Sursa foto: https://www.pexels.com

Iluminarea grădinii este importantă pentru punerea sa în valoare. Fiind un spațiu exterior, cu rol funcțional și recreativ, grădina este supusă multor factori care îi influențează aspectul. Modul în care pătrunde lumina naturală, clădirile înconjurătoare și obiectele care o compun sunt doar câteva dintre ele. Bineînțeles, grădina este un spațiu viu, care se schimbă în funcție de anotimp. Copacii și restul vegetației își schimbă aspectul, așa că este important să iei în calcul acest lucru când amenajezi iluminatul. Alegerea sursei de lumină potrivită pentru grădină poate fi dificilă, pentru că este greu să prevezi impactul final asupra spațiului, de aceea ți-am pregătit 4 sfaturi care să te ajute.

  1. Ține cont de impactul asupra mediului

  Dacă vrei ca iluminatul grădinii tale să fie prietenos cu natura, alege lămpi pentru exterior care funcționează pe bază de energie solară. Chiar dacă asociem degradarea mediului cu activități industriale, gunoi sau chimicale, și consumul de energie electrică are un impact masiv. Electricitatea se obține, în mare parte, prin metode hidrotehnice, nucleare sau prin arderea unor combustibili fosili. Aceste tehnologii afectează natura și biodiversitatea. În plus, multe dintre lucrurile care funcționează pe bază de electricitate, inclusiv becurile, produc căldură, ceea ce contribuie la încălzirea planetei. 

  Energia solară este regenerabilă și ecologică, de aceea este indicată pentru iluminatul exterior. Corpurile de iluminat care o folosesc se încarcă ziua și se aprind noaptea, cu o intensitate îndeajuns de mare pentru a asigura iluminare corespunzătoare deplasării, înfrumusețării ambientului sau altor activități. Sursele de lumină pe bază de energie solară sunt diverse, de la lămpi de perete și felinare la ghirlande și torțe.

   2. Ia în calcul factura de electricitate

   În contextul creșterii prețului la energie, preocuparea de a limita consumul și de a folosi surse de lumină economice a crescut. Becurile clasice, cu incandescență, sunt cele mai ineficiente, pentru că transformă mare parte din energie în căldură. Cele cu halogen sunt mai puțin costisitoare, dar cele mai eficiente sunt LED-urile. Acestea au un raport bun între lumina și căldura produsă, așa că asigură un consum redus. În plus, sunt durabile, unele rezistând ani. Și din punct de vedere al costurilor, corpurile de iluminat solare se dovedesc eficiente. Pentru că folosesc energie de la soare, nefacturată, costurile sunt, practic, 0. Dacă folosesc și becuri LED, atunci rentabilitatea lor crește. 

    3. Analizează expunerea la intemperii

    Precipitațiile, vântul și frigul sau căldura pot afecta corpurile de iluminat din grădină. Chiar dacă le instalezi sub o streașină sau într-un foișor, riscul de defectare este crescut, pentru că umiditatea și frigul ajung și acolo. Alege surse de lumină special create pentru exterior, care rezistă la intemperii. Este bine să investești în corpuri de iluminat de calitate, din materiale robuste, pentru că o furtună sau o minge le pot strica. 

     4. Gândește-te la securitate

     Deseori, analizăm iluminatul exterior doar din perspectiva activităților și ambientului, dar securitatea este la fel de importantă. Dacă ai zone din grădină departe de locuință, expuse la stradă sau locuiești într-o zonă puțin populată sau rău famată, atunci iluminatul devine o prioritate și din punct de vedere al siguranței. Alege surse de lumină puternice și instalează-le în zonele vulnerabile:

     • garajul;

     • spațiile îndepărtate de locuință;

     • porțile;

     • magazia;

     • porțiunile întunecoase ale zidurilor și gardului.

     Se recomandă instalarea unor surse de lumină cu acoperire largă, de preferință cu senzori de mișcare. Aceștia ajută la economisire, mai ales în cazul corpurilor de iluminat puternice. De asemenea, pentru ca razele de lumină să surprindă orice intrus, este bine să montezi sursele de iluminat la înălțime.

     Grădina este un spațiu relaxant, care merită iluminat frumos și eficient. Ține cont de sfaturile noastre pentru a alege sursa de lumină potrivită.