Magistratii de la Tribunalul Iasi au decis joi inlocuirea masurii arestarii preventive cu cea de a nu parasi tara pentru Vasile Rodideal, Nicu Cercel si Ghita Berbece, fostul sef al Vamii Albita. Acestia se aflau in spatele gratiilor fiind acuzati de trafic de tigari. 

Joi, 12 martie, s-a judecat al treilea termen, pe fond, in dosarul privind traficul de tigari prin Vama Albita. Judecatorii au decis ca cei 4 acuzati, Ghita Berbece, Vasile Rodideal, Nicu Cercel si Radu Bogdan Ionut, sa fie judecati in libertate, dar sa nu poata parasi tara.

Pentru ca procurorii au facut imediat recurs, cei 4 ramin deocamdata in arest, pina la o pronuntare definitiva.

Marturiile acuzatilor in fata judecatorilor

“Cunosc toate invinuirile care mi se aduc in urma probelor administrate. Nu recunosc absolut nimic, nu sunt vinovat. Nu am nicio legatura cu transportul de tigari care a intrat in Romania”, le-a spus Vasile Rodideal judecatorilor, citat de Tele’M.

Acesta a pretins ca nici macar nu-l cunostea pe Ghita Berbece, fostul sef al Vamii Albita, decit “din vedere de la o terasa din Copou”.

Si Radu Bogdan Ionut pretinde ca este nevinovat. “Nu recunosc nimic din acuzatii. Eu il cunosc pe Vasile Rodideal care imi este nas si pe Ghita Berbece. Acesta mi-a fost profesor la Scoala Vamala si a fost si coordonatorul meu in lucrarea de licenta. De atunci am ramas prieteni, pastrand legatura. Ne vedeam pentru ca ma ajuta cu materiale didactice care urma sa le dau unor amici de-ai mei,” a declarat Radu Bogdan Ionut.

Ghita Berbece, fostul sef de la Vama Albita, spune ca nici nu intelege de ce este arestat. “Nu mi-am incalcat deloc atributiile de serviciu. Nu sunt vinovat si nici nu inteleg de ce am fost arestat.  Recunosc ca il cunosc pe Radu Bogdan Ionut insa nu are legatura cu acuzatiile care mi se aduc. Ne intalneam frecvent, insa eu il ajutam cu materiale didactice pentru diversi prieteni de ai lui pe care eu nu ii cunosteam”, a spus Berbece in fata judecatorilor, potrivit Tele’M

Istoricul cazului

Seful vamii Albita si alte patru persoane au fost retinute in iulie de procurorii DIICOT pentru trafic de tigari. Acuzatia adusa de procurori este de initiere, constituire, aderare sau sprijinire a unui grup infractional organizat care introducea ilegal in tara tigari. Cei cinci membri ai grupului infractional organizat identificati, pina in prezent, sunt invinuitii Rodideal Vasile, Mardar Vladimir, zis „Vova”, nume anterior Tataroi, Radu Bogdan Ionut, Berbece Ghita (sef Biroul Vamal Albita) si Cercel Nicu, zis „Nicu”.