurile ecologiste aplauda, cu prudenta

Refugiul, denumit in mod obisnuit ANWR, este un habitat pentru animale salbatice, inclusiv ursi grizzly si polari, caribu si sute de mii de pasari migratoare. De zeci de ani a fost centrul unei batalii politice si juridice in desfasurare legata de foraj. Anuntul a fost in mare masura aplaudat de grupurile de protectie a mediului.

Casa Alba a anuntat, de asemenea, noi protectii pentru milioane de acri de pe versantul nordic al Alaska si in Oceanul Arctic. Peste 13 milioane de acri din Rezervatia Nationala de Petrol-Alaska , o zona vasta de teren de pe versantul de nord al Alaska, vor fi interzise forarii de petrol si gaze, ca urmare a unei propuneri de la inceputul acestui an.

Desi noile reglementari vor bloca inchirierea de petrol si gaze noi in zonele protejate, ele nu vor bloca dezvoltarea contractelor de inchiriere existente, inclusiv controversatul Proiect Willow al ConocoPhillips.

Proiectele de foraj de petrol din Alaska au fost de prim rang atat pentru administratie, cat si pentru alegatori in acest an. Cel mai recent anunt vine la cateva luni dupa ce Biden a aprobat proiectul Willow, cea mai mare dezvoltare petroliera noua din Alaska in ultimele decenii, ceea ce a dus la revenirea administratiei.

In timp ce organizatiile de sustinere a climei si a mediului au laudat in mare masura schimbarile recente, unele au cerut si actiuni suplimentare din partea administratiei, in special pentru a bloca proiectele viitoare.

„Nu ne putem opri aici daca vom aborda criza climatica din Arctica”, a declarat Mike Scott, directorul national de campanie pentru petrol si gaze al Sierra Club, intr-o declaratie. „Obiectivele climatice pe care le-a stabilit presedintele Biden sunt necesare si ambitioase, iar proiectele masive de petrol si gaze precum Willow nu fac decat sa ne indeparteze de a le atinge”.

Directorul interimar de campanie al Oceanei, Michael Messmer, intr-o declaratie in care doreste ca Biden sa opreasca forajele offshore „prin emiterea unui plan cincinal fara noi contracte de inchiriere”.

Altii, precum avocatul Earthjustice Alaska, Jeremy Lieb, au cerut Departamentului de Interne sa efectueze o analiza completa a impactului climatic al potentialei dezvoltari a combustibililor fosili in Arctica de Vest.

Inalti oficiali ai administratiei au spus ca nu au un calendar actualizat cu privire la celelalte vanzari de inchiriere impuse de legea din 2017 in 2024.

Cel mai recent, Elise Joshi, o activista pentru schimbarile climatice din grupul Gen Z for Change, a intrerupt-o pe secretara de presa a Casei Albe, Karine Jean Pierre, pentru a confrunta administratia in mod special cu preocuparile legate de proiectul Willow.

Dar administratia a insistat ca noile protectii sunt separate de deciziile privind proiectul Willow.

„Sunt doua procese complet diferite”, a declarat un inalt oficial al administratiei.

Aprobarea sa a starnit ingrijorari din partea altor tineri alegatori, care vad climatul ca o problema electorala mai importanta decat omologii lor mai in varsta.