Chiar și la câțiva ani de la cumpărare, computerele ar trebui să funcționeze corect cu cel mai recent hardware. Dar, deoarece producătorii de plăci de bază nu au previziunea să știe în ce direcție vor merge CPU-urile, ei oferă destul de des actualizări BIOS pentru a aduce placa la zi. În unele cazuri, vei putea instala cel mai recent procesor care nu era cunoscut la momentul lansării plăcii de bază, sistemul îl va recunoaște și totul va funcționa perfect.

Trebuie sau nu să actualizezi BIOS-ul? 

Producătorii lansează în mod regulat actualizări pentru laptopuri. Acestea sunt descărcate de pe site-ul oficial al companiei care a produs laptopul. Pentru a găsi fișierele de actualizat, acestea vor trebui să pornească de la datele plăcii de bază. Fiecare actualizare este, de asemenea, scrisă pe placă și înlocuiește versiunea veche.

Actualizarea corectă a BIOS-ului nu este dificilă, dar trebuie folosite doar materiale concepute pentru un anumit model de PC sau placă. Fiecare placă de bază are un tip de firmware definit cu precizie, iar instalarea versiunii greșite a acesteia poate duce la defecțiuni ale computerului sau la inoperabilitatea completă a acestuia, ceea ce te va trimite garantat într-un service laptopuri București.  

BIOS-ul este un program pe care este bine să-l actualizezi numai în cazuri extreme. Nu este nevoie să faci actualizarea pe un computer care funcționează normal. Acest lucru se datorează mai multor factori:

  • Procesul de rescriere bios este dificil și necesită anumite abilități, 
  • Îmbunătățirile nu vor fi sesizabile deoarece diferențele dintre versiuni sunt minime și foarte specializate;
  • Versiunea veche a fost testată mai minuțios decât cea nouă;
  • Alimentarea nu trebuie întreruptă în timpul funcționării, altfel dispozitivul se va opri.

Dar uneori trebuie să actualizezi BIOS-ul. Dacă întâmpini în mod regulat o eroare, accesează site-ul web al producătorului dispozitivului și verifică dacă o astfel de eroare a fost remediată într-o nouă versiune de firmware. Pe site-urile web ale producătorilor, o astfel de listă este prezentă de obicei. 

Un alt motiv bun pentru a rescrie BIOS este instalarea unui dispozitiv nou. Dacă ai achiziționat un procesor nou care a apărut după lansarea plăcii de bază, BIOS-ul nu îl va accepta. În noile versiuni de firmware, producătorii adaugă suport pentru noi tipuri de procesoare, așa că va trebui să descarci un astfel de fișier și să rescrii firmware-ul.

Actualizează BIOS-ul ca ultimă soluție. Dar chiar și așa, înainte de a actualiza, studiază caracteristicile noii versiuni și vezi dacă problemele sunt rezolvate în ea. Pe baza acestui lucru, decide dacă este necesar să actualizezi bios-ul. Îți recomandăm ca rescrierea BIOS să o lași întotdeauna pe mâna specialiștilor de la un service laptopuri București!