Visul lui Constantin Simirad de a deveni cel mai mare ctitor pe bani publici este cu un pas mai aproape de indeplinire. In sedinta de plen de vineri, consilierii judeteni PSD si PNL au aprobat alocarea a peste 500.000 de euro pentru studiile tehnico-economice pentru viitorul sediu. Acesta ar urma sa fie construit in Copou si ar costa in jur de 10 milioane de euro. “Nu e treaba voastra de unde fac rost de bani”, le-a spus Simirad jurnalistilor. La Iasi, PSD e, teoretic, in alianta cu PD-L, dar practic voteaza cot la cot cu PNL.

Alianta PD-L – PSD s-a rupt in sedinta de joi a Consiliului Judetean Iasi. Pesedistii au facut front comun in jurul presedintelui Constantin Simirad, caruia i-au votat “mausoleul”: un sediu nou de 10 milioane de euro, in Copou. Liberalii au fost si ei de acord cu investitia. Singurii care s-au opus au fost consilierii PD-L.

Contre politice, cu miza imensa: 10 milioane de euro

Simirad a promovat hotarirea de consiliu prin care se doreste construirea noului sediu inca de anul trecut, bazindu-se pe majoritarea PSD-PNL din Consiliul Judetean. Vineri, la capitolul “Diverse”, presedintele CJ a introdus citeva modificari ale vechii hotariri: alocarea unei sume duble, peste 500.000 de euro, pentru studiile tehnico-economice necesare demararii investitiei.

Plenul Consiliului Judetean s-a impartit imediat in tabere. Pesedistii si liberalii au sustinut hotarirea lui Simirad, in timp ce democrat-liberalii au criticat-o. 

“Propun aminarea proiectului, pentru ca oricum se discuta in cadrul aliantei PSD – PD-L realizarea unui centru regional in care sa functioneze mai multe institutii, inclusiv europene. Aici este prins si proiectul domnului Simirad”, a cerut Constantin Serban, din partea PD-L Iasi.

“Hotarirea privind noul sediu este luata deja. Trebuie sa facem acest sediu in pofida celor care se opun. Nu am facut nimic in viata mea in care sa nu fiu facut cu ou si cu otet. Spre exemplu si Palatul Culturii a fost facut sa fie sediu administrativ si nu a zis nimeni nimic. Si cind s-a facut Teatrul National oamenii erau saraci si aveau acces doar boierii. Acum ne buricam si facem scandal sa nu se faca noul sediu. Eu sint un ctitor si daca gasiti un om care vrea sa fie ctitor, cred ca ar trebui sa-l ajutati“, si-a explicat dorinta Constantin Simirad.

La sedinta a participat si deputatul PD-L Marius Spinu, fost consilier judetean. Acesta nu a fost lasat sa vorbeasca de Simirad.

Spinu: Domnilor colegi …

Simirad: Nu v-am dat cuvintul.

Spinu: Mi-ati dat cuvintul cind v-am ajutat.

Simirad: Va rog sa-i taiati microfonul.

Spinu (fara microfon): Dragi colegi, va rog sa nu votati acest proiect.

Pina la urma, proiectul de hotarire a fost votat de catre consilierii PSD si PNL (in unanimitate), inregistrindu-se 5 voturi “impotriva” si 7 “abtineri”, din partea PD-L.

Struto-camila la Iasi: PSD, in alianta si cu PD-L, si cu PNL

Democrat-liberalii au acuzat atit votul liberalilor, cit si pe cel al pesedistilor, cu care sint, teoretic, in alianta. “Ma uimeste votul colegilor din PNL, care au facut un dublu troc. Au votat “pentru” ca sa ramina Victor Chirila vicepresedinte, sint sigur ca daca domnul Chirila va fi inlaturat, vor arunca cu piatra in acest mausoleu”, a spus Constantin Serban la sfirsitul sedintei.

“Sediul se va face la sfirsit de mandat, cind se vor demara lucrarile. Nu este treaba dumneavoastra de unde voi lua eu banii pentru studiile necesare, veti afla cind se va face bugetul. Nu avem nicio intelegere cu PNL”, a comentat Constantin Simirad.

“Am sustinut proiectul pentru ca am votat “pentru” si anul trecut. Domnul Serban ar trebui sa vina cu probe cind vorbeste de trocul respectiv, el vroia aminarea proiectului in ideea unei negocieri. Noi avem un parteneriat cu PSD in urma alegerilor locale din 2008 pe care il respectam. Nu am avut o intilnire cu domnul Simirad pe aceasta tema”, a declarat Mugur Cozmanciuc, consilier judetean PNL.

“Simirad a vrut sa-si voteze de unul singur o baie de sute de metri patrati, cu sauna si jacuzzi. Speram ca isi aduca aminte ca este profesor universitar, dar el se comporta ca un dictator. Prin votarea acestui proiect a dat cu flit tuturor iesenilor. Voi face o sesizare la premier, pentru a desemna o comisie care sa verifice si sa faca o ancheta, pentru verificarea legalitatii acestor hotariri”, a promis deputatul PD-L Marius Spinu.

Acesta a mai spus ca va cere sefilor aliantei PD-L si PSD de la Iasi sa se negocieze ordinea de zi, inaintea sedintelor de plen.

Noul sediu, construit in curtea fostei RAJAC

Potrivit hotaririi de Consiliu Judetean, noul sediu al institutiei ar urma sa fie construit pe strada M. Costachescu nr. 6, unde este disponibila o suprafata de 1,2 ha. Suma estimata pentru constructie este de 8,2 milioane euro fara TVA

Doar documentatia tehnico-economica a proiectului va costa bugetul 2,18 milioane de lei (peste 500.000 de euro).