Este Trump capabil sa conteste sistemul constitutional al SUA neacceptand o infrangere electorala? Aceasta este intrebarea la care incearca sa raspunda Lawrence Douglas, profesor de Drept si Gandire Sociala la Universitatea Amherst (Massachusetts), in cartea sa „Va indrazni? Trump si colapsul electoral iminent din 2020”. Douglas ridica in eseul sau un scenariu de criza constitutionala pentru care Statele Unite nu sunt pregatite pentru ca legile, spune el intr-un interviu, „presupun” ca liderii vor respecta regulile si vor recunoaste infrangerea.

In ultimele saptamani, presedintele Donald Trump si-a intensificat campania impotriva votului prin corespondenta de teama ca aceasta optiune ii va face rau si insista, fara dovezi, ca poate duce la frauda electorala. Deja in 2016, intr-una dintre dezbaterile prezidentiale impotriva fostului candidat democrat Hillary Clinton, Trump nu a promis ca va accepta rezultatul daca pierde.

Acum, in calitate de sef al Biroului Oval, incep sa se ridice indoieli cu privire la ce s-ar intampla daca Trump nu va coopera la o ipotetica tranzitie a puterilor. Pentru asta se pregateste si un grup de legiuitori, aproape toti democrati desi cu unii republicani, al caror obiectiv este sa prezinte cele mai grave situatii posibile, de teama ca Trump va incerca sa modifice campania inainte, in timpul si dupa alegeri. Profesorul Lawrence Douglas analizeaza ce poate rezerva viitorul dupa alegerile din noiembrie din noua sa carte.

Este posibil un scenariu in care Trump nu accepta rezultatul?

Cred ca este foarte real. Nu am scris un thriller politic. Nu imi imaginez ca Trump va baricada Biroul Oval cu agenti ai serviciilor secrete. Ceea ce imi imaginez este modul in care presedintele ar putea contesta sau contesta o pierdere a alegerilor in noiembrie. Si cred ca sansele ca acest lucru sa se intample sunt foarte mari.

De ce?

In ultimele saptamani, Trump a atacat agresiv valabilitatea votului prin corespondenta. Milioane de americani vor folosi acest sistem in noiembrie de teama pandemiei. De ce il ataca atat de agresiv? Pentru ca este adesea folosit in zonele urbane covarsitoare de democratie. Deci, plantand samanta ca aceste voturi pot fi frauduloase, ceea ce face este sa stabileasca un pretext pentru a explica de ce a pierdut alegerile. Si daca s-ar intampla asta, am fi potential intr-o situatie foarte volatila.

Ce te ingrijoreaza cel mai mult? Ca Trump este capabil s-o faca sau ca sistemul nu o poate impiedica?

In carte ma intreb ce s-ar intampla daca ar exista un presedinte dispus sa nu recunoasca infrangerea si sa conteste Constitutia. Cat de bine echipat este sistemul nostru pentru a face fata unei crize de tranzitii pasnice? Si este cu adevarat alarmant sa descoperi ca sistemul nu este deloc bine echipat. Am putea spune ca legea federala presupune ca liderii vor respecta regulile si vor recunoaste infrangerea. Pur si simplu, sistemul nu face fata acestei provocari. Si mai putin cu componenta actuala a Camerei Reprezentantilor si a Senatului, impartite in control de democrati si, respectiv, republicani. Acest lucru se intampla si in state cheie precum Wisconsin, Pennsylvania si Michigan – ale caror camere legislative trebuie sa trimita un document cu rezultatele electorale.

Ce s-ar intampla cronologic daca Trump nu accepta infrangerea in noiembrie?

Trebuie sa intelegeti complexitatea sistemului electoral. Dupa cum am vazut in 2016, un candidat la presedinte poate pierde votul popular cu o marja substantiala, asa cum sa intamplat cu Clinton, care a luat aproximativ trei milioane de voturi de la Trump. Totul depinde de numarul de voturi electorale din fiecare stat (in total: 538 de voturi electorale repartizate in 50 de state). Cine obtine un stat obtine toate voturile, chiar daca marja este mica. Tindem sa credem ca stim cine va fi castigatorul pe la ora unsprezece noaptea in ziua alegerilor. Dar daca este prea strans, mai ales daca exista voturi prin corespondenta care nu vor fi numarate decat cateva saptamani mai tarziu, s-ar putea sa nu stim cine este presedintele timp de cateva saptamani. Si daca votul prin corespondenta se dovedeste a fi foarte aproape si ii da victoria lui Joe Biden cu o marja ingusta, Cred ca Trump va contesta validitatea rezultatului. Am vorbi despre saptamani de renumarari, litigii, intrari si plecari in instanta, asemanatoare cu anul 2000, cu alegerile vicepresedintelui Al Gore impotriva republicanului George W. Bush. Apoi, Curtea Suprema, intr-o decizie foarte partizana, a oprit renumararea din cauza indoielilor cu privire la posibilitatea de a o dispune. In orice caz, cred ca nu Curtea a stabilit asta, ci Gore, care a fost de acord sa opreasca renumararea si sa admita infrangerea. Vad ca este imposibil pentru Trump sa faca o astfel de concesie atat de blanda si de om de stat. Isi va pune interesele mai presus de cele ale natiunii. Curtea Suprema, intr-o decizie foarte partizana, a oprit renumararea din cauza indoielilor cu privire la posibilitatea de a o dispune. In orice caz, cred ca nu Curtea a stabilit asta, ci Gore, care a fost de acord sa opreasca renumararea si sa admita infrangerea. Vad ca este imposibil pentru Trump sa faca o astfel de concesie atat de blanda si de om de stat. Isi va pune interesele mai presus de cele ale natiunii. Curtea Suprema, intr-o decizie foarte partizana, a oprit renumararea din cauza indoielilor cu privire la posibilitatea de a o dispune. In orice caz, cred ca nu Curtea a stabilit asta, ci Gore, care a fost de acord sa opreasca renumararea si sa admita infrangerea. Vad ca este imposibil pentru Trump sa faca o astfel de concesie atat de blanda si de om de stat. Isi va pune interesele mai presus de cele ale natiunii.

Si daca nu exista presedinte ales pe 20 ianuarie, pentru inaugurare?

Inainte de 20 ianuarie, Congresul si Senatul se intrunesc pe 6 intr-un act destul de ceremonial de aproximativ 20 de minute pentru a certifica voturile electorale si rezultatul. Dar daca este vorba despre alegeri disputate, pot exista controverse profunde care ar putea fi solutionate doar in doua saptamani, pentru ca Constitutia stabileste ziua de 20 ianuarie ca zi in care un nou presedinte trebuie sa fie in functie. Ce se intampla daca Congresul nu a rezolvat pana atunci? Conform actului de succesiune prezidentiala din 1947, presedintele Camerei Reprezentantilor, Nancy Pelosi, in acest caz, ar fi desemnat ca presedinte interimar. Asta inseamna ca nu va fi presedinte ales? Din nou, este o situatie foarte exploziva in care avem un presedinte in exercitiu, Trump, care declara victorie si insista asupra fraudei. Si l-am putea avea si pe Biden sa spuna ca este presedintele de drept. Toate acestea in timp ce Pelosi actioneaza ca presedinte interimar. Pe cine urmeaza militarii? Cine este comandantul sef? Speram ca armata urmeaza legea succesiunii prezidentiale si il recunoaste pe Pelosi pana la rezolvarea crizei electorale.

Daca Trump refuza sa admita infrangerea… Ai numi asta o lovitura de stat?

Frica mea nu este ca Trump va reusi intr-o lovitura de stat sau ca va ramane in functie dupa ce va pierde. Teama mea este ca va exista un haos atat de mare incat va creste nelinistea la nivel national. Saptamana trecuta am vazut dorinta lui Trump de a desfasura armata pentru a raspunde la demonstratiile civile. Preocuparea pe care o am este capacitatea lui de a crea o situatie complet haotica neconcedand infrangerea. Acest lucru ar putea duce la trupe in strada, ceea ce cred ca nimeni nu vrea sa-si imagineze ca se intampla in SUA.

Ce asteptari exista de la parlamentarii republicani?

In timpul procesului de „impeachment” ei au ramas de partea presedintelui indiferent de abuzurile de putere pe care acesta le-a comis. Numai Mitt Romney a obiectat, cineva care acum opt ani a fost candidatul republican la presedintie si care acum este izolat. Nu am prea multa incredere ca ei il contin pe Trump. Se va intampla ca inainte si vor tolera tot felul de abuzuri de putere din partea lor. Daca intervine nu sunt pesimist. Cred ca judecatorul Roberts, presedintele, este un adevarat institutionalist care va proteja prestigiul Curtii. Imi pot imagina cu usurinta ca se alatura membrilor progresiste pentru a apara ceea ce ar fi un atac la constitutie.