Pe 2 ianuarie 2021, fostul presedinte Donald Trump i-a cerut secretarului de stat al Georgiei, Brad Raffensperger, sa „gaseasca” voturile necesare pentru a castiga alegerile din 2020. Apelul telefonic acum infam a ajutat la declansarea unei anchete penale lansate de procurorul districtual al comitatului Fulton, Fani Willis, care analizeaza eforturile lui Trump si aliatii sai de a anula rezultatele alegerilor din 2020.

Iata cum s-a desfasurat pana acum una dintre numeroasele investigatii dcare il implica pe fostul presedinte.

3 noiembrie 2020

Alegatorii se indreapta la urne la alegerile generale din 2020.

7 noiembrie 2020

Mai multe organizatii media,  convoaca alegerile pentru Joe Biden pe baza numarului de voturi electoral proiectat, deoarece mai multe state, inclusiv Georgia, nu au fost inca proiectate.

10 noiembrie 2020

Campania Trump solicita o renumarare manuala in Georgia, unde Biden conduce cu aproximativ 14.000 de voturi din aproape 5 milioane exprimate in cursa prezidentiala.

11 noiembrie 2020

Raffensperger, un republican, anunta ca, din cauza cat de subtire este marja de vot intre Biden si Trump, auditul planificat de stat va declansa o „renumarare manuala completa in fiecare judet” a cursei prezidentiale.

19 noiembrie 2020

Rezultatele auditului la nivel de stat al Georgiei, care a presupus ca judetele numara manual fiecare vot exprimat in cursa prezidentiala, reafirma pe Biden drept castigator — cu o marja de 12.284 de voturi. Este prima data din 1992 cand un democrat va castiga statul.

20 noiembrie 2020

Guvernatorul Georgiei Brian Kemp si Raffensperger certifica rezultatele alegerilor generale, facand oficial faptul ca Biden a castigat cele 16 voturi electorale ale statului.

24 noiembrie 2020

Cele 159 de judete ale Georgiei incep pentru a treia oara numaratoarea voturilor exprimate in cursa prezidentiala, dupa ce campania lui Trump solicita o renumaratoare automata.

6 decembrie 2020

Raffensperger apara integritatea alegerilor generale, spunandu-i  in timpul unui interviu ca biroul sau nu a gasit inca dovezi care sa sustina „frauda sistemica” care ar schimba rezultatul.

7 decembrie 2020

Raffensperger si Kemp recertifica rezultatele alegerilor statului dupa ce o renumaratoare solicitata de Trump confirma inca o data ca Biden a castigat statul. Auditul a constatat ca Biden a castigat cu o marja de 11.779 de voturi.

22 decembrie 2020

Mark Meadows, seful de personal al Casei Albe la acea vreme, viziteaza comitatul Cobb din Georgia pentru a observa un audit de potrivire a semnaturilor.

23 decembrie 2020

Pe fondul auditului de potrivire a semnaturilor din judetul Cobb, Trump suna la un investigator sef din biroul lui Raffensperger pentru a discuta despre audit, spunandu-i anchetatorului ca vor fi laudati pentru ca au gasit erori in numararea voturilor, potrivit unei persoane familiarizate cu apelul.

2 ianuarie 2021

Intr-un apel telefonic de o ora, Trump il suna pe Raffensperger si sustine in mod fals ca „nu a fost posibil” ca el sa fi pierdut si ii cere secretarului sa „gaseasca 11.780 de voturi” – numarul exact de care Trump avea nevoie pentru a castiga Georgia.

“Oamenii din Georgia sunt suparati. Oamenii tarii sunt suparati si nu e nimic rau in a spune asta, stii, ca ai recalculat”, a spus Trump la apel. “Tot ceea ce vreau sa fac este asta: vreau doar sa gasesc 11.780 de voturi, adica unul mai mult decat avem noi… Baieti, am nevoie de 11.000 de voturi, da-mi o pauza.”

Raffensperger a contestat acuzatiile presedintelui, spunand ca datele pe care Trump le citeaza despre zeci de mii de voturi ilegale „sunt gresite”.

