Presedintele Joe Biden a incercat sa minimizeze frictiunile cu China si a insistat ca nu incearca sa limiteze ascensiunea tarii, chiar daca si-a petrecut un weekend in Asia, intarind legaturile cu alte tari considerate bastionuri impotriva influentei economice si militare ale Chinei.

„Nu vreau sa opresc China”, a spus Biden la o conferinta de presa, la cateva ore dupa ce a sosit aici, in capitala Vietnamului, pentru intalniri cu liderii tarii. „Vreau doar sa ma asigur ca avem o relatie cu China care este in sus si in sus, indreptata – toata lumea stie despre ce este vorba.

„Nu cautam sa ranim China – sincer”, a adaugat el. „Toti suntem mai bine daca China se descurca bine.”

Biden a vorbit intr-o parte a lumii pe care, in sine, Beijingul ar putea o considera o provocare. Vietnamul are o granita cu China, iar conducerea sa s-a dezamagit de incursiunile Beijingului in apele teritoriale ale tarii. Preocupat de actiunile Chinei, Vietnamul si-a recalibrat legaturile diplomatice, iar duminica a ridicat SUA la cel mai inalt nivel al sistemului sau, la egalitate cu China.

„De ce naiba ar merge presedintele Biden in Vietnam, in afara de China?” a spus Matthew Pottinger, consilier adjunct pentru securitate nationala la Casa Alba in administratia Trump.

Biden a facut o calatorie de mare profil in Vietnam dupa ce a participat la summitul G20 din India, unde a purtat discutii private cu omologul sau, prim-ministrul Narendra Modi. India, de asemenea, s-a ciocnit cu China in dispute la granita care au alimentat tensiunile intre cele doua state cu arme nucleare. 

Presedintele chinez Xi Jinping a ales sa sara peste varful natiunilor bogate ale lumii, primul pe care l-a ratat in cei 10 ani in care a detinut puterea. Procurand o deschidere, Biden a folosit summitul pentru a anunta proiecte feroviare si maritime ambitioase care ar putea concura cu tipul de investitii in infrastructura pe care China le-a facut in diferite tari pe care le-a atras pe orbita sa.  

Itinerarul lui Biden, oprindu-se in doua tari care se invecineaza cu China, a deranjat Beijingul. Mao Ning de la Ministerul Afacerilor Externe al Chinei a spus ca SUA trebuie sa „renunte la mentalitatea Razboiului Rece si la mentalitatea jocului cu suma zero”.

Intrebat direct despre acest comentariu, Biden a spus la conferinta de presa: „Cred ca ne gandim prea mult in termenii Razboiului Rece. Nu e vorba de asta. Este vorba despre generarea de crestere economica si stabilitate in toate partile lumii. Si asta incercam sa facem.”

In timp ce gestioneaza rivalitatea cu China, Biden si-a incadrat efortul de a extinde parteneriatele cu tarile asiatice ca o incercare de a le ajuta sa prospere si sa ridice nivelul de trai.

„Nu are nimic de-a face cu ranirea Chinei sau cu ajutorul Chinei”, a spus Biden. „Are de-a face cu totul, de la schimbarile climatice pana la asigurarea faptului ca aceste tari pot avea succes economic si pot creste.”

Oprirea de doua zile a lui Biden in Vietnam exemplifica caracterul perisabil al aliantelor globale. Nu cu mult timp in urma, in toata istoria, o vizita prezidentiala la Hanoi ar fi fost de neimaginat. Caderea Saigonului in 1975 a pus capat unui razboi pe care o succesiune de presedinti americani l-au purtat in credinta eronata ca preluarea tarii de catre Ho Chi Minh va rasturna un domino crucial si, prin urmare, va raspandi comunismul in intreaga regiune. 

O jumatate de secol mai tarziu, cel de-al 46-lea presedinte al Americii s-a asezat la o masa lunga in sediul Partidului Comunist din Hanoi, sub privirea statuii lui Ho Chi Minh.

„Vietnamul si Statele Unite sunt parteneri esentiali in ceea ce as spune ca este un moment foarte critic”, a spus Biden in declaratia sa de deschidere.

Din comentariile secretarului general Nguyễn Phu Trọng se pare ca acesta a urmarit cursa prezidentiala a Americii.

Una dintre vulnerabilitatile politice ale lui Biden este varsta lui. La 80 de ani, este cel mai in varsta presedinte din istoria SUA, iar sondajele arata ca multi alegatori nu sunt convinsi ca mai are pana la un mandat de patru ani. John Bolton, un consilier pentru securitate nationala sub Trump, a declarat intr-un interviu ca atunci cand Biden se intalneste cu liderii mondiali, „probabil ca vor, sincer, sa-l priveasca in ochi si sa vada daca va reusi inca cinci ani”.

Trọng era mai caritabil. In declaratiile sale de deschidere, el i-a spus lui Biden: „N-ai imbatranit nici o zi si as spune ca arati chiar mai bine decat inainte”.

„Fiecare trasatura a dumneavoastra, domnule presedinte, este foarte complementara pentru imaginea dumneavoastra”, a adaugat el.

 La asta, Biden, care se bucura sa glumeasca despre varsta lui, a ras.