Boala parodontală, cunoscută popular sub denumirea de parodontoză sau parodontită, reprezintă o afecțiune cronică inflamatorie complexă, care implică țesuturile care înconjoară și susțin dinții. Determinată în general de neglijarea igienei orale și de obiceiurile alimentare nesănătoase, parodontoza este o afecțiune dureroasă și potențial invalidantă. În ciuda prevalenței sale ridicate la nivel global, există numeroase modalități prin care poate fi redus riscul de apariție al afecțiunii, iar menținerea unei bune igiene orale este unul dintre cele mai importante. 

Igiena orală corectă previne în majoritatea cazurilor parodontoza

Periajul dentar realizat de două ori pe zi, pentru minimum două minute, folosind o periuță de dinți cu perii moi și o pastă de dinți care conține fluor, constituie o parte esențială a igienei orale. Anumite instrumente complementare de igienizare dentară, precum ața dentară sau apa de gură, pot fi folosite, de asemenea, pentru îndepărtarea depunerilor de placă bacteriană și a bacteriilor din cavitatea bucală, pentru a îmbunătății astfel eficacitatea igienei orale. Modul în care este realizat periajul dentar este la fel de important ca frecvența cu care se realizează periajul dentar, deoarece un periaj prea agresiv reprezintă una dintre paradontoza cauze

Curățarea profesională a dinților, necesară la intervale de 6-12 luni

Deși majoritatea afecțiunilor stomatologice apar la persoanele cu o igienă orală deficitară, riscul de carii, retractie gingivala sau chiar de parodontoză este unul ridicat inclusiv la cei care neglijează vizitele la medicul stomatolog, chiar dacă igiena orală a acestora este una bună. Medicul stomatolog poartă un rol esențial în prevenirea parodontozei, o afecțiune care poate fi tratată cu succes în fazele sale incipiente. Controalele la stomatolog sunt recomandate la intervale de maximum 12 luni sau la apariția oricăror simptome ale unor afecțiuni dentare. O altă situație care necesită evaluare medicală de urgență o reprezintă și modificările de aspect sau de culoare ale gingiei.

Consumul de fructe și legume ajută la prevenirea parodontozei

Alimentația poate avea un impact semnificativ asupra sănătății orale, un consum ridicat de alimente bogate în carbohidrați fiind asociat cu o acumulare suplimentară de placă bacteriană. În mod similar, consumul de alimente sau băuturi acide poate dăuna smalțului dentar, contribuind la apariția cariilor dentare. O alimentație echilibrată, bazată pe consumul de alimente bogate în minerale, vitamine și nutrienți, precum fructe și legume, ajută la menținerea unei bune sănătăți orale.