10 februarie 2021

Procurorul districtual al judetului Fulton, Fani Willis, o anunta pe Kemp ca biroul ei a lansat o investigatie cu privire la eforturile lui Trump si aliatii sai de a anula rezultatele alegerilor din 2020, potrivit unei scrisori.

Scrisoarea le-a cerut oficialilor de stat sa pastreze orice documente potential legate de alegerile generale din 2020, „cu o atentie deosebita acordata pentru a le pune deoparte si a le pastra pe cele care ar putea fi dovezi ale incercarilor de a influenta actiunile persoanelor care le administrau”, care ar include si documentele lui Trump. apel telefonic cu Raffensperger.

20 ianuarie 2022

Willis solicita sa aseze un mare juriu special in ancheta ei, potrivit unei scrisori. In scrisoarea catre judecatorul-sef al judetului Fulton, Christopher Brasher, Willis a scris ca aceasta miscare este necesara deoarece „un numar semnificativ de martori si potentiali martori au refuzat sa coopereze cu ancheta in lipsa unei citatii care sa le solicite marturia”.

2 mai 2022

Douazeci si sase de jurati sunt selectati pentru un mare juriu special in ancheta lui Willis.

Marele juriu special nu are capacitatea de a returna un rechizitoriu si poate face doar recomandari cu privire la urmarirea penala. In cazul in care ar fi recomandate acuzatii, va ramane la latitudinea lui Willis sa stabileasca daca sa le urmareasca sau nu.

19 iulie 2022

Noile documente judecatoresti dezvaluie ca 16 persoane identificate drept „alegatori falsi” au fost sesizate ca sunt tinta anchetei penale a procurorului judetului Fulton, arata noile documente judecatoresti.

15 august 2022

Avocatul personal al lui Trump, Rudy Giuliani, este informat ca este considerat „o tinta” a anchetei procurorului din judetul Fulton, potrivit unor surse familiare cu problema.

1 noiembrie 2022

Curtea Suprema a SUA respinge cererea senatorului Lindsey Graham de a bloca o citatie pentru marturie in fata marelui juriu special. Graham, dupa alegerile din 2020, a chemat oficialii electorali din Georgia pentru a discuta despre alegeri.

8 noiembrie 2022

Alegatorii se indreapta spre urnele din Georgia pentru alegeri primare in care Raffensperger este candidat pentru realege pentru locul sau de secretar de stat. Trump il sustine pe reprezentantul Jody Hice la primare.

18 noiembrie 2022

Numararea manuala a loturii aleatorii de voturi confirma ca Raffensperger a castigat realegerea, anunta oficialii electorali de stat.

9 ianuarie 2023

Un nou dosar indica faptul ca marele juriu special si-a incheiat munca si si-a prezentat raportul final dupa luni de marturie cu usile inchise.

Juratii au audiat marturiile unora dintre cei mai apropiati aliati si sustinatori ai lui Trump, inclusiv avocatii Rudy Giuliani si John Eastman si senatorul Graham.

24 ianuarie 2023

Willis spune in timpul unei audieri ca deciziile de acuzare in acest caz sunt „iminente”.

13 februarie 2023

Judecatorul din judetul Fulton, Robert McBurney, stabileste ca parti din raportul marelui juriu special pot fi publicate in zilele urmatoare, desi majoritatea raportului va ramane sigilat. Willis a sustinut ca raportul sa ramana sigilat, spunand ca este important sa „avem grija sa protejam drepturile viitorilor inculpati”.

16 februarie 2023

Sunt publicate extrase din raportul marelui juriu special, care dezvaluie ca juriul a recomandat procurorilor sa caute rechizitori impotriva martorilor despre care ei cred ca ar fi mintit in timpul marturiei lor.

„Majoritatea marelui juriu considera ca marturia mincinoasa ar fi putut fi comisa de unul sau mai multi martori care depun marturie in fata sa”, a scris marele juriu in raport. „Marele juriu recomanda procurorului districtual sa caute acuzatii adecvate pentru astfel de infractiuni in care dovezile sunt convingatoare”.

Fragmentele din raport nu enumera numele celor despre care membrii marelui juriu cred ca ar fi comis marturie mincinoasa si nici nu ofera niciun motiv pentru acuzatiile sale de marturie mincinoasa.

De asemenea, nu sunt dezvaluite detalii cu privire la daca marele juriu a recomandat sau nu acuzatii pentru oricine legate de eforturile de a anula alegerile. Fragmentele nu identifica niciunul dintre cei 75 de martori intervievati si nu-l mentioneaza pe Trump pe nume.

Dupa eliberarea lor, un purtator de cuvant al lui Trump a spus ca fragmentele „nu au nimic de-a face cu presedintele, deoarece presedintele Trump nu a facut absolut nimic rau”.

„Presedintele a participat la doua convorbiri telefonice perfecte cu privire la integritatea alegerilor din Georgia, pe care are dreptul sa le faca – de fapt, in calitate de presedinte, era datoria constitutionala a presedintelui Trump sa asigure siguranta, securitatea si integritatea alegerilor”, a spus purtatorul de cuvant.

21 februarie 2023

Intr-o serie de interviuri tiparite si de televiziune, Emily Kohrs, presedintele marelui juriu special, dezvaluie ca juratii au recomandat acuzatii pentru mai multe persoane, fara a numi niciuna dintre ele — si a sugerat ca fostul presedinte se numara printre ei.

„Nu veti fi socati”, a spus Kohrs  daca panelul ei a recomandat acuzatii impotriva lui Trump. „Nu este stiinta racheta”.

20 martie 2023

Avocatii lui Trump depun motiuni la Curtea Superioara a Comitatului Fulton si la Curtea Suprema din Georgia pentru a renunta la raportul special al marelui juriu si a inlatura biroul procurorului care conduce ancheta.

24 aprilie 2023

Willis indica ca biroul ei va anunta orice decizie de acuzare candva intre 11 iulie si 1 septembrie 2023, intr-o scrisoare catre organele de drept.

5 mai 2023

Opt dintre „alegatorii falsi” accepta imunitatea in ancheta procurorului din judetul Fulton in aceasta chestiune, potrivit avocatului lor.

11 iulie 2023

Willis formeaza un nou mare juriu care ar putea decide in cele din urma daca aproba acuzatiile impotriva lui Trump.

17 iulie 2023

Curtea Suprema din Georgia respinge cererea lui Trump de a anula concluziile marelui juriu special si de a-l scoate pe Willis din ancheta.

29 iulie 2023

Judecatorul principal al Curtii Superioare Stephen Schuster, raspunzand la o a treia motiune depusa de Trump, care urmarea sa-l descalifice pe Willis din ancheta electorala. Motiunea fusese depusa pe 20 iulie, dupa ce Curtea Suprema din Georgia a respins o cerere similara. .

31 iulie 2023

Judecatorul McBurney respinge motiunea depusa la Curtea Superioara a Comitatului Fulton de catre echipa juridica a lui Trump, care urmareste sa-l descalifice pe Willis si sa anuleze concluziile unui mare juriu special reunit pentru a analiza probele in cauza.

Willis, intre timp, semnaleaza ca un rechizitoriu al fostului presedinte ar putea fi iminent, spunand unui post de stiri local: „Lucram de doi ani si jumatate – suntem gata sa plecam”.

4 august 2023

Avocatii lui Trump depun o notificare de recurs, semnaland intentia lor de a face apel la decizia judecatorului McBurney de la Curtea Suprema din Georgia, care respinge motiunea lui Trump de a-l scoate pe Willis din ancheta si de a anula raportul marelui juriu special.

Dosarul vine la o zi dupa ce Trump renunta la cealalta motiune ramasa prin care Willis il inlatura din caz.

8 august 2023

Surse spun ca Willis va merge probabil in fata marelui juriu saptamana urmatoare pentru a-si prezenta cazul, astfel incat panelul sa poata cantari potentialele acuzatii.

Intre timp, dupa o zi de duel de motiuni din partea biroului consilierului special si a echipei juridice a lui Trump cu privire la un ordin de protectie propus in acest caz, judecatorul Chutkan a programat  o audiere pe aceasta tema pe 11 august.

9 august 2023

O nota recent dezvaluita din 6 decembrie 2020 detaliaza un plan al avocatului Trump Kenneth Chesebro de a urmari liste de alegatori presupusi „supleanti” pentru a-l impiedica pe Biden sa stranga 270 de voturi electorale.

Procurorii spun ca Chesebro lucra cu echipa juridica a lui Trump pentru a gasi modalitati de a contesta rezultatul alegerilor pentru a-l mentine pe Trump in functie.

10 august 2023

Willis, raspunzand la un anunt recent de atac de la Trump, emite un memoriu intern personalului ei in care ii indeamna sa nu raspunda si le spune ca „Aceasta este o afacere, nu va fi niciodata personal”, potrivit unei copii a notificarii .

„Nu avem sentimente personale fata de cei pe care ii investigam sau ii acuzam si nu ar trebui sa exprimam niciunul”, scrie Willis.

12 august 2023

Fostul locotenent guvernator al Georgiei Geoff Duncan si jurnalistul George Chidi, care au fost citati anterior in ancheta, sunt chemati sa apara la inceputul saptamanii urmatoare in fata marelui juriu in caz, deoarece Willis este de asteptat sa prezinte cazul completului, astfel incat pot cantari taxe potentiale.

Duncan, un republican, a fost un critic vocal al lui Trump si al eforturilor de a rasturna rezultatele alegerilor din Georgia din 2020. Senatorul statului democrat Georgia Jen Jordan este, de asemenea, citat sa apara in fata marelui juriu, a declarat purtatorul de cuvant al ei.

14 august 2023

Trump si alti 18 sunt acuzati de Willis intr-un rechizitoriu de racket pentru eforturile lor de a anula rezultatele alegerilor prezidentiale din Georgia din 2020. Rechizitoriul sustine ca au solicitat lideri de stat din intreaga tara, au hartuit si indus in eroare un lucrator electoral din Georgia si au sustinut afirmatii false ca alegerile au fost furate, totul intr-un efort ca Trump sa ramana la putere in ciuda pierderii sale electorale.

Printre cei inculpati in presupusa schema se numara unii dintre consilierii de dulap ai lui Trump din timpul sau ca presedinte, inclusiv fostul sau sef de cabinet Mark Meadows si fostul sau avocat personal Rudy Giuliani.

Campania lui Trump numeste rechizitoriul „neamerican si gresit”. Fostul presedinte spune ca actiunile sale nu au fost ilegale si ca ancheta este motivata politic.

22 august 2023

Judecatorul Scott McAfee de la Curtea Superioara a Comitatului Fulton, ca parte a acordurilor de garantie pentru cei 19 inculpati din cazul Georgia, stabileste cautiunea lui Trump la 200.000 de dolari.

Conform legii din Georgia, obligatiunea poate fi platita prin numerar, o garantie comerciala sau un program judiciar care necesita o plata de 10% din valoarea obligatiunii.

24 august 2023

Trump si ceilalti 18 inculpati din dosarul procurorului se preda autoritatilor de la inchisoarea Fulton County din Atlanta. Trump si alti 17 inculpati sunt procesati si eliberati pe cautiune, un inculpat fiind retinut fara cautiune.

Dupa ce Trump este eliberat cu o garantie de 200.000 de dolari, Biroul Serifului din comitatul Fulton isi elibereaza imaginea anterioara — prima facuta vreodata unui fost presedinte american. Desi Trump a fost inculpat in alte trei dosare penale, este pentru prima data cand o jurisdictie cere sa fie luata o fotografie impotriva fostului presedinte.

Patru inculpati — fostul sef de cabinet al lui Trump, Mark Meadows, fostul oficial DOJ Jeffrey Clark, fostul presedinte al GOP al Georgiei, David Shafer si recent alesul senator al statului Georgia Shawn Still — depun motiuni pentru ca cazurile lor sa fie mutate de la curtea statului Georgia in curtea federala. .

Avocatul Kenneth Chesebro depune o motiune pentru un proces rapid, determinandu-l pe DA Willis sa solicite o data de incepere a procesului de 23 octombrie 2023, pentru toti cei 19 inculpati — determinand judecatorul McAfee sa programeze o data de proces pentru 23 octombrie doar pentru Chesebro.

28 august 2023

Mark Meadows, cautand ca cazul sau sa fie mutat de la curtea statului Georgia in instanta federala, depune marturie despre actiunile sale legate de alegeri intr-o audiere in fata judecatorului districtual american Steve Jones. Avocatii lui Meadows sustin ca cazul sau ar trebui judecat in instanta federala, deoarece actiunile lui Meadows au fost toate efectuate „sub culoarea” rolului sau de sef de personal, in timp ce procurorii sustin ca actiunile sale au fost de natura politica si nu fac parte din indatoririle sale oficiale.

Judecatorul McAfee, intre timp, stabileste data de 6 septembrie pentru ca Trump si cei 18 co-inculpati sai sa fie trimisi in judecata.

29 august 2023

Willis, intr-un dosar, ii cere judecatorului McAfee clarificari cu privire la daca data de judecata pe 23 octombrie pe care a stabilit-o pentru Cheseboro inseamna ca separa cazul lui Chesebro de ceilalti 18 inculpati — reiterand judecatorului ca preferinta ei este sa ii judece pe toti cei 19 inculpati. impreuna.

Dosarul vine in momentul in care inculpatii Ray Smith III, Sidney Powell si Trevian Kutti renunta la acuzarea lor oficiala si pledeaza de nevinovat fata de toate acuzatiile, pentru a fi scuzati de a se prezenta la audierile programate pe 6 septembrie.

Intr-un dosar separat, Kenneth Chesebro ii cere judecatorului McAfee sa desigileze multe dintre inregistrarile care stau la baza cazului, inclusiv raportul special al marelui juriu care a recomandat acuzatii, transcrierea marturiei audiate de complet si orice inregistrari ale procedurilor.

30 august 2023

Avocatii lui Trump, invocand dreptul la un proces echitabil si la un proces echitabil, depun o motiune impotriva cererii lui Willis ca toti cei 19 inculpati sa fie judecati impreuna.

Dosarul vine in momentul in care Harrison Floyd — singurul dintre cei 19 inculpati care a fost retinut peste noapte dupa ce s-a predat autoritatilor saptamana precedenta — este eliberat din inchisoarea din Fulton County, potrivit bazei de date a detinutilor.

31 august 2023

Trump pledeaza nevinovat, astfel incat nu trebuie sa se prezinte la audierea programata pe 6 septembrie, apoi depune o motiune pentru a separa cazul sau de alti inculpati care au cerut un proces rapid.

6 septembrie 2023

Judecatorul McAfee stabileste un proces pentru inculpatii Kenneth Chesebro si Sidney Powell pe 23 octombrie, dar amana sa stabileasca ce se va face cu ceilalti 17 inculpati, inclusiv cu Trump. McAfee spune ca este „foarte sceptic” fata de planul lui Willis de a-i judeca pe toti cei 19 coaculpati impreuna, dar le spune procurorilor: „Sunt dispus sa aud ce aveti de spus despre asta”.

Pana la sfarsitul zilei, toti cei 19 inculpati din dosar au pledat nevinovati de acuzatiile care le sunt aduse.

7 septembrie 2023

Avocatii lui Trump notifica o instanta de stat din Georgia din comitatul Fulton ca ar putea incerca sa trimita cazul sau de imixtiune in alegeri in fata instantei federale.

8 septembrie 2023

Publicarea raportului complet emis in februarie de marele juriu cu scop special care a ajutat la investigatia electorala initiala a procurorului arata ca senatorul Lindsey Graham si alti doi senatori s-au numarat printre cei pe care grupul i-a recomandat pentru acuzatii — desi niciunul dintre cei trei au fost in cele din urma acuzati in cauza. In total, marele juriu cu scop special a recomandat acuzatii impotriva a 39 de persoane, dintre care 19 au ajuns sa fie acuzate de catre procuratura.

Intre timp, un judecator federal din Georgia neaga cererea lui Meadows de a-si elimina cazul de la tribunalul de stat Georgia in instanta federala.

11 septembrie 2023

Meadows depune o motiune de urgenta prin care ii cere judecatorului sa suspende ordinul sau respingand cererea lui Meadows de a muta cazul sau, in asteptarea procesului de apel.

Intre timp, Rudy Giuliani depune o cerere de separare a cazului, facandu-l cel mai recent inculpat care incearca sa se separe de inculpatii Sidney Powell si Kenneth Chesebro, care urmeaza sa fie judecati pe 23 octombrie